Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

ewa004 17:12, 12 kwi 2013

irena_milek napisał(a)

nie wiem, co tam jeszcze rośnie, limki jakieś?
tak naprawdę, łąawiej planować i dobierać, jak rabata w rozkwicie, jest wszystko widoczne i wiadomo, gdzie pusto i co ewentualnie dodać;
noga ważna, zastrzyki w kolano chyba bardzo bolesne, trzymaj się dzielnie!

Irenko właśnie w tym problem ze cały przód tej rabaty jest nie obsadzony
Pod płotem są limki i trawka ML ,przed limkami hosty biało zielone i bukszpany tak jak widzisz na zdjęciu od bukszpanów pusto
W ostateczności dosadzę 2czy3 kulki podsadzę żurawką i jakąś niska jasną trawką i zobaczę jak to wygląda jak urośnie .
Ta rabata była montowana na jesień więc ja jeszcze jej w rozkwicie nie widziałam .

A zastrzyki w kolonko Irenko bolą mniej niż zastrzyk w dupkę
Milka 17:14, 12 kwi 2013

z zastrzykami dobra wiadomość
skoro nic tam nie rośnie, trzeba iśc w powtarzalność i kolor, czyli dosadzić kulki, żurawki i trawy, poczekać 2 sezony, jak urośnie i jak ci się podoba i potem można korygować
ewa004 17:38, 12 kwi 2013

irena_milek napisał(a)
z zastrzykami dobra wiadomość
skoro nic tam nie rośnie, trzeba iśc w powtarzalność i kolor, czyli dosadzić kulki, żurawki i trawy, poczekać 2 sezony, jak urośnie i jak ci się podoba i potem można korygować

Męczy mnie tylko ta dziura miedzy tą tuja na pniu a tym cisem tam by można było dać coś wyższego ,ale niższego niż ta tuja
A niska odmiana hortensji ? czy lepiej nie robić konkurencji dla Limek ?
Róże tam nie koniecznie ,nie ma tam słoneczka

Irenko ja raczej wole ograniczyć gatunki do -bukszpan ,hortensje, żurawki i trawka
Tak ja czuje to miejsce

Irenko bardzo ci dziękuję za roślinki a za hortensje pnąca to cie wyściskam że hej posadze ja na tym ceglanym murze tak na narożniku razem z tym bluszczem
Zastanawiam się jak mogę ci sie odwdzięczyć
Milka 17:51, 12 kwi 2013

Ewa, pst, nie ma mowy o żadnym odwdzięczaniu!!
mam nadmiar, więc to nie problem!

masz jeszcze jedną opcję, zmienić miejsce tej tuji i cisa, na nowo przebudować, póki nie są wielkie
sam pomysł, co chcesz, bardzo ważny, coś juz masz
ewa004 18:34, 12 kwi 2013

Ja na ta rabatę patrze z każdej strony i wydaje mi się ze tuja jest w odpowiednim miejscu ,cis jak się zagęsci to zakończy zywopłocik ..
Irenko a jaki uklad byś tu widziała?
Urszulla 18:47, 12 kwi 2013

ewa004 napisał(a)
Przesadziłam dzisiaj bukszpan ,jest zdecydowanie lepiej
Delikatnie go wysadzałam żeby nie wykopać tych krokusów ,które tam rosły,niech tam będą aż zakwitną potem je przesadzę

Musiałam taki lekki zakręt zrobić ,bo w linii prostej nie pasiło ,ale pomyślałam że może owinę z tyłu studnie tym bukszpanem ? albo zrobię zawijasek łapiąc tą azalię co tam rośnie

Wiecie że trzy taczki kamieni wywiozłam tylko z tego kawałeczka pod ten żywopłot

Ewciu,masz super zagospodarowaną rabatę bo dużo zimozielonych roślin.
Ja osobiście bym dla ożywienia dała więcej traw i wokół nich cebulowe na jesień powsadzała. Wiosną będziesz miała kolorki. Jeszcze ze 2 hortensje ale wszystkie jednego rodzaju, żeby nie było misz maszu.
I 1 kolor żurawek. Nie dawaj za dużo rodzajów roślin tak jak dziewczyny radzą.

Jak będzie pustawo możesz kulki bukszpanowe lub cisowe sadzić, ewentulanie stożki
Tyle z moich przemyśleń, pozdrawiam.
Mala_Mi 21:07, 12 kwi 2013

Patrzę na projekt i szczerze mówiąc mój umysł nie pracuje.. wiec oglądam obrazki ...
nieszka 21:13, 12 kwi 2013

Ewa, a może zamiast tego cisa daj jakiś fajny stożek, cisa przesadź dalej pod tujkę na pniu, zamiast tego małego bukszpana. Zza cisa mogłyby trawy jakieś wyglądać.
No i przód wypełnić żurawkami plus jakieś kulki bukszpanowe.
Tak nabazgrałam, może Ci się przyda.

monitka 21:33, 12 kwi 2013

Ewa mi się pomysły Nieszki podobają ma dziewczyna głowę do zestawiania roślin
ewa004 21:39, 12 kwi 2013

Aga projekcik ładny ,ale dla mnie stożki są poza moim zasięgiem finansowym ,dlatego nie biorę ich pod uwagę
Co w zamian tego stozka ? nie może być za duże bo przysłoni to co jest głębiej ,przypominam ci że rabata jest szeroka tylko 3 metry
Ale większa kulka pod tuja zdecydowanie ładniej wygląda