Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Postawić trawkę nad i... 21:39, 18 kwi 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
No proszę u Ciebie prace pełna parą Przesadzanie, dosadzania i czyszczenie Projekt w taczce wożony hahahha

...mam kilka kopii zrobionych w razie czego...
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 10:54, 18 kwi 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)
Kochane koleżanki bardzo proszę Was o poradę,co byście zrobiły z tym fantem,nie chodzi mi o szczegołowy projekt-nie chcę Wam zabierać cennego teraz czasu,tylko o ogólną wizję tej dzialeczki -czy kwiatki sezonowe,czy byliny,czy jakieś krzewy ?

A po lewej stronie tez chcesz cos sadzic? czy po obu stronach tych schodow? i czy na tej kratownicy masz cos posadzone?
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 23:18, 17 kwi 2013

Do góry
Kochane koleżanki bardzo proszę Was o poradę,co byście zrobiły z tym fantem,nie chodzi mi o szczegołowy projekt-nie chcę Wam zabierać cennego teraz czasu,tylko o ogólną wizję tej dzialeczki -czy kwiatki sezonowe,czy byliny,czy jakieś krzewy ?
Postawić trawkę nad i... 20:59, 17 kwi 2013

Do góry
No proszę u Ciebie prace pełna parą Przesadzanie, dosadzania i czyszczenie Projekt w taczce wożony hahahha
Ogród niby nowoczesny ale... 11:04, 17 kwi 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Madzia ale Ci sie projekt trafił!!! Cyba sobie te beatelsy z konwalnikiem pokopiuję wyciepię żurawki, które zżąrły opuchlaki

Marzenka ja sie dopytuję jaki projekcik i gdzie te beatelsy z konwalnikiem??
Ogród niby nowoczesny ale... 22:41, 16 kwi 2013

Do góry
Madzia ale Ci sie projekt trafił!!! Cyba sobie te beatelsy z konwalnikiem pokopiuję wyciepię żurawki, które zżąrły opuchlaki
Rabata od frontu w pełnym słońcu 15:34, 16 kwi 2013

Do góry
Tak jeszcze raz pomyślałam o tej Twojej rabacie i doszłam do wniosku, że bez sensu jest zastanawiać się nad jedną rabatą. Najpierw musisz się zastanowić , jaki charakter będzie miał cały Twój ogród. W jakim stylu chcesz mieć ogród, tzn : rustykalny, nowoczesny, wiejski, minimalistyczny, etc. Rabata musi pasować do całości ogrodu, żeby się nie okazało, że jest potem jakby z innej bajki. Zamiast projektować jedną rabatę, lepiej będzie,jeśli będziesz równocześnie projektować cały ogród.
Realizacja projektu może być rozłożona na lata, ale projekt całości musi być spójny już od początku.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:15, 14 kwi 2013

Do góry
Potem wzięliśmy się za warzywniku szybko pomalowałm od wenątrz, wyschło błyskaiwcznie bo żar z nieba się lał. potem projekt w rękę i ustawialiśmy w docelowoe miejsca. Tam pdkopa, tu podsypać, bo M. ma poziomice w oczach musiało byc idealnie, wszytsko na jednym poziome w równiótkich odległościach. Mamy 75 cm odległości pomiędzy skrzyniami. spokojnie mozna wjechac taczką.
Potem siatka na krety( u nas siatka tynkarska, duzo taniej z spełnia równie dobrze swoja funkcję). Przybita pistoletem na zszywki, z zakładka do góry na boki

potem folia kubełkowa, też przystrzelona

na spód gałąęzie i gorsza ziemia wymieszana z kompostem nie do końca przerobionym jeszcze.
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 22:05, 13 kwi 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Robisz jakiś projekt? Pokażesz fotki?

Tak, nawet dwa ale jeszcze są na etapie powstawania Niestety nie... regulamin nie pozwala na reklamowanie się i z samego szacunku do Danusi, po prostu nie chcę. Może kiedyś jak będzie nam dane spotkać się na jakimś zlocie, to tak może po cichutku, ukradkiem Tobie pokażę Pozdrawiam
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 21:12, 13 kwi 2013

Do góry
Slawko napisał(a)
Leć, leć... żeby przypadkiem nie wykupili Pierwszy raz obejrzałem razem z inwestorem i bardzo się przydał ten miesięcznik Mega wrażenie zrobiła na mnie kulista lampa ogrodowa ze str. 135... z resztą sama zobaczysz
Ja znów muszę nabyć białe krokusy, co Ty masz Marzenko... i te irysy boskie
P.S. Dzięki za nazwy róż

Robisz jakiś projekt? Pokażesz fotki?
Co z tym ogródeczkiem począć 20:45, 13 kwi 2013

Do góry
Czyli tak zostawiam
Zamienię kulki i ewentualnie zamienię cisa na stożek(zrobię przymiarkę ze szmaragdem ) i dosadzę tam w dziurę trawkę ML lub Limki ,posadzę żurawki i zobaczę jak to wszystko zakwitnie

Ale szczęścia jakoś nie czuję ,chociaż jak patrzę na to co było a co jest i to nie dokończone jeszcze, to różnica jest OGROMNA ,ale jak wiem jak wyglądają wasze ogrody to jednak czuję niedosyt

Beaciu pamiętam projekt Sylwii ,ale tam po odjęciu opaski przy budynku zostaje niecałe 2 metry ,ciasnota

Aga te kulki to tuja conik czy jakoś tak duże one urosną ,ile od siebie muszą być posadzone [/b]
Co z tym ogródeczkiem począć 21:07, 12 kwi 2013

Do góry
Patrzę na projekt i szczerze mówiąc mój umysł nie pracuje.. wiec oglądam obrazki ...
Wiejski Ogród Moniki 15:30, 12 kwi 2013

Do góry
Obawiam się aż takiej ilości kolorów. Lepiej zdecyduj się na jakieś konkretne 2 lub 3 barwy na całej rabacie. Np żółty + niebieski lub różowy + fioletowy + biały, etc. Cała rabata musi mieć spójny projekt. Żółty obok różowego nie wygląda dobrze, nawet w wiejskim ogródku.
Są zasady dobierania kolorów w ogrodzie. Znajdziesz o tym artykuł Danusi w archiwum artykułów.
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 16:36, 11 kwi 2013

Do góry

U nas nie ma mowy o mętliku, my wszystko wiemy i pomożemy:

1. W chwili obecnej mam na działce pobudowlany bałagan, wiadomo pierwsze co trzeba zrobić to pozgarniać gruz i wszelkie pozostałości.

2. Następnie chciałbym dokonać wyrównania terenu i teraz nie wiem jak dokładnie się do tego zabrać, bo w wielu miejscach przeczytałem, że zanim to zrobię to powinienem pozbyć się chwastów z tej nieurodzajnej warstwy ziemi?

Tutaj masz w pierwszej części - sprzątanie ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie

3. Jeśli to prawda, to znowu mam wątpliwość czym tego dokonać, w wielu miejscach pisze się bowiem o szkodliwości roundupu, ale jednocześnie na tej stronie jest to środek polecany... W jaki sposób dokonać jego rozpylenia? Czy jest sens ten teren jeszcze bronować czy przekopywać glebogryzarką ?

Jak we wszystkim na świecie w każdym temacie są przeciwnicy i zwolennicy. Tak i z herbicydami, masz wybór, stosować je lub nie.

W tym artykule podałam różne sposoby pozbycia się chwastów, ekologiczne sa jak najbardziej, a więc wszystko zależy ile masz sił do tej pracy i ile czasu. Najszybciej pozbywamy się chwastów herbicydem, ale nie jest to ekologiczne, natomiast dopuszczalny jako ekologiczny jest ocet. Przeczytaj więc.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

Teraz kolej na równanie, dosypywanie brakującej ziemi.

Piszesz:

Następnie wyrównanie terenu - rozsypanie pryzmy humusu i dowiezienie urodzajnej warstwy i tutaj znowu nie wiem, czy ma to być zwykła ziemia czy bardziej urodzajna. Teraz bronować czy potraktować glebogryzarką? W wypożyczalniach sprzętu bez problemu można wypożyczyć glebogryzarkę, ale już np. z broną jest gorzej, gdzie tego szukać?

Pod trawnik i na uzupełnienie ziemi przywozisz zwykłą ziemie polna, mówię o niej "spod kartofliska" - nie będzie za tłusta, będzie w sam raz. Jeśli masz możliwość przywieź sobie wywrotkę kompostu do sadzenia roślin. Po pod rośliny sypiesz w dołki podłoże zgodne z wymaganiami, a pod trawnik może być ta polna. Skoro kartofle na niej rosły, trawnik też urośnie.

Bronę rotacyjną dysponują rolnicy, jeśli to duża działka mogą przejechać ale z grubsza. Ja jako fachowiec mam różne sprzęty, ale przeciętna firma ogrodnicza nawet, takiej brony nie ma, A więc pozostaje rolnik albo glebogryzarka.

I tutaj masz kolejne wskazówki co do prac związanych z realizacją

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/100-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-4-realizacja

Piszesz dalej:

Dodam jeszcze, że mam z grubsza naszkicowany projekt ogrodu, wydzielone miejsca, gdzie chciałbym postawić piaskownicę dla dzieci, posadzić inne rośliny itp.

Możesz jeszcze lepiej przemysleć co chcesz mieć w ogrodzie.

Planowanie, projektowanie, dobór roślin do ogrodu to kolejne wskazówki dla Was specjalnie napisane

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

Jak kupować rośliny

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/366-jak-kupic-zdrowe-rosliny

Twoje pytanie:

Czy od tego w jaki sposób rozmieszczona jest roślinność powinna być dobrana ziemia? Jaka ziemia powinna być nawieziona na trawnik, czy trzeba dowozić jakąś specjalną ziemię pod iglaki, czy wystarczy tylko obsypać w trakcie sadzenia do dołka specjalną ziemię do iglaków?

Czy od tego w jaki sposób rozmieszczona jest roślinność powinna być dobrana ziemia? Jaka ziemia powinna być nawieziona na trawnik, czy trzeba dowozić jakąś specjalną ziemię pod iglaki, czy wystarczy tylko obsypać w trakcie sadzenia do dołka specjalną ziemię do iglaków?

Jak sadzić drzewa masz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy

UFF... napracowałam się, ale gdybym miała Tobie od nowa to napisać, zeszłoby mi się kilka dni Korzystaj, nigdzie indziej tyle dobrych porad nie znajdziesz, a oprócz mnie są tutaj inni Ogrodowiczanie, chętni do pomocy
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 14:05, 11 kwi 2013

Do góry
Czytałem w wielu miejsach o zakładaniu ogrodu i powstał mi w głowie pewien mętlik. Jeśli moglibyście pomóc w rozwianiu moich wątpliwości byłby bardzo zobowiązany:

W chwili obecnej mam na działce pobudowlany bałagan, wiadomo pierwsze co trzeba zrobić to pozgarniać gruz i wszelkie pozostałości.
Następnie chciałbym dokonać wyrównania terenu i teraz nie wiem jak dokładnie się do tego zabrać, bo w wielu miejsach przeczytałem, że zanim to zrobię to powinienem pozbyć się chwastów z tej nieurodzajnej warstwy ziemi?
Jeśli to prawda, to znowu mam wątpliwość czym tego dokonać, w wielu miejscach pisze się bowiem o szkodliwości roundupu, ale jednocześnie na tej stronie jest to środek polecany... W jaki sposób dokonać jego rozpylenia? Czy jest sens ten teren jeszcze bronować czy przekopywać glebogryzarką ?
Następnie wyrównanie terenu - rozsypanie pryzmu humusu i dowiezienie urodzajnej warstwy i tutaj znowu nie wiem, czy ma to być zwykła ziemia czy bardziej urodzajna. Teraz bronować czy potraktować glebogryzarką? W wypożalniach sprzętu bez problemu można wypożyczyć glebogryzarkę, ale już np. z broną jest gorzej, gdzie tego szukać?

Dodam jeszcze, że mam z grubsza naszkicowany projekt ogrodu, wydzielone miejsca, gdzie chciałbym postawić piaskownicę dla dzieci, posadzić inne rośliny itp. Czy od tego w jaki sposób rozmieszczona jest roślinność powinna być dobrana ziemia? Jaka ziemia powinna być nawieziona na trawnik, czy trzeba dowozić jakąś specjalną ziemię pod iglaki, czy wystarczy tylko obsypać w trakcie sadzenia do dołka specjalną ziemię do iglaków?

Na razie to tyle moich wątpliwości mam nadzieję, że uda mi się z Waszą pomoc doprowadzić do uporzadkowania terenu.
Ogród dla Mamy 09:20, 11 kwi 2013

Do góry
Selly napisał(a)
Jeśli masz już jedną wierzbę Hakuro , to może dokup sobie na lewą stronę jeszcze 2 lub 3 takie same . Wtedy uzyska się zintegrowany całościowo projekt. Wierzby można przycinać w piękne kulki,są niedrogie ,a na dodatek wprowadzają kolor do ogrodu . Wierzbom można dorobić spódnice np z funkii . Po prawej stronie wtedy dobrze będzie wyglądać obwódka z bukszpanu. Żeby nie było wyłącznie zielono, warto dać też trochę różowych bylin , będą pasować do wierzby.

To wersja na miejsce raczej cieniste, natomiast jeśli to miejsce słoneczne , to zamiast funkii ładnie będzie wyglądać lawenda , tak jak proponuje Nieszka

Jest to cień. Może dodać żurawek np. citronelle?
Obwódki bukszpanowe to na 100% będą. Może i hosty dosadzę, ale jeszcze pomyślę.

Dziękuję za odzew

Teraz czekam na stopnienie śniegu, a póżniej do dzieła.

Miłego dnia wszystkim odwiedzającym
Ogród dla Mamy 08:19, 11 kwi 2013

Do góry
Jeśli masz już jedną wierzbę Hakuro , to może dokup sobie na lewą stronę jeszcze 2 lub 3 takie same . Wtedy uzyska się zintegrowany całościowo projekt. Wierzby można przycinać w piękne kulki,są niedrogie ,a na dodatek wprowadzają kolor do ogrodu . Wierzbom można dorobić spódnice np z funkii . Po prawej stronie wtedy dobrze będzie wyglądać obwódka z bukszpanu. Żeby nie było wyłącznie zielono, warto dać też trochę różowych bylin , będą pasować do wierzby.

To wersja na miejsce raczej cieniste, natomiast jeśli to miejsce słoneczne , to zamiast funkii ładnie będzie wyglądać lawenda , tak jak proponuje Nieszka
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:49, 10 kwi 2013

Do góry
Gabi – okaże się w praniu co nam wyjdzie z tego ogrodu. No projekt jest cacy a czy podołamy w wykonaniu - zobaczymy.

Mirelciu- wysłałam privka.

Ewa4 –miło że wpadałaś. Zaglądaj i rozgość się.
Wiejski Ogród Moniki 21:29, 09 kwi 2013

Do góry
Przypominam o co chodziło:

Monika chce zrobić projekt nasadzeń do tej rabaty

Oto lista zakupionych roślinek:

Błonczatka (Ismene) Festalis
Liliowiec (Hemerocallis) Catherine Woodbury
Liliowiec (Hemerocallis) Bumble Bee
Liliowiec (Hemerocallis) Crimson Pirate
Liliowiec (Hemerocallis) Sammy Russel
Liliowiec (Hemerocallis) Stella D'Oro
Zawilec (Anemone) St. Brigid Mix
Tawułka (Astilbe) Fanal
Rozwar (Platycodon) Fuji White
Trójsklepka (Tricyrtis)
Glorioza Rotshildiana
Frezja Pojedyncza Mix
Babiana Zwanenburg Glory
Babiana Kew Hybrids
Dzwonek (Campanula) Glomerata Blue
Cynobrówka Emily McKenzie (Crocosmia)
Frezja Pełna Mix
Żurawka (Heuchera) Palace Purple
Iksja Ogrodowa (Ixia) Mix
Liatra kłosowa (Liatris Spicata) Alba
Liatra kłosowa (Liatris Spicata)
Rozchodnik (Sedum) Spurium
Tygrysówka (Tigridia) Mix
Zestaw Łubiny
Liatra Kłosowa (Liatris) Kobold
Likoris (Lycoris) Radiata
Zefirant (Zephyranthes) Robustus
Ślazownik (Sidalcea) Party Girl
Irys Holladnica MEGA MIX
Tawułka Tania (Astilbe) Amethyst
Floxy 6 szt.
Hosty 4 szt.
Mieczyki
Canna

Prócz tego siewki

Aksamitka wzniosła
Bratki miniaturki
Titonia
Wenidium białe
Ubiorek
Celozia pierzasta
Smagliczka
Osteospermum białe
Osteospermum mix kolorów
Nagietek karłowaty
Dalia kolnierzykowata
Dalia ogrodowa
Cynia

System automatycznego nawadniania 15:07, 09 kwi 2013

Do góry
Agniecha napisał(a)
Pytanie do tych, co się znają..

Ja mam takie pytanie, bo noszę się z zamiarem założenia systemu nawadniania, czy zmierzenie wydatku wody (bo tak to się chyba profesjonalnie nazywa) jest konieczne? I czy naprawdę takie ważne? Nasza Pani projektant bardzo to podkreślała i tak się zastanawiam

Witam, wydatek wody to kluczowa sprawa więc polecam sprawdzenie, a nie jest to specjalnie trudne- wystarczy wiadro ew manometr też byłby pomocny. Bez tego nie ma co się zabierać za projekt instalacji.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies