Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Lecę w kulki... 20:27, 26 kwi 2012

Do góry
Hihi ja też.
Pieknie u Ciebie
śliczna ta Rozplenica japońska. Tez jest na mojej liście zakupów ogrodowych. Ciesze sie że po roku potrafi tak mile zaskoczyc, bo u mnie to porządane po tym okresie paskudnej budowy
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:27, 26 kwi 2012

Do góry
tak naszybko nabazgralam kolory, tylko chyba fajnie wyglądaloby po 'łuku' łaczenie, szalwia przed rozplenicą, bo rozplenica wyższa
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:17, 26 kwi 2012

Do góry
na pióropusz hakone trzeba będzie trochę poczekać, chyba że kupiszgiganty (ale one drogawe) rozplenica tańsza i chyba szybciej sie rozrasta :/ masz problem... a zapodaj mi namiary na mariusza pliissss
Lecę w kulki... 13:27, 24 kwi 2012

Do góry
Jeżeli jedna rozplenica ma kłosy zielono-białe to pewnie odmiana Hameln niższa od tej drugiej, która jeżeli ma kłosy rózowo-brązowe to może to być Autumn Magic. Mam obie w ilości kilku sztuk, ale jeszcze małe. Zimowały w garażu a tydzień temu je posadziłam . baaardzo mnie podniosło na duchu to co napisalaś o ich tempie wzrostu.

No i oczywiście bezwarunkowo jestem zakochana w Twoim domu i ogrodzie. Klimat baśniowy.
Lecę w kulki... 12:34, 24 kwi 2012

Do góry
noemi napisał(a)

rozplenica również mnie urzekła. Właśnie posadziłam 5 sztuk i czekam

Aga to będziesz mięć piękne widoki, dobrze, że masz od razu 5 sztuk!!! W ilości siła

ogrodowisko mnie tego nauczyło
Lecę w kulki... 10:38, 24 kwi 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)

No i znowu...ławeczka...wiem niektórzy mają jej dość!

Uhm...ja mam DOŚĆ silne uczucie, że mi ZA MAŁO - i ławeczek i zdjęć. Mogłabym oglądać Twój ogród bez końca, cudowny jest! A powiedz mi te trzy stożki to co to? Thuje? Bo ja szukam coś do siebie, a na takie wielkie bukszpany i cisy kasy brak

rozplenica przepiękna! Na prawdę mocno rośnie? Mam ją zaplanowaną w 3 szt pod dość niskim modrzewiem na pniu i sie zastanawiam czy nie dać tylko jednej jak matrzę na Twoja fotkę
Lecę w kulki... 10:21, 24 kwi 2012

Do góry
aga_pe napisał(a)

Aga to będziesz mięć piękne widoki, dobrze, że masz od razu 5 sztuk!!! W ilości siła
Przedogródek Agniechy973 09:46, 24 kwi 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

OK, rozumiem.
Czyli do tarasu dojechać każdą rośliną tak jak lecą pasy?

Tego nie łapię

Tzn. że na granicy rabaty z tarasem jest od rogu najpierw rozplenica, później kosodrzewiny, następnie lawendy itd. Każda roślina dochodzi do granicy z tarasem, a nie jest tak, że np. od str. tarasu mamy np. obwódkę z lawendy.
Lecę w kulki... 09:45, 24 kwi 2012

Do góry
Lecę w kulki... 09:02, 24 kwi 2012

Do góry
Rozplenica cudna!
Czy Twoja już się ruszyła? Swoje sadziłam końcem sierpnia i na razie nic nie słychać - przycięłam je z 5 cm nad ziemią (such badylki) i czeeeeekam...

Modelki cudne - na cudnej ławeczce

pozdrawiam!
Lecę w kulki... 08:57, 24 kwi 2012

Do góry
Ach cudnie
Rozplenica japońska jest na mojej żelaznej liście zakupów !
Pisząc o tawułkach macie na myśli tawułę japońską? Też mam ją w planach
I będzie...jako-tako-po-japońsku hahaha
Pozdrawiam !
Lecę w kulki... 08:07, 24 kwi 2012

Do góry
Aniu masz przecudny OGRÓD, a rozplenica jak zaczarowana...Ślicznie jest!!!!
Lecę w kulki... 07:25, 24 kwi 2012

Do góry
Jak Bogna wpadnie to od razu weselej żartownisia cudowna

Ta rozplenica bardzo mała była? Podwoiła objętość przez rok? (tak mniej wiecej)
Lecę w kulki... 06:46, 24 kwi 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)
Rozplenica po roku zaskoczyła mnie rozmiarami...

Ania ,Ty nam dawkujesz piękne fotografie
Mogłabym oglądać je bez końca
Lecę w kulki... 22:41, 23 kwi 2012

Do góry
Rozplenica po roku zaskoczyła mnie rozmiarami...

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 17:46, 17 kwi 2012

Do góry
Pewnie, że projektowanie ogrodów to trudna sztuka. Sama się głowię u siebie, jak wiesz. No i fakt - zawsze można pozmieniać jak sie okaże, że coś nie gra. Dobrze, że sobie wybrałaś 3 kolory, a nie co popadnie.
Rozplenica hameln to chyba jedna z najładniejszych, ma ok. 1m i jak najbardziej będzie pasowała jeśli chcesz tam miskanty dawać - one mają ok1,8-2m więc będzie grało. Pamietaj też o tym, że trawy dość późno wschodzą. U mnie np. juz wszystko jakieś liście puszcza, a jeden miskant stoi jak zaklęty. Już się boję czy w ogóle żyje. Ale one tak właśnie mają. Dlatego takie pośrednie piętro jest tez potrzebne, żeby całą wiosnę łyso tam nie było. A jak lubisz trawy to dawaj jak najwięcej - są faktycznie super dekoracyjne i bezproblemowe.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 16:29, 17 kwi 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
D - kulowe liściaste mogą byc np kolorowe berberysy - admiration, aurea czy piękny polski beskid. Kolumnowe mogą byc tez jałowce, ale czytałam na forum że są trudne w uprawie i łatwo brązowieją, a od śniegu traca pokrój. A może cisy. Są odmiany kolumnowe i rosnące dość szybko. Trzeba by dobrze poszukać. No i jest jeszcze choina kanadyjska, którą juz zdaje się Magnolia polecała.

Nie znam się właśnie na berberysach wcale (zresztą jak na większości roślin) - zaraz pooglądam i poczytam o tych.

Choina odpada chyba bo za wielka jest z tego co czytam do 8 metrów szerokości - absolutnie się tam nie zmieści - musi być przejście do drewutni. Poszukam jeszcze jakiś kolumnowych bo w sumie nawet nie sprawdzałąm jakie są polecane.

agata_chroscicka napisał(a)
H - chyba powinnaś dać dwa plany, bo masz bardzo wysokie rosliny (miskant, perukowiec) i prosiłoby się dac coś dwustopniowo - np. jakies trawy typu rozplenica,a dołem trzmielina czy wrzosy.

No właśnie wiem, że tam potrzeba wystopniować wysokości tylko nie wiedziałąm jak.
A o jakiej odmianie rozplenic myślisz?
Ja bym bardzo chciała gdzieś jeszcze tą wielką (odmiany teraz znaleźć nie mogę,ale ponad 1 m wysokości ma) umieścić gdzieś, ale tam to chyba za duża będzie?
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 16:14, 17 kwi 2012

Do góry
H - chyba powinnaś dać dwa plany, bo masz bardzo wysokie rosliny (miskant, perukowiec) i prosiłoby się dac coś dwustopniowo - np. jakies trawy typu rozplenica,a dołem trzmielina czy wrzosy.
Ogródkowy chaos u monitki 12:15, 16 kwi 2012

Do góry
Aniu bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Cieszę się że projekt się podoba jeżeli go zrealizuję to chyba zdecyduję się na ekranik z bukszpana. Po pierwsze tańszy ( wczorajsza wizyta w szkółce i ceny jakie tam zobaczyłam trochę ścieły mnie z nóg) a poza tym rozplenica za drzewem będzie wtedy widoczna.
Moje roślinki 14:44, 13 kwi 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)
Cześć Celinko.Poczekaj jeszcze trochę,może wyjdą.A jak nie to zaradzimy.Pozbieram w siebie nasiona i ci wyślę
Ja dziś kupiłam jeszcze jedną hostę i różowego bodziszka.Wczoraj znowu ryłam w ziemi jak kret,robiłam nową rabatę.W sumie nie jest duża,ale mam już mniej więcej zaplanowane,że będzie w różowych kolorach.Różowa szałwia,purpurowa rudbekia,żurawka o czerwonych liściach,różowy bodziszek i myślę,żeby w tle dać jakąś wyższa trawę ozdobną.Nie mam jeszcze pojęcia jaką

Maju może rozplenica japońska? Wyglądają przepięknie a są odmiany z lekko różowymi kłosami . Zobacz tutaj np. http://zszp.pl/?id=30&nid=82&f=show_gallery&lang=1
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies