Witaj Alicjo, poczytałam trochę o planach ogrodowych. Uwagi, które mi się nasunęły: lawenda nie będzie rosła dobrze w takim cieniu, który tam jest, zmarnieje wcześniej czy później, szkoda pieniędzy. Łąka kwietna nie do cienia i raczej nie pod brzózkę, moim zdaniem jest tam za mała przestrzeń na takie założenie, no i za dużo cienia. Pod brzozami posadż rośliny zadarniające i cienioznośne, np. bodziszek korzeniasty, dąbrowka rozłogowa, przywrotnik ostroklapowy, turzyce, fiołek w odmianach, jasnota plamista "Beacon Silver", poziomkówka indyjska, parzydło blekolistne, konwalia, ułudka wiosenna, pachysandrę, hosty. Idź raczej w kierunku host, hortensji bukietowych, rododendronów, żurawek o jasnych liściach, np. Gorgia peach, turzyc cienioznośnych i wiele innych. Jeśli lubisz lawendę, to chyba jedynym miejscem jasnym jest pas żwirowy przy blaszaku, kiedyś przecież będzie tam domek gospodarczy i grill, można tam właśnie w słoneczku, w żwirze posadzić kępy lawendy + dziewanny. Ja bym usunęła tę krzywą wiśnię, ktora nie robi tam dobrego wrażenia. To tyle. Nie przejmuj się tak bardzo moimi uwagami, ot, takie sobie moje "Widzi mi się". Serdecznie pozdrawiam