Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Sosnowo 08:09, 11 wrz 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Danusiu ależ masz pieknie. Ten wgłębnik cudny. I robinia i trawki a szczególnie ta najwyższa z ciemnymi kłosami to chyba miskant-pięknie jak w raju.Jeszcze zapomniałam o róży i jeżówce. Cudne.Serdecznie Cię pozdrawiam.

Bogdziu - pięknie zawsze tam gdzie coś kwitnie - wiosny i poczatku lata u Ciebie nic nie przebije
Ta najwyższa trawa to miskant chiński. Trawy faktycznie w tym roku pokazały swoją urodę
Natomiast róże okrywowe są u mnie w tym roku dopiero terstowane - mam cicha nadzieję, że przejdą go pomyślnie. Pozdrawiam również serdecznie Bogdziu
Ogrodnik mimo woli 08:02, 10 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)
Witam w nowym tygodniu....... jak daleko do weekendu... Jakoś trzeba i to przeżyć.....
Kiedyś szukałam jak sie mój miskant nazywa.. muszę zapyta w szkółce w której kupowałam... ale na razie z braku czasu i miesc do obsadzeń.. omijm ją dużym łukiem.. dla bezpeiczeństwa...
Będzie to któraś z pospolitych odmian miskanta chińskiego Grosse Fontaine, Graziella, Gracyllimus.... któraś z tych. Są to odmiany podstawowe, ale zdrowe i ładne Z 3 małych sadzonek mam wielką kępę którą już tak podziubałam i sadzonek tej wielkości co kupiłam zrobiłam przez 4 lata....kilka razy tyle... a kępy dalej okazałe. No i nie panoszy sie w ogrodzie tylko ładnie trzyma się kępy
Wiec koniec lata.. poczatek festiwalu traw i barw w ogrodzie... gdyby jesień nie oznaczała zbliżajacej sie zimy..... byłaby bardzo ładną porą roku...... niech tylko ktoś wymyśli szybką maszyne do zbierania liści

no jesień - ale to spory c,zas , a zima jest ok kiedys trzeba odpoczć od zielonego no i swięta i narty i czas oczekiwania zielonego jest ok.
szybki sposób na liście coooodziennie

Ania zrób proszę zdjęcie tmu rozchodnikowi po lewej ten jasny - bo to ten co mi się podoba a Tobie chyba nie - u mnie rzeczywiście jakiś marny a u Ciebie całkiem, całkiem jak wszystko
Ogrodnik mimo woli 06:10, 10 wrz 2012

Do góry
Witam w nowym tygodniu....... jak daleko do weekendu... Jakoś trzeba i to przeżyć.....
Kiedyś szukałam jak sie mój miskant nazywa.. muszę zapyta w szkółce w której kupowałam... ale na razie z braku czasu i miesc do obsadzeń.. omijm ją dużym łukiem.. dla bezpeiczeństwa...
Będzie to któraś z pospolitych odmian miskanta chińskiego Grosse Fontaine, Graziella, Gracyllimus.... któraś z tych. Są to odmiany podstawowe, ale zdrowe i ładne Z 3 małych sadzonek mam wielką kępę którą już tak podziubałam i sadzonek tej wielkości co kupiłam zrobiłam przez 4 lata....kilka razy tyle... a kępy dalej okazałe. No i nie panoszy sie w ogrodzie tylko ładnie trzyma się kępy
Wiec koniec lata.. poczatek festiwalu traw i barw w ogrodzie... gdyby jesień nie oznaczała zbliżajacej sie zimy..... byłaby bardzo ładną porą roku...... niech tylko ktoś wymyśli szybką maszyne do zbierania liści

O....! 00:26, 10 wrz 2012

Do góry
widoki na południe...

na pierwszym planie rdest - od Danusi z Sosnowa, rozrósł się z jednej małej roślinki...

widać budleję w całości...

tylko miskant Maleparus jest tamtego roczny , inne byliny i krzewy dopiero niedawno posadzone
Sosnowo 19:42, 09 wrz 2012

Do góry
Danusiu ależ masz pieknie. Ten wgłębnik cudny. I robinia i trawki a szczególnie ta najwyższa z ciemnymi kłosami to chyba miskant-pięknie jak w raju.Jeszcze zapomniałam o róży i jeżówce. Cudne.Serdecznie Cię pozdrawiam.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:25, 09 wrz 2012

Do góry
No tak. Musisz mi na PW napisać adres tej szkółki.
Awatarek suuperowy.
Miskant w bukszpanach to jest to.
Ogrodnik mimo woli 08:01, 09 wrz 2012

Do góry
aldonaz napisał(a)

Aniu, u Ciebie już jesienne kolorki i klimaty. Trawki bajeczne. Ta, którą mi podarowałaś ładnie rośnie, będzie nawet kwitła.

Aldonka..... a jakaCi podarowałąm.. bo ja jak daję to od razu zapominam Bo fajnie jest dawać.... Kocham robienie prezentów.... a Twój zółwik ... na przekór wszystkiemu wybaczył mi rozdeptanie i jedyna mała gałązka co sie została.... kwitnie Wynagradza mi moje gapiostwo...... za rok da wszystko czadu

Nie znam nazwy, to ta po lewej od berberysu.

A to miskant... "spod siatki" ...widzę, że juz kłoski dostaje Fajnie wygląda z berberysem ...
Mój jesienny ogród 00:05, 09 wrz 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

kocham twój miskant, ale i grujecznik piękny!

Irenka ja to miałam napisac a ty mnie ubiegłaś.

no widzisz....ale pomyślałyśmy tak samo
Ogród u stóp klasztoru 23:28, 08 wrz 2012

Do góry
ten miskant Cabaret cudny!
Postawić trawkę nad i... 22:15, 08 wrz 2012

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...przed wyjazdem do Kapiasów, mimo deszczowej aury, zrobiłam kilka fotek...

...miskant w sąsiedztwie tulipanowca

Piękne miskanty, moje wsadziłam w tym roku i jak na razie mają jednego kłosa
Mój jesienny ogród 21:40, 08 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Irenka ja to miałam napisac a ty mnie ubiegłaś.
Postawić trawkę nad i... 19:07, 08 wrz 2012

Do góry
...przed wyjazdem do Kapiasów, mimo deszczowej aury, zrobiłam kilka fotek...

...miskant w sąsiedztwie tulipanowca

...ławeczka pod czereśnią

..rabata

Mój jesienny ogród 13:54, 08 wrz 2012

Do góry
Mój jesienny ogród 13:36, 08 wrz 2012

Do góry
Vito, biohumus pędzą mi dżdżownice EMy, żeby było taniej kupiłem kupiłem 20l, zapłaciłem 160zł a litr rozrabiałem w 200 l beczce, więc trochę było towaru i część zużyłem do kompostu. Czy EMy są dobre to ciężko mi powiedzieć bo stosowałem i jedno i drugie ale EMy pierwsze i już po 2 tygodniach widziałem różnicę. Wiem że dużo ludzi chwaliło. Powiem Ci że truskawki miałem ładne w pierwszym roku i nie było zgniłych jak co roku, również ogórki miałem bardzo długo a nie jak zawsze 2 tygodnie, więc na pewno coś w tym jest. Hosty i liiowce też kwitły super przejrzyj moje fotki na wątku to zobaczysz. Miskant również jest wyższy około 10 cm niż zwykle. Wiem że na pewno nic Ci nie da jeśli kupisz jedną buteleczkę bo efekty widać najlepiej po dłuższym stosowaniu. Ja mam lichą ziemie to obornik stosuję co rok a dodatkowo kompost i sieję jesienią facelię.
Tamaryszka pozdrowię, będę u niej w niedzelę za tydzień.
Ogródek Hanusi po zimie 10:32, 08 wrz 2012

Do góry
Robercie,właśnie specjalnie zakładam CZERWONY,ŻEBYM SIĘ NIE ZGUBIŁA.....
Odętki są różowe i białe,i to żywotne rośliny,Pewnie wiosną się znajdzie.W pewnym okresie traktowałam je jak chwast,i prawie wypieliłam do cna,ale teraz znowu mam.
Twój miskant już daje czadu,aż u mnie słyszę jak szumią wiechetki.Muszę poczekać na nowa pełnię,wtedy to już nie tylko szum ,ale i szelest na wietrze będzie!
Miłego dnia......choć u Ciebie ,to zapiernicz na okrągło.....
Mikołajka Tobie wstawię.....
Ogród w Holandii 17:19, 07 wrz 2012

Do góry
Aniu, gdzie mi tam do szaleństw! Ja tu na razie za dyrektora robię - pokazuję palcem gdzie ma byc,a szanowny małżonek dół kopie. No chyba, że takie małe trawki to nawet sama coś ukopię.
a miskant na prawde piękny - wąskie ma liście jak Gracillimus, ale jest bardziej zwarty , no i te czerwone refleksy! We wrześniowym słońcu wygląda wspaniale.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:32, 07 wrz 2012

Do góry
Sylllwia zdecydowanie wrzosy mają to COŚ.... dla mnie - kolor

Danusiu oczywiście, że jesteś trendy - a kto, jak nie Ty ? Ale dzięki Tobie my też mamy kawałek Wielkiego Świata ogrodniczego w naszych skromnych ogródkach

Joasia obiecane zdjęcia - wprawdzie mam poślizg 12-godzinny, ale jak wczoraj wieczorem 3 godziny postałam przy desce do prasowania, to już nie miałam siły na wstawianie zdjęć.
Dopiero teraz zauważyłam, że nie wyszły mi zbliżenia liści miskantów - Gracillimus ma jeden biały pasek w środku liścia/źdźbła, a M.L. pasek w środku plus cieniuteńkie jasne obrzeża. Z oddali różnica jest taka, że M.L. ma jaśniejszy odcień zieleni.
Miskant "Morning Light"

Pan "Gracillimus" w całej swej 160cm okazałości

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:22, 06 wrz 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Zamiana morning light na gracillimusy to dobry pomysł, bo hortensje urosną wielkie, a ten miskant jest malutki

Poczytałam o miskantach i ZSZP podaje 1,60 wzrostu dla ML i 1,50-2,00 dla G. O ten parametr chodzi, czy o to jak przyrasta w kępie?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:01, 06 wrz 2012

Do góry
Zamiana morning light na gracillimusy to dobry pomysł, bo hortensje urosną wielkie, a ten miskant jest malutki

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:54, 06 wrz 2012

Do góry
Aga a ile jest miejsca za włazem?
Nie da się tam wsadzić jeszcze 1 hortensji? Ja jak zwykle nie lubię takich dosłownych symetrii. Wtedy miskant między nimi bym zostawiła
Bukszpana bym sadziła blisko ławki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies