Z zainteresowaniem obejrzałam wstawione zdjęcia i przeczytałam o Twoich ogrodowych planach, jako że są bliskie mojemu sercu

.
Mam nieco mniejszy ogród, ale też duży, bo to prawie pół hektara i też kocham rabaty bylinowe, w stylu wiejsko-angielsko-sielskim. Myślę że mam już niejakie doświadczenie w ich zakładaniu, w tym porażki.
Twój pomysł na długą rabatę pod zielonym żywopłotem jest świetny, rabata będzie miała tło. Nie jestem pewna czy ta kalina schowana w rogu w iglakach to dobry pomysł, chyba będzie tam niezauważalna.
Kształt półkola idealny, nie zmieniaj tego. Sama mam taką okrągłą rabatę na tle żywopłotu z dzikich róż.
Rację mają tutaj ci, którzy piszą, żeby nie sadzić bylin pojedynczo, tylko większymi plamami.
Z Twojego spisu roślin wynika jednak, że prawie wszystkie kwitnąć będą latem, właściwie do połowy sierpnia, a wiosną i jesienią będzie pusto, bo kwiatów nie będzie albo już przekwitną. A budując rabatę bylinową, najtrudniejsze jest to, żeby była kwitnąca od wczesnej wiosny do przymrozków.
Uzupełnij więc listę roślin o cebulowe - narcyzy, krokusy, tulipany, czosnki, różne irysy i piwonie,zawilce, hortensje, krzewy róż, astry- marcinki, wysokie rozchodniki, oraz niewysokie krzewy i krzewinki, np. tawuły, także zimozielone np. bukszpany, niskie kuliste żywotniki, cisy, może jakieś niskie różaneczniki czy azalie jeśli ziemia kwaśna, itp. Z dużych egzemplarzy - piwoni, krzewów róż i innych nie trzeba tworzyć grup.
No i wypełniacze niższe i wyższe - bodziszki, przywrotniki, kocimiętka,zioła, jakieś niewysokie trawy, płożace powojniki, rozchodniki, byliny z wiosennej piątki, czyli poduszeczki floksów, żagwinów, ubiorek, smagliczki, itp. Pomiedzy tym oczywiście jednoroczne.
Coś z tego trzeba wybrać, sadzić te akcenty, plamy i powtarzać jako rytmy na rabacie.
No i planując trzeba myśleć o kolorach i fakturach, bo intensywnie różowa róża obok równie intensywnie żółtego wielkiego kwiatu liliowca wygląda tragicznie i sztucznie, ale już taki liliowiec podsadzony delikatnym bodziszkiem o drobnych różowych kwiatach wygląda dobrze.
Ostrzegam, że nie jest to łatwe, praca z taką rabatą nigdy się nie kończy, bo człowiek ciągle chce coś zmieniać

.
Będę podglądać Twoją realizację i tworzenie ogrodu. Masz stare drzewa, to wielki skarb w ogrodzie, którego wszystkim zazdroszczę, bo swoich jeszcze tak dużych nie mam. Potencjał jest w tym Twoim ogrodzie, wierzę że stworzysz piękne miejsce.
Pozdrawiam.