Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Bogdzia 23:25, 30 kwi 2012

U mnie rozplenica tez zaczyna rosnąc.
Milka 23:28, 30 kwi 2012

Kochane jesteście, ale barwinek pasuje na miejsca, gdzie nigdy nie wygram wojny z kretami
zadarni i będzie lżej i ładniej
andziulka 23:43, 30 kwi 2012

Sporo musiałam nadrabiać Aniu, ale masz tych klejnotów w swoim ogrodzie!!!!!!!!!!!!! Niektórych roślin nawet nie znam Skalniak na 6 !!!!!!! Rozpieszczasz swoich gości - jakuzi , basen dla ptaszków !!!!!!! Śliczne Twoje tulipany i narcyzy Ile Ty masz energii w sobie, żeby to wszystko ogarnąć. Pracuś z Ciebie!!!!!!!! Dobrze, że jest trochę świątecznych dni. Mam nadzieję, że odpoczniesz od pracy
Mala_Mi 23:54, 30 kwi 2012

barbara_krajewska napisał(a)
Zachwycające masz rośliny, Aniu
Mnie zainteresowała lewizja. Miałam niedawno dwa egaemplarze, w kamieniach prawie samych je posadziłam i po kolei obie straciłam. Ostatnią tej zimy.
Kilka cennych uwag by mi się przydało do jej uprawy, no i gdzie ją nabyć, bo ostatnio nigdzie jej nie widzę...

Basiu, ja kupuję lewizje u mojego Pana w sklepie z bylinami...mówi na nie "pieknotki". Ale z Częstochowy do Rzeszowa jest kawałek drogi...a szkoda, bo ma piękne. Lewizje nie lubią nadmiaru wody zimą!!!! Okrywam je podwójna warstwą tej grubszej agro. Najlepiej rosną na skalniaku, ale w glebie lekko kwaśnej... Są miejsca gdzie dopadały ją choroby grzybowe, a są miejsca gdzie rośnie dosłownie jak "chwast". Kwitnie niezwodnie co roku...pierwsze już lada dzień zakwitną. Rosną na mini skalniaku i w szczelinach skalnych. Na sklaniaku narzucam agro, a te w szczelinach nakrywam agro i gwożdziami ją mocuję gdzie sie da..... Odłamany kawałek lewizji urósł mi we wrzosowisku, pod jałowcem (ciemno i wcale nie sucho) i zabiera sie do kwitnięcia.
Trudno mi określic receptę na lewizje..jedne rosna pięknie, a drugie "gniją". Jak zaczyna padać, najlepiej przenieść w inne miejsce. Pomijając kaprysy niektórych, rosną bezproblemowo i tak też zimują. Acha, nakrywam je dopiero po pierwszych większych przymrozkach... właściwie to już jest zima jak to robię.... Spadki temperatury do kilku stopni na minus im nie szkodzą. Ostatniej zimy, to dobrze że mi M przypomniał o nich, bo ja zapomniałam. Przypomniał jak już zima była na całego Ale przezimowały i zaczynają kwitnać. Na razie kilka fotek z zeszłego roku...
To w skalniaku.... w tle widac kolejne dwa kolory..taki niby róż i pomarańcz.. Pomieszały sie z opuncja/ Zagłuszone przez opuncję i trawy, ale z powodu kaktusa nie mam jak ich przesadzić...wiec jest jak jest... Do foto odgarnęłam trawy na bok.

A to w szczelinach skalnych... dodatkowo porobiłam im daszki z kamienia.... ale na skalniaku daszków nie maja i też rosną ....
Mala_Mi 23:56, 30 kwi 2012

hanka_andrus napisał(a)
Ale mi Zebrinus pasuje w kąciku .I jak wyrośnie na chociaż metr w górę, to będę happy!Wiem,że nie od razu będzie z niego super okaz,ale z czasem......Rozplenica jeszcze śpi. Red Baron,pokazał na razie kilka pędzików,ale przyglądać się trzeba. Pozdrawiam wieczornie.

Hanuś, to podział ze starego (3 letniego) egzmeplarza....... w tym roku będzie miał więcej niż Ty Na stówkę
Mala_Mi 00:00, 01 maj 2012

mira68 napisał(a)
Aniu dziękuję za radę w sprawie trawnika jutro sieję trawe zobaczymy co z tego wyjdzie i przykryje na pare dni włókniną

Zostaw jak najdłuzej Przykrywaj agro w ten sposób, by miała trawa jak pdnieść agro..... My będzeimy niedługo robic dalszą cześc trawnika i przykryję go całego... Agro cieńkie w dużych arkuszach dość tanie..a efekt szybki i deszcz czy podlewanie nie miesza nasion. 3 lata temy posialiśmy trawnik, przyszła zlewa..i po trawniku. Od razu trzeba było zrobić go na nowo, a tak walczymy z nim do tej pory.... Poza tym pies rozniesie całe nasiona.... a tak my chodizmy po tak przykrytym posianym trawniku..... No i te podlewanie, pod agro dużo rzadziej Dosiewki po przesadzeniach te nakryłam ... gwożdzie w zaschniętaziemie wbijałam klapkiem, bo nie chciało mi sie isć po młotek
Mala_Mi 00:07, 01 maj 2012

irena_milek napisał(a)
Kochane jesteście, ale barwinek pasuje na miejsca, gdzie nigdy nie wygram wojny z kretami
zadarni i będzie lżej i ładniej

No to masz kolejne źródło na barwinka
A to dla Ciebie moje lepsze kulki.... po ciemku wygladają lepiej.. pierwszy raz w tm roku cięte. Wpływ ogrodowiska widoczny
hanka_andrus 00:13, 01 maj 2012

Jak urośnie to obiecuję z nim fotkę!
noemi 00:15, 01 maj 2012

Śliczne kulki Aniu ... trawę jak sialiśmy to też przykrywaliśmy agro ... wszyscy się pytali co to będzie ale trawka urosła szybko i nie było problemu z podlewaniem , chroniła przed wymyciem nasion ... bardzo dobry patent
agata19762 00:16, 01 maj 2012

witaj Aniu
aleeeeeeeeeeeeeeeeee miałam zaległości...........
ogród cudowny
jak zwykle zresztą......
raj dla oczu
pięknie ciągle coś kwitnie