Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:00, 19 wrz 2012

Do góry
a jakbyś miedzy hortensjami a brzozami posadziła miskanty, potem między hostami je powtórzyła pojedynczymi kępami, potem z przodu może choiny jedeloch w dywanie z seslerii, a przed miskantami łan czegoś do 60 cm, i paseczek Frosted Curls?
Tylko nie wiem czy to ma rece i nogi, bo nie wiem ile tam miejsca.
Miskant jakiś najlepiej kwitnacy- np Adagio, Krater
Mój jesienny ogród 00:01, 19 wrz 2012

Do góry
Bogdziu i Marzenko witajcie, dzisiaj piękny dzionek był, kolorki coraz ładniejsze. Berberysy już pięknie wyglądają, miskant też już żółknie. Idze to co lubię, Marzenko. Roboty co nie miara i w zakładzie i na podwórku.

Co z tym ogródeczkiem począć 19:58, 18 wrz 2012

Do góry
ewa004 napisał(a)
Danusiu dziękuje za odwiedziny jest mi bardzo milo

Nieszko ,jak dosadzę jeszcze jedną tuje to wystarczy miejsca na jakąś trawkę czy już wtedy nie sadzić tam w kąciku tylko pomiędzy hortensjami

To zależy na co się zdecydowałaś.
Czy postokątna rabata czy taka półokrągła zachodząca na drugą ściane. Wtedy masz więcej miejsca na rośliny a mniej na trawnik więc pewnie jakiś duży miskant się tam zmieści.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:50, 18 wrz 2012

Do góry
Urszulla dziękuję A u Danusi jest 3-letni miskant "Gracillimus".
Co z tym ogródeczkiem począć 09:30, 18 wrz 2012

Do góry
Piękne skarby wykopałaś. Jeszcze troszkę a będziesz mogła co nieco nimi wybrukować
Ja nie wiem czy bym się nie zastanowiłam nad dokupieniem jeszcze jednej tui. Mi dwie to jakoś średnio pasują. A duży miskant przez pierwsze miesiące sezonu - kwiecień, maj będzie jeszcze zupełnie nie widoczny...
Sosnowo 07:43, 18 wrz 2012

Do góry
Aniu Asc - miskant, który posiadasz jest przepiękny - te białe kwiatostany mnie zachwyciły! Będę polowac na niego.
A susza u nas niespotykana! U mnie pod sosnami wszystko usycha - jak tylko mam czas to leję hektolitry wody ( muszę oddzielny licznik założyć)
Pan wie co sprzedaje, więc to musi być ta jeżówka - jak nie zapomnę to zbiorę nasiona może wykiełkują, choc ten sam pan powiedział, że już nie będzie to ren sam kwiat...

Bogdziu, dziekuję za rady - zaraz dokładnie się poprzyglądam rododendronom ,czy kory wokół korzeni nie mają - no i oczywiście podlewam, bo chciałabym zobaczyć w przyszłym roku ich piękne kwiaty
Różami okrywowymi cieszę się codziennie - moje odkrycie tego roku
Pozdrawiam również

Aniu Monte - tak jeżówka faktycznie ma taki kolor- jest przepiękna! - muszę jeszcze powąchać czy pachnie

Pokażę nasz ogród 18:55, 17 wrz 2012

Do góry
Ten miskant za oknem cieszy mnie swymi kwiatostanami całą zimę

a to widok z kuchennego okna:
Ogród Sylwii od początku :) 17:16, 17 wrz 2012

Do góry
Kupiłam w zeszłym roku trawę była niewielkich rozmiarów .... Chcę ją zidentyfikować ... Może to Miskant Malepartus ... Tego nie wiem ....A teraz jej fotki ...

Początki 15:14, 17 wrz 2012

Do góry
Zdrówka! Nie napisałam z tego wszystkiego... a myślałam że miskant!
pozdrawiam!
Co z tym ogródeczkiem począć 14:46, 17 wrz 2012

Do góry
Jak tam jest 3m to Rh się nie zmieszczą. A miskant Morning light możesz dać pomiędzy lub przed hortensjami bo będą niższe. Od Alinki propozycja bardzo fajna.
Słuchaj Alinki ona ma duużo większe doświadczenie.
Początki 10:23, 17 wrz 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Czyli poszli na rękę i badanie pod narkozą ...??? Dobrze,że wszystko ok
Piękne widoczki wrzuciłaś .
O co chodzi z tym wejściem do "Lublina" ?????????

Martuś, tak - tam gdzie robiłam badania gastroskopia, wycinki i narkoza krótka są "w pakiecie" więc skoro mogłam to zrobić w ten sposób to się zdecydowałam choć podobno sama gastro nie jest jakimś strasznym badaniem - trzeba oddychać przez usta i poradzić sobie w odruchem wymiotnym. Ale jak można usnąć na 15 min i wstać....

Jeśli chodzi o Lublina to "Lublin" to autko dostawcze kolegi-przyszłego członka rodziny - i-ogrodnika zarazem i bałam się, że 65 drzewek różnych nie zmieści się. Ale wlazło. Tylko dwa świerki serbskie kupiliśmy tu na miejscu, bo już się nie zmieściły.
Szmaragdy są w dwóch rozmiarach ale te małe wcale nie były małe i nie widać aż tak różnicy. Yellow Ribbony są biedne ale "się podpasie".

Ewa - myślimy z mężem, że może za parę lat, jak dzieciaki będą duże, to się nawodnienie przesunie parędziesiąt cm do przodu, i przy tym szpalerze z przodu da się coś jeszcze wtedy będzie już ładnie i nie nudno a straż pożarna, odpukać, jakby miała wjechać to najwyżej staranuje roślinki tyle, dosadzi się - ale miejmy nadzieję, że nie będę musiała sprawdzać takich wariantów.

Ostnica chodzi mi po głowie, podoba mi się Twój pomysł - chciałabym tylko zobaczyć jak mi się ten purpurowy miskant tam zachowa zachowa i czy te bukszpany wyzdrowieją. Jeśli po zimie bukszpany nie wstaną to zmienię koncepcję tej rabaty zupełnie, uznam, że w mojej glebie bukszpan nie będzie rósł dobrze.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z rosahumusem, biohumusem, active humusem czy innymi użyźniaczami?
Mój ogród 10:10, 17 wrz 2012

Do góry
To jeszcze letnie akcenty z ogrodu, a teraz już prawie jesienne.
Miskant, ma piękne mieniące się kłosy.

Kwiatek późnego lata.

Chryzantemy kwitną i mają masę pąków. Te kwitną, aż do mrozów.

Ten berberys najpiękniej wygląda jesienią. Mam też jego zdjęcie w całości. Może ktoś wie jaka to odmiana.

Sumak octowiec, już pięknie się wybarwia, zrobię mu zdjęcie, jak będzie cały w płomiennych barwach.

Początki 20:41, 16 wrz 2012

Do góry

Tutaj jeszcze doszły trawki: Miskant chiński Purpurascens (powinien zaraz czerwienieć) oraz czarny Ophiopogon planiscapus ‘Black Beard’...he, he, ledwo go widać i żałuję trochę, że nie wzięłam po 3 kępki ale pan w sklepie mówił, że ta odmiana mocno się rozrasta i jedna kępa będzie 50cm szerokości na 50cm wysokości a ja nie chcę w tym miejscu więcej:

I żegnam się z Wami jesiennie....
Sosnowo 20:33, 16 wrz 2012

Do góry
miskant chiński yakuschima dwarf - raczej prawie napewno nie ten..... bo nazwy traw nie pamiętam, ale pamiętam która z nazw mogłaby być....

O suszy mi nie mów...bo ja nie podlewam, tylko to co już pada, a do końca nie padło a rachunek za wodę .......grrrrr Rok temu tez od początku sierpnia do wiosny nie padało.. i widać powtórke z rozrywki...
Hibiskus gigant.... i piekna kora
Sosnowo 19:17, 16 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)

Plissssssssssss mi .... daj nazwę tej jeżówki od Martka.....

Aniu to jeżówka od Ciebie w doniczce była nazwa " raspberry tart" , jednak jak sprawdziłam w necie ...troszkę mi nie pasuje...., ale taka nazwa właśnie widnieje..
Miłego dnia

Wygląda ślicznie i wcale nie dlatego, że...... ale gafa..... ja zapominam o takich drobiazgach.... poluję na ładne jeżówki, a jak jeszcze pachną to już nic dodać nic ująć...

A miskan u mnie to miskant chiński... i najprawdopodobniej Graziella lub Kleine fontaine.. listki ma wąskie z paseczkiem białym.... trza by pogrzebać w necie... ale .. na razie walczę z czasem ... i jak Ty zaczynam i czekam na okazję by po trochu robić dalej

Dzieki Aniu, ja też przeszperałam internet - może to być Kleine fontane, albo miskant chiński yakuschima dwarf- to białawe pióropusze są przepiękne!- szukam czegoś takiego!
Jężówek bardzo dużo dziś oglądałam u Ani monte - zdziwiła mnie mnogość tych piękności. Ta moja w te upały więdnie i podnosi się ....., ale jest bardzo dzielna jak na taką suszę..... IDĘ PODLAĆ
Sosnowo 18:46, 16 wrz 2012

Do góry
danuta_ napisał(a)

Plissssssssssss mi .... daj nazwę tej jeżówki od Martka.....

Aniu to jeżówka od Ciebie w doniczce była nazwa " raspberry tart" , jednak jak sprawdziłam w necie ...troszkę mi nie pasuje...., ale taka nazwa właśnie widnieje..
Miłego dnia

Wygląda ślicznie i wcale nie dlatego, że...... ale gafa..... ja zapominam o takich drobiazgach.... poluję na ładne jeżówki, a jak jeszcze pachną to już nic dodać nic ująć...

A miskan u mnie to miskant chiński... i najprawdopodobniej Graziella lub Kleine fontaine.. listki ma wąskie z paseczkiem białym.... trza by pogrzebać w necie... ale .. na razie walczę z czasem ... i jak Ty zaczynam i czekam na okazję by po trochu robić dalej
Ogrodnik mimo woli 18:40, 16 wrz 2012

Do góry
danuta_ napisał(a)

T

Aniu, trawki bajeczne...
Pamiętasz może jak nazywa się to na trzecim zdjęciu z białymi kłosami?

Danuś... to miskant, ale jaki.... nie wiem... którys z tych starych niezawodnych odmian.... Graziella lub Kleine Fontane.. te znazwy zapamietałam, że sie nad nimi zastanawiałam i z opisu inetrnetowego... to najprawdopodobniej jednak Graziella... ale ....... to gdybanie..
Co z tym ogródeczkiem począć 12:41, 16 wrz 2012

Do góry
Niszko posadzę trzy tuje szmaragd przed nimi trzy hortensje .podoba mi się miskant Morning Light myślę żeby go tam wkomponować ,tylko teraz nie wiem czy posadzić za hortensją czy przed jak poradziła Marta .

tak to miało by wyglądać .ale nie wiem czy tak posadzić tuje żeby hortensja była pomiędzy czy tak może zostać.
Oczywiście jak pisałam wcześniej wszystkie rosnące tam teraz roślinki pójdą do przechowalnika

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:37, 16 wrz 2012

Do góry
Kolejne okazy do podziało to Miskant Cabaret może z 4 sadzonki będą

Rozpleniaca Red Button - oczywiście też do podziału

No i śliczny Miskant Purple Fall - podobno przebarbia się na czerwono jesienia - oczywiście do podziału

Jak wam się podobają zakupy ?
Tylko zastanawiam się kiedy dzielić? czy teraz czy lepiej czekac do wiosny.... sama nie wiem może teraz jak mi sie uda rodzielic beż uszkodzenia korzeni, a resztę na wiosnę.
Co z tym ogródeczkiem począć 22:25, 15 wrz 2012

Do góry
Witam. Chyba tuje byłyby lepsze.
Przed Hortensje miskant Morning Light, bo będzie niższy niż hortensje. Obwódka z żurawek.
Może coś takiego?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies