Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:44, 24 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

Bogusia, moje cisy będą cięte w murek, czyli na początek wyrównam górę, ale dopiero w sierpniu, chcę aby się zaaklimatyzowały, a potem wg potrzeb; swoje możesz połączyć np 2 sztuki i z nich ciachnąć stożek, aby sobie ułatwić zadanie, zrób może jakiś model do strzyżenia, albo na oko
nie bój się, tnij powolutku i wyjdzie, ale mnie odradzono cięcie po posadzeniu, więc się wstrzymuję
tu już część posadzona, przed cisami daję trawy, nie chcę nieustannie bawić się w poprawianie kancików, trawy zasłonią z jednej strony carexy Ice Dance, a z drugiej kostrzewa z czyśćem
a potem środek uporządkuję

Irenko czy nie za rzadko posadziłaś cisy? Roumiem, że ma być z nich niska obwodka? Posadziłabym je trochę gęściej i jednak od razu przycięła aby sie już w tym roku rozrastaly na boki.
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 19:43, 24 mar 2014

Do góry

Skąpane w deszczu...
Ogród w Tarnowie 19:43, 24 mar 2014

Do góry
Richie napisał(a)
Zostało miejsce, które trzeba czymś ładnie zagospodarować... i podsadzić tuje bo odkryły się zacienione nieładne fragmenty.

Ale widok na druga część się zrobił -powiem Ci że ja bym nie sadziła nic wielkiego by było widać taką perspektywę pokoju za pokojem.
Iglaki kuliste mi pasują przy tujach i tym podciętym cyprysiku, może jakas mini kolekcja cyprysików albo karłowatych świerków?
Piekny soliter (ale liściasty) to dereń pagodowy Variegata, jest ażurowy wiec nie zasłoniłby całego widoku Albo może małe szczepione na pniu pierzaste drzewko jak np wierzba płożąca srebrzysta, karagana Walker.

Trudno jest w istniejącym i doskonale przemyślanym ogrodzie wymyślać coś nowego by nie zaburzyć harmonii, ale wiem że dasz radę

Magnolie masz cudne - podasz mi nazwy?
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:43, 24 mar 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Tą rabatę urządzałam 2 lata temu prawie wszystkie rośliny sama wyhodowałam, łącznie z thujami, które sama wysiałam

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:41, 24 mar 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Kolorowo i pachnąco...szkoda,że tak z aptekarską miarką dawkujesz nam swoje fotki...lubię je.Biały pierwiosnek niespotykany,śliczny.
też się w nim zakochałam...i dostałam
Bogusiu dawkuję bo jeszcze jestem nie na pełnych obrotach, a weekend miałam gości Zbyszkowych dzieci i wnuki, było gwarno i wesoło

Ogród cichy i przytulny 19:39, 24 mar 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Trawnik faktycznie w dobrym stanie, podobnie jak u mnie. Może to zasługa łagodnej zimy?

Myślę, że coś w tym jest. Przynajmniej nie było pleśni pośniegowej jak w poprzednich latach. Ale i tak sporo miałam pracy. Przyjemny "relaks" zwłaszcza po pracy. Właśnie przed 19 wróciłam z ogrodu. Ach te ptaki, jak pięknie ćwierkały, w oddali słyszałam żurawie, a widziałam ...

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:34, 24 mar 2014

Do góry
zaprzyjaźnione

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:33, 24 mar 2014

Do góry
W takim razie tak zostawie, mam jeszcze pytanie odnośnie tego wypełnienia, w jaki kolor zurawek pójśc, myśle że chyba w odcieniu rdzawym (czy moze lepiej żółtym?) , z prawej strony przed bukszpanem myslałam o średnim stopniu tj. miedzy danica a bukszpanem, myśle o jakieś trawce, ale jesli żurawki byłyby w rdzawym odcieniu to jaka trawa by sie komponowała, któras bronze, zielono-biała czy żółta? ( słońce swieci z prawej strony więc trawka byłay osłonięte przed bezpośrednimi promieniami). Z góry dziekuje za pomoc

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:31, 24 mar 2014

Do góry
Wanda metrów dużo ale warunki zabudowy wymusiły bardzo problematyczne rozmieszczenie wszędzie widzę płot

kolejne ujęcia (do znudzenia) i właśnie widać ten płot

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:31, 24 mar 2014

Do góry
znalezione w trawie poza rabatami

Różaneczniki - choroby i szkodniki 19:30, 24 mar 2014

Do góry
Marcin89 napisał(a)
A ja mam tutaj dwa przypadki do zdiagnozowania.

Pierwszy - żółknące brzegi liści.

Drugi - zwiędnięty i liście brązowieją.

Drugi fytoftoroza, pierwszy nie wiem.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:27, 24 mar 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Najpierw fotka z klonami w tle:

Wybrakowana wertycyliozą "aleja" klonów przestała istnieć. Te klony, które przeżyły - poszły na banicję, perukowce pójdą na spalenie (również wertycylioza), hakuro zostaną przesadzone, jałowce zasiedlą problematyczną skarpę.
Wzdłuż żywopłotu, w środkowej części dłuuugiej rabaty - będą graby
Ale się natłumaczyłam

Jak to możliwe, źe ja mam u Ciebie tyły?
Juz sobie wszystko zwizualizowalam. Graby dadza radę, chociaż pewna jestem tylko pospolitych... Bo kilka fastigat z powodu nadmiaru wody również straciłam.. Nie posadżcie za głeboko, lepiej na podwyższeniu skoro tam również woda stoi.
Ogród Wioli 19:27, 24 mar 2014

Do góry
Zastanawiam się też czy nie usunąć tej kuli bo straszny tłok sie tu zrobił... Dosadziłabym hortensję na to miejsce, przed podjęciem tego kroku trzyma mnie tylko fakt że zimą coś zielonego tutaj rośnie.... sama nie wiem, co radzicie?
Widok letni

i wczesnowiosenny
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:26, 24 mar 2014

Do góry
zaczyna kwitnienie też mioduka

i bergenia

biały pierwiosnek od Elizy3

puszkinie

hiacynt
Ogród w Alei Lipowej... 19:25, 24 mar 2014

Do góry
Aniu posadziłaś tą hortk do gruntu jak przekwitła czy hodowałaś w donicy do następnego kwitnienia?

Agatko dziękuję, donicę to kupiłam rok temu w ogrodniczym u siebie na miejscu.

Dziś i wczoraj opryskałam wszystko rosahumusem i florovitem a teraz leje. Jutro chyba jakiś nawóz w granulkach posypię. A w przyszłym tygodniu polecę jeszcze raz dolistnie florovitem. Bukszpanów nie ciacham jeszcze, czekam aż puszczą nowe przyrosty. Przycięłam jedynie kostrzewy, bo one później ładniejsze.

parę fotek

teraz

oraz to samo miejsce rok temu... i już niebawem, gdy zakwitną tulipany posadzone w kostrzewach

parę bratków sobie kupiłam w takim bordo kolorze, jeszcze takich nie miałam, zawsze były żółte, białe i niebieskie

Ogrodowe przygody 19:23, 24 mar 2014

Do góry
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:21, 24 mar 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Śnieżnikowo , przylaszczkowo , lubię niebieskie kwiatki. Pozdrówka.

Bożenko tez lubię te niebieskie oznaki wiosny
fiołki już w pełnym rozkwicie
pozdrowionka

Moje marzenie o ogrodzie 19:21, 24 mar 2014

Do góry
Uczę się, ale coś udało mi się wstawić i zrobić. Tak jak pisałam myslę o rabacie z trwami przed drewutnią i powiększeniu tej po drugiej stronie drewutni. Wstawiłam tam drzewa, które w tej chwili faktycznie tam rosna (lub podobne) i krzewy tez, bo na tej rabacie w rogu mam pierisy, rodendrony, azalie. Wyszedł niezły chaos
kontynuacja tej samej rabaty z boku ( z przodu sa hortensje z tyłu pieciorniki, drereń , kiścień - teraz, są też azalie poszłyby w róg
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:19, 24 mar 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
No ladniutkie śnieżniki

Aniu efekt jest niesamowity jak wszystkie zakwitną, brakuje tylko kilku słonecznych dni na taki efekt

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:16, 24 mar 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Aniu, dziś dojrzałam pączki u śnieżników, tych od Ciebie Będą kwitły, wprawdzie nie wszystkie, ale jednak. Szczerze mówiąc nie przypuszczałam, że takie malutkie cebulki będą w stanie tak szybko wydać kwiatki.
Niech się tylko rozwiną, to fotki będą

Basiu cieszę się bardzo będziesz miała z nich pociechę, szybko się rozrastają cebulki są na prawdę mikre

moje też już zakwitają pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies