Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 17:28, 11 lis 2022

Do góry
Marcinki

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 17:26, 11 lis 2022

Do góry
Czas na ostatnie kwiatuchy :⁠-⁠D
Doniczki jeszcze w formie, szczególnie te na froncie

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 17:19, 11 lis 2022

Do góry
Nowa rabata pod świerkami. Trochę wąska ale bardzo zależało mi na szybkim przygotowaniu miejsca pod nadwyżki ogrodowe. Szersza rabata to więcej roboty i więcej potrzebnych dobroci które mi się skończyły. Ziemia tam nienajgorsza a i kopać zbyt glęboko się nie da bo korzenie świerków płytko. I tak co nieco przyciełam bo miejscami zupełnie płytko były.
Oczywiście za dużo napchałam tam ale może efekt będzie jakiś już w przyszłym roku. A zaczęlo się od tego że kupiłam dwie molinie i postanowiłam nimi zastąpić pięć śmialków na przytarasowej. Przy okazji z przytarasowej zabrałam krwawniki które były zbyt masywne na tą kompozycję.
Poza śmiałkami i rózowym krwawnikiem będzie też tam sporo niebieskich irysów i złocieni takich bezodmianowych. Upchnęlam też kilka sadzonek rozpleniły od Tarci bo na poprzednim miejscu za mało światła miały. Obowiązkowo siewki werbeny. Małe szanse że przezimują ale próba nie wiele kosztuje. Na koniec powtykałam to tu to tam galązek szałwi caradonna, ciekawe czy się ukorzenią.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 17:09, 11 lis 2022

Do góry
Co można robić w Święto Niepodległości? Oczywiście przesadzać drzewa
Posadziłam je około 1-1,3m od ogrodzenia i od siebie po około 2,2m. Musi starczyć, najwyżej będę ciąć. I powiem Wam, że miały już nieźle rozrośnięte korzenie i długie bardzo, a przesadzałam je na wiosnę. Przesadziłam też wiśnię Royal Burgundy. Został mi do posadzenia gdzieś buczek płaczący, te kolumnowe jabłonki. Teoretycznie na śś mam miejscówkę.
Musiałam przesadzić kępę kosaćców i to jakieś monstrum było. Nie spodziewałam się.

Mój ogrodowy pamiętnik 17:08, 11 lis 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Po pierwsze zazdroszczę, że tak masz pięknie dograne wszystko, że ogród teraz tak ładnie ubarwiony.

Po drugie - Ależ ekspresowa robota!! To wygląda jakby tam ten kształt był od zawsze.

Po trzecie Grossherzogin Luise widziałam w szkółce u Grzegorza Hyżego i były cudowne:

o mało co się nie skusiłam, ale byłam wtedy w fazie: jedynie biel i fiolet

Bo to w sumie dużo roboty nie wymaga, raczej więcej człowiek się zastanawia i rozkminia wszystko . Robić nie robić oto jest pytanie .
Piękna fotka z Luise. Dzięki. Ja ją zamówiłam właśnie u Hyżego. Zobaczę jak u mnie będzie się spisywać. Kolor mi się spodobał ale też chciałam jakąś pachnącą różę bo moje praktycznie nie pachną. Trochę Boscobel i w zasadzie to wszystko.
Mój ogrodowy pamiętnik 17:06, 11 lis 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Tu już obrzeże ułożone.

A to jeszcze do zrobienia. Trochę sił mi brakło bo sama wszystko robiłam a nadal odczuwam skutki covida niestety.

Na ile pogoda i czas pozwolą to podłubię sobie przy tym kawałku na spokojnie. Może coś zdążę przesadzić i posadzić.
Róże zakupione. Morelowo-pomarańczowa fiksacja jeszcze mi nie przeszła.
Dwie z ADR-em bo na zdrowych różach mi zależało.

Bardzo ładnie teraz to wygląda z falą Kurcze nie wiedziałam że masz rabatę z takim spadkiem jak na 3 zdj nie zazdroszczę. Z tych trzech róż to tę Grossherzogin Luise mam na liście chciejstw, ta lista zamiast maleć to cały czas wzrasta to jakiś obłęd jest
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 17:04, 11 lis 2022

Do góry
Mimo szaroburej pogody wyszłam na chwilę z aparatem.
Na początek kilka brzydkich ujęć ale takie też są w ogrodzie który się tworzy a te i tak to nie te najbrzydsze.
Druga strona tarasu obsiana zielonym nawozem. Na wiosnę chciałabym obsadzać. Zobaczymy czy uda się przygotować glebę.

I kolejny kawałek obsiany zielonym nawozem. Tym razem chyba już zbyt późno siany i niewiele masy zielonej będzie ale zawsze coś.

Pryzma kompostowa zarośnięta głównie nasturcją
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 17:02, 11 lis 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
Daria pokaż co te donice z odległości. Nie umiem sobie wyobrazić gdzie ty je masz? Po lewo jak patrzysz z progu domu?

Tak, one są po lewo stojąc plecami do wejścia do domu.

Trochę tą pod murem donicę oczyściłam z betonu ale jeszcze jest go moim zdaniem za dużo. Jeszcze by go pasowało skuć. Teraz się tam na pewno nie da drzewa posadzić. I jeszcze jakieś pręty się tam znalazły, oczywiście splątane wrrr.
Mój ogrodowy pamiętnik 16:58, 11 lis 2022

Do góry
Po pierwsze zazdroszczę, że tak masz pięknie dograne wszystko, że ogród teraz tak ładnie ubarwiony.

Po drugie - Ależ ekspresowa robota!! To wygląda jakby tam ten kształt był od zawsze.

Po trzecie Grossherzogin Luise widziałam w szkółce u Grzegorza Hyżego i były cudowne:

o mało co się nie skusiłam, ale byłam wtedy w fazie: jedynie biel i fiolet
Mój ogrodowy pamiętnik 16:40, 11 lis 2022

Do góry
Tu już obrzeże ułożone.

A to jeszcze do zrobienia. Trochę sił mi brakło bo sama wszystko robiłam a nadal odczuwam skutki covida niestety.

Na ile pogoda i czas pozwolą to podłubię sobie przy tym kawałku na spokojnie. Może coś zdążę przesadzić i posadzić.
Róże zakupione. Morelowo-pomarańczowa fiksacja jeszcze mi nie przeszła.
Dwie z ADR-em bo na zdrowych różach mi zależało.

Ogród prawie wymarzony … 16:36, 11 lis 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Dziewczyny czy usunąć te liście piwonii czy dopiero na wiosnę?
Już całkiem niewyględne są

O ile mnie pamięć nie myli w ubiegłym sezonie usuwałam je jesienią ale wówczas były o 1/3 mniejsze

Już dawno powinnaś to zrobićja moim przyciełam liście na początku października, po wystąpieniu przymrozków szybko liście im zbrązowiały. Aż mnie dziwi że do tej pory trzymasz te zbrązowiałe suchelce przy rozplenicy, bo ja już bym to dawno wycieła
Mój ogrodowy pamiętnik 16:36, 11 lis 2022

Do góry
Ja dzisiaj popracowałam kilka godzin. Korzystam z pogody i wolnego dnia.
A było to tak.

Trawnika mi kompletnie nie żal bo takie "skarby" w nim mieszkają.

Rozdeptałam tego dziesiątki.
Mój ogrodowy pamiętnik 16:31, 11 lis 2022

Do góry
Beni Kaze.

Marca.

I inne kwiatki .

Mój ogrodowy pamiętnik 16:26, 11 lis 2022

Do góry
Nadal ogród brązowy a nie biały i oby jak najdłużej. Ja z tych co śniegu i zimy nie znoszą całym sercem.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:21, 11 lis 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
W przerwie wrzucam co nieco

Mieczyki nie zdążyły…

3 z bryłą ziemi wsadziłam do donicy i wezmę do domu… Dojdą w ten sposób?

Na cygańskiej szałwia dalej w formie

Bodziszek z hakone i berberysem

Mieczyki powinny zakwitnąć. Ja się tak doczekałam kwitnących tulipanów w środku zimy, które przypadkiem trafiły do donicy z szałwią zimująca w domu. Tylko je dobrze doświetl, bo będą się brzydko do światła wyginać.
Zieleń, drewno i antracyt 16:12, 11 lis 2022

Do góry
nicol21 napisał(a)
Urocze te koraliki. One są chyba najbardziej pocieszne są w śniegu - takie ośnieżone gałązki, albo oszronione. Choć w późnym słoncu też ładnie się prezentują.

Jak się pojawia śnieg, to zlatują się też głodni wielbiciele koralików
Teraz, przed przemrożeniem, lubię je do bukietów i wianków dodawać
To zmajstrowałam dzisiaj, wszystko prosto z ogrodu

Ogród prawie wymarzony … 16:09, 11 lis 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Jeszcze tylko to posadzę i na pewno chowam kalosze

Czochy posadzę pomiędzy stipe na grabowej a tulipany będą przed ogrodzeniem - będą rosły z danikami i kosodrzewinami .

Jeju Justyna ty weź już nic nie pokazuj z cebulowych
Ja dopiero co się uwolniłam od sadzenia
Te liście z Piwonii obetnij lub zostaw do rozłożenia.
Mam pytanko Czy do tych wiosennych trawek możesz mi ukroić kawałek tego twojego ładnego rozchodnika?
Kompozycje z trawami w roli głównej 16:06, 11 lis 2022

Do góry

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:38, 11 lis 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Widzicie to? Znowu jakiś wściekły kret mi ryje!
Jest siatka a on sobie i tak znalazł wyjście,wrrr!!!

Wpółczuję.

Jak kładłam u siebie siatkę pod trawnik to na końcach ją podnosiłam do góry, żeby kret nie mógł wejść z boku.
Ale nigdy się nie przekonałam czy to skuteczne, bo jakoś nie ma u mnie kretów. Może za dużo kotów buszuje w okolicy.

"eM ma sobie usiąść ze szpadlem i ma czekać na niego". Ha ha. Niezłe.

Może trzeba temu kretowi wyjaśnić, gdzie może sobie ryć, żebyś miała wiosną mniej pracy.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 15:22, 11 lis 2022

Do góry
Troche zrobione, jutro ciag dalszy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies