Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje trudne początki, domek przy lesie. 08:12, 12 kwi 2014

Do góry
Kilka fotek po ostatnim deszczy, wszystko maleńkie jeszcze ledwie widoczne, ale bergenia już szykuje sie do zakwitu, za nią dwa rozchodniki a za nimi czerwony berberys

Trzmielina zrzuciła stare listki i zaraz za nimi wyszły nowe żółciutkie

Takie oto kwiatki rozsiały mi sie wszędzie niewiem skąd

I jeszcze takie coś znalazłam za domem, niewiem jak nazywają się te kwiatki

Teraz jestem zmuszona do kilkudniwej przerwy i zla jest tyle do zrobienia, już nie moge sie doczekac jak rusze po wielkanocy

Rozmnażanie hortensji 08:12, 12 kwi 2014

Do góry
Ja sadziłam w zeszłym roku co metr
Zobacz sama.
Nie mogę teraz znaleźć fotki z przodu rabaty,ale wydaje mi się ,że taki odstęp jest ok

Kondziowy ogrod cz II 08:10, 12 kwi 2014

Do góry
A to widok z naszego pokoju hi hi hi zgadnijcie co to hi hi hi

Caltha palustris - knieć błotna, kaczeniec 08:09, 12 kwi 2014

Do góry
Lubią słońce i nie przeszkadza im półcień, w naturze nie tylko rosną na terenach słonecznych, otwartych, ale i nad strumieniami, rowami w podszycie drzew, głównie olchowych, wierzbowych. W chwili kwitnienia te drzewa są w stanie bezlistnym, a ich korony rozpraszają promienie słoneczne.
W oczku warto zapewnić im jasne siedlisko, przecież w uprawie chodzi nam o piękne, obficie kwitnące kępy, a tutaj główna rola słoneczka.

Moja bajka 08:06, 12 kwi 2014

Do góry
Miskant zaczyna się pokazywać. W zeszłym toku miał trzy źdźbła na krzyż, a teraz chyba zaszaleje chłopina Mam nadzieję, że za bardzo się nie rozbryka, bo ta rabata nie jest aż taka duża.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:06, 12 kwi 2014

Do góry
Pozdrawiam weekendowo - i życzę miłej pracy w ogrodach, w końcu na Wielkanoc musi być perfekcyjnie

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 08:05, 12 kwi 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Kasiu ale cudnie wygląda migdałek
Dziękuję za wpis u mnie - żadne tam wtrącanie się - po to forum jest żeby pisać o własnych obserwacjach Proszę zrób fotki tych trzmielin - będę wiedziała przynajmniej o jakie chodzi, bo tak za bardzo to się na odmianach nie znam. Buziaki i dobrej nocy

Dwie pierwsze prawie nie zgubiły liści, a te dwie kolejne są prawie łyse choć stanowisko maja bardziej osłonięte. Ale nie ma co ukrywać- listki tych zielonożółtych prezentują się latem piękniej. Wybór należy do Ciebie

Tulipan - Tulipa 08:02, 12 kwi 2014

Do góry
W ubiegłym roku o tej porze mieliśmy jeszcze śnieg w ogrodach i temperatury znacznie poniżej zera... a tulipany sobie i tak kwitły. Mam na myśli grupy wcześnie kwitnące – Greigii, Kaufmanna, Fostera, gatunki botaniczne i ich kultywary. Te do kwitnięcia wcale nie potrzebują ciepła tylko słońca i to nie jest paradox. Pochodzą w większości gatunków lub odmian uprawnych z nich uzyskanych, z wysoko położonych obszarów dawnego Turkiestanu, w pasie od Morza Kaspijskiego po zachodnią Mongolię. Bardzo często rosną przy granicy śniegu, tj. 3000 m n.p.m. Tam słońca jest dużo, ale ciepła to już znacznie mniej.
Przykład Tulipa turkestanica...

czy odmiany Tulipa humilis "Alba Coerulea Oculata"...

i przypadek "Giuseppe Verdi" (Gr. Kaufmanna). Części cebul było tej zimy po prostu za ciepło...

Zdjęcia z ostatnich dni.
Pozdrawiam,
Piotr
Ogród i nie tylko... 07:40, 12 kwi 2014

Do góry
Wczoraj kurier przyniósł moje piękności rh Helsinki , i różę wielkokwiatową Dessa. No róża musiała być... . Rodki które podała mi Bogdzia sumiennie spisałam i korzystam ze ściągawki.
Rodek wygląda na trochę zmęczonego po podróży ale ładny jest ....i czy już jest czas na jego kwitnienie ?

Z dziką przyjemnością wezmę się za sadzenie .
Pozdrawiam sobotnio.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:08, 12 kwi 2014

Do góry
Na bazarach zapomniałam kupić bananów dla chłopaków i zatrzymałam się w biedronce.
Wyszłam z 4 paczkami kolejnych mieczyków

Nawet nie mam planu gdzie będe je wsadzać hahahah.
A kolekcja pomału się powiększa

Dzisiaj targi ogrodnicze .
Zobaczę się pierwszy raz z niektórymi dziewczynami z ogrodowiska - strrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrasznie się cieszę.

I pewnie przytacham coś z roślinek do domu

Miłej soboty życzę!!!!!!
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:05, 12 kwi 2014

Do góry
Wczoraj byłam na bazarach na zakupach jedzeniowych i wróciłam z dwoma fioletowymi pierwiosnkami ząbkowanymi.
Z sadzonek już będzie 4 sztuki kwiatuchów

Jedna łodyżka jest już złamana .
Mój cudowny piesek ją dorwał i pożarł zebiskami.
Nawet nie wiem kiedy ten pieron mi ją ukradł.
Wieczorem wzięłam się za sadzenie, połozyłam sobie sadzonki na murku koło siebie.
Wsadziłam jedną, zrobiłam dołek na drugą.....szukam.........niema...........zachodzę w głowę gdzie ona jest...........myślę że mi się już w głowie miesza na wieczór..........a tu patrzę moje psisko mi ją obrabia na trawie.
Skubany podszedł tak cicho że nic nie usłyszałam .

No ale korzenie w porządku więc szkody nie ma, tylko nie ma jednej fioletowej kuleczki cieszącej oko
Boćkowe perypetie ogrodkowe 06:57, 12 kwi 2014

Do góry
Boćku cudna wiosna u Ciebie, hiacynty żołnierze są czaderscy

Powstająca kwadratowa rabata też bardzo mi się podoba!!!

Cudne miejsce

Moje cebulowe wyrastają prosto z ziemi bez żadnego towarzystwa.......a prawdziwy efekt jest jak są z innymi roślinami tak jak u Ciebie .

Udanego weekendu życzę

Działka wkoło Lubczyka :) 06:51, 12 kwi 2014

Do góry
kitek81 napisał(a)
Jeszcze parę kwiatkow z dzisiaj tulipanki co wczoraj były w pączku

I inne co dają popis

W tych się zakochałam

I pierwszy z biedronkowych mixów

Zaglądam czasami do Ciebie i śledzę postep prac pelna podziwu.
śliczne te tulipanki ja mam tylko te pierwsze...
Pomalu, pomalu ogrod wypieknieje, a sily trzeba rozłożyć na inne sfery zycia też
Bulwy wilca ziemniaczanego 01:35, 12 kwi 2014

Do góry
Wymienię bulwy wilca ziemniaczanego na roślinki do mojego dopiero powstającego ogrodu

Drzewko bonsai gubi liście 00:34, 12 kwi 2014

Do góry
Podpinam się pod stary temat, bo i problem podobny.

Drzewko w domu obumiera i właściwie nie wiem jak mu pomóc. Przewertowałem fora w poszukiwaniu przyczyny, natomiast, przynajmniej tak mi się wydaje, żaden z opisywanych objawów nie pasuje.

Ziemia była wymieniana w poprzednim miesiącu, roślina stoi w nasłonecznionym miejscu i nigdy nie była podlewana ponad miarę.

Jedyne co rzuca się w oczy, to dziwny biały nalot:

Jest na to jakiś sposób?

Cis - Taxus 00:30, 12 kwi 2014

Do góry
Mój zeszłoroczny nabytek Taxus baccata 'Dovastoniana'
W przeciwieństwie do większości cisów Dovastoniana charakteryzuje się przewieszającymi pędami. Wolno rosnący krzew lub niskie drzewko o dość długich ciemnozielonych igłach które na młodych przyrostach tworzą charakterystyczne dla tej odmiany jaśniejsze kurtyny osłaniające wnętrze rośliny. Lubi stanowiska półcieniste i wilgotne średnio żyzne gleby.

Ogródeczek 00:09, 12 kwi 2014

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
Stan dzisiejszy Pomału do przodu

Super piramidki Becia i ciekawa budowla i te cegiełki urzekające jak tam krecika pogoniłaś?
miłej nocki
Co się stało kwiatom ... 00:07, 12 kwi 2014

Do góry
Rośliny masz piękne. Ogród nie musi być wcale duży żeby był piękny. Jeśli chodzi o jakość zdjęć to powiem a raczej napiszę super. Gratulacje.
To chyba ta piwonia Ci się podobała.

Moja "przyziemna" :) pasja 23:56, 11 kwi 2014

Do góry
Gosiak ma chyba jednak rację, z dołożoną tują lepiej donica wygląda... Te trawy i kulki pod tujami, to tak tylko na razie, zobaczy się.

Co Wy na to?
Winorośl japońska - Vitis coignetiae 23:48, 11 kwi 2014

Do góry
Za kilka lat moja dwuletnia winorośl japońska (Vitis coignetiae) będzie spełniała rolę ażurowego dachu nad dwoma kompostownikami.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies