Hihi ja też.
Pieknie u Ciebie
śliczna ta Rozplenica japońska. Tez jest na mojej liście zakupów ogrodowych. Ciesze sie że po roku potrafi tak mile zaskoczyc, bo u mnie to porządane po tym okresie paskudnej budowy
na pióropusz hakone trzeba będzie trochę poczekać, chyba że kupiszgiganty (ale one drogawe) rozplenica tańsza i chyba szybciej sie rozrasta :/ masz problem... a zapodaj mi namiary na mariusza pliissss
Jeżeli jedna rozplenica ma kłosy zielono-białe to pewnie odmiana Hameln niższa od tej drugiej, która jeżeli ma kłosy rózowo-brązowe to może to być Autumn Magic. Mam obie w ilości kilku sztuk, ale jeszcze małe. Zimowały w garażu a tydzień temu je posadziłam . baaardzo mnie podniosło na duchu to co napisalaś o ich tempie wzrostu.
No i oczywiście bezwarunkowo jestem zakochana w Twoim domu i ogrodzie. Klimat baśniowy.
No i znowu...ławeczka...wiem niektórzy mają jej dość!
Uhm...ja mam DOŚĆ silne uczucie, że mi ZA MAŁO - i ławeczek i zdjęć. Mogłabym oglądać Twój ogród bez końca, cudowny jest! A powiedz mi te trzy stożki to co to? Thuje? Bo ja szukam coś do siebie, a na takie wielkie bukszpany i cisy kasy brak
rozplenica przepiękna! Na prawdę mocno rośnie? Mam ją zaplanowaną w 3 szt pod dość niskim modrzewiem na pniu i sie zastanawiam czy nie dać tylko jednej jak matrzę na Twoja fotkę
OK, rozumiem.
Czyli do tarasu dojechać każdą rośliną tak jak lecą pasy?
Tego nie łapię
Tzn. że na granicy rabaty z tarasem jest od rogu najpierw rozplenica, później kosodrzewiny, następnie lawendy itd. Każda roślina dochodzi do granicy z tarasem, a nie jest tak, że np. od str. tarasu mamy np. obwódkę z lawendy.
Rozplenica cudna!
Czy Twoja już się ruszyła? Swoje sadziłam końcem sierpnia i na razie nic nie słychać - przycięłam je z 5 cm nad ziemią (such badylki) i czeeeeekam...
Ach cudnie
Rozplenica japońska jest na mojej żelaznej liście zakupów !
Pisząc o tawułkach macie na myśli tawułę japońską? Też mam ją w planach
I będzie...jako-tako-po-japońsku hahaha
Pozdrawiam !
Pewnie, że projektowanie ogrodów to trudna sztuka. Sama się głowię u siebie, jak wiesz. No i fakt - zawsze można pozmieniać jak sie okaże, że coś nie gra. Dobrze, że sobie wybrałaś 3 kolory, a nie co popadnie.
Rozplenica hameln to chyba jedna z najładniejszych, ma ok. 1m i jak najbardziej będzie pasowała jeśli chcesz tam miskanty dawać - one mają ok1,8-2m więc będzie grało. Pamietaj też o tym, że trawy dość późno wschodzą. U mnie np. juz wszystko jakieś liście puszcza, a jeden miskant stoi jak zaklęty. Już się boję czy w ogóle żyje. Ale one tak właśnie mają. Dlatego takie pośrednie piętro jest tez potrzebne, żeby całą wiosnę łyso tam nie było. A jak lubisz trawy to dawaj jak najwięcej - są faktycznie super dekoracyjne i bezproblemowe.
D - kulowe liściaste mogą byc np kolorowe berberysy - admiration, aurea czy piękny polski beskid. Kolumnowe mogą byc tez jałowce, ale czytałam na forum że są trudne w uprawie i łatwo brązowieją, a od śniegu traca pokrój. A może cisy. Są odmiany kolumnowe i rosnące dość szybko. Trzeba by dobrze poszukać. No i jest jeszcze choina kanadyjska, którą juz zdaje się Magnolia polecała.
Nie znam się właśnie na berberysach wcale (zresztą jak na większości roślin) - zaraz pooglądam i poczytam o tych.
Choina odpada chyba bo za wielka jest z tego co czytam do 8 metrów szerokości - absolutnie się tam nie zmieści - musi być przejście do drewutni. Poszukam jeszcze jakiś kolumnowych bo w sumie nawet nie sprawdzałąm jakie są polecane.
H - chyba powinnaś dać dwa plany, bo masz bardzo wysokie rosliny (miskant, perukowiec) i prosiłoby się dac coś dwustopniowo - np. jakies trawy typu rozplenica,a dołem trzmielina czy wrzosy.
No właśnie wiem, że tam potrzeba wystopniować wysokości tylko nie wiedziałąm jak.
A o jakiej odmianie rozplenic myślisz?
Ja bym bardzo chciała gdzieś jeszcze tą wielką (odmiany teraz znaleźć nie mogę,ale ponad 1 m wysokości ma) umieścić gdzieś, ale tam to chyba za duża będzie?
H - chyba powinnaś dać dwa plany, bo masz bardzo wysokie rosliny (miskant, perukowiec) i prosiłoby się dac coś dwustopniowo - np. jakies trawy typu rozplenica,a dołem trzmielina czy wrzosy.
Aniu bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Cieszę się że projekt się podoba jeżeli go zrealizuję to chyba zdecyduję się na ekranik z bukszpana. Po pierwsze tańszy ( wczorajsza wizyta w szkółce i ceny jakie tam zobaczyłam trochę ścieły mnie z nóg) a poza tym rozplenica za drzewem będzie wtedy widoczna.
Cześć Celinko.Poczekaj jeszcze trochę,może wyjdą.A jak nie to zaradzimy.Pozbieram w siebie nasiona i ci wyślę
Ja dziś kupiłam jeszcze jedną hostę i różowego bodziszka.Wczoraj znowu ryłam w ziemi jak kret,robiłam nową rabatę.W sumie nie jest duża,ale mam już mniej więcej zaplanowane,że będzie w różowych kolorach.Różowa szałwia,purpurowa rudbekia,żurawka o czerwonych liściach,różowy bodziszek i myślę,żeby w tle dać jakąś wyższa trawę ozdobną.Nie mam jeszcze pojęcia jaką