Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 13:44, 24 wrz 2012

zuza12 napisał(a)
Widzęe Agato, że terapia ogrodowa Ci służy. Prace idą do przodu a my czekamy na efekt końcowy.
Pozdrawiam i zdrowia życzę.

Dziekuje Zuza
ewalm 14:25, 24 wrz 2012

agata_chroscicka napisał(a)
W pietrze wysokim będą berberysy kolumnowe czerwone, trzcinniki, miskanty w rodzaju Gracillimus oraz rudbekia maxima i przegorzan. I na samym końcu chce dac jeszcze miskanta, a u jego stóp imperate Red Baron i nieco z boku dwa berberysy coronita. I teraz pytanie czy lepiej żeby to był miskant zielony w rodzaju Ferner Osten czy może byc Variegatus, który bardzo mi się podoba, mimo tej nieco jarmarcznej urody. Czy z tym Variegatusem nie bedzie własnie za bardzo pstrokato? Jak myślisz? I każdy, kto ma zdanie na ten temat jest proszony o jego wyrażenie W sobotę klamka musi zapaść bo jade na ostatnie zakupy i tego ostatniego miskanta tez musze miec i do ziemi wsadzić. Z wielkim utęsknieniem na porady czekam

Chyba zielony byłby lepszy. Variegatus będzie bardzo dominował, ściągał wzrok. Może jasne trawki gdzieś na dole, ale takiej dużej jasnej raczej bym tam nie posadziła.

Byłam w Holandii w ostatni weekend, rzeczywiście kalikarpy są w ogrodach popularne. Zwróciłam na nie uwagę właśnie dlatego, że przed wyjazdem oglądałam w Twoim wątku Twoją pięknotkę. Bardzo ładne. Widziałam też w jednym z ogrodów w Holandii egzemplarz prowadzony jako małe drzewko, z jednym pniem. Ciekawie to wyglądało.

Cieszę się, że coraz lepiej się czujesz
agata_chrosc... 16:28, 24 wrz 2012

Ewalm, ciesze się, że do mnie wpadasz.Szkoda tylko, że nie dałaś znać, że jesteś w Holandii! A w jakich okolicach buszowałaś?
I chyba masz rację. Ten variegatus jest zbyt dominujący. Pieknie wygląda w dużych założenich, gdzie mozna mu stworzyc odpowiednią perspektyw, ale w takim małym to będzie za cięzki.

Czuję się coraz lepiej na szczęście i dzięki temu będę mogła tę nową rabatę robic przed zimą
Pozdrawiam
Milka 17:36, 24 wrz 2012

Całkiem inaczej wygląda świat bez tych tui, ciekawa jestem jak będzie dalej, udany start się odbył; a ty chyba już ze zdrówkiem lepiej
agata_chrosc... 17:53, 24 wrz 2012

Lepiej, lepiej Już niedługo zamiast tuj bedzie cos na kształt prerii
Milka 18:01, 24 wrz 2012

wow, będzie bombowo i zupełnie inaczej i cieszę się, że zdrowie wraca
Megi 18:49, 24 wrz 2012

Myślisz, że na jasnym tle będzie mniej widoczny niz na zielonym? Bo ten vriegatus to jest na prawde biały. On z daleka czasami, przy dobrym świetle, wygląda jakby świecił. np tu: http://www.szkolka-przytok.pl/Miskant_chinski_Variegatus-1371.html

ALe może masz rację

Bardziej chodziło mi o to, że Variegatus będzie przyciągał mocno wzrok. A jeśli chcesz wyeksponować Barona to za nim powinno być tło, a nie coś dominującego nad nim
Gabriela 18:54, 24 wrz 2012

Zaglądam, bo chciałam wiedzieć jak tam jabłonka,ale jakoś jej zdjęć nie widzę.
ewalm 19:02, 24 wrz 2012

Ewalm, ciesze się, że do mnie wpadasz.Szkoda tylko, że nie dałaś znać, że jesteś w Holandii! A w jakich okolicach buszowałaś?
I chyba masz rację. Ten variegatus jest zbyt dominujący. Pieknie wygląda w dużych założenich, gdzie mozna mu stworzyc odpowiednią perspektyw, ale w takim małym to będzie za cięzki.

Czuję się coraz lepiej na szczęście i dzięki temu będę mogła tę nową rabatę robic przed zimą
Pozdrawiam

Byliśmy w Driel na obchodach bitwy pod Arnhem. W Driel skakali polscy spadochroniarze z Pierwszej Samodzielnej Brygady Spadochronowej pod dowództwem generała Sosabowskiego, a on sam jest tam wciąż ważną postacią. I tam właśnie widziałam kalikarpę jako drzewko
A potem jeszcze w Kinderdijk oglądać wiatraki i króciutko w Amsterdamie.
agata_chrosc... 19:16, 24 wrz 2012

Megi napisał(a)

Myślisz, że na jasnym tle będzie mniej widoczny niz na zielonym? Bo ten vriegatus to jest na prawde biały. On z daleka czasami, przy dobrym świetle, wygląda jakby świecił. np tu: http://www.szkolka-przytok.pl/Miskant_chinski_Variegatus-1371.html

ALe może masz rację

Bardziej chodziło mi o to, że Variegatus będzie przyciągał mocno wzrok. A jeśli chcesz wyeksponować Barona to za nim powinno być tło, a nie coś dominującego nad nim

o to to! No własnie ! Masz rację, a że to juz druga podobna opinia to biore sobie te rady do serca i kupie zielonego miskanta
Ale fajnie, że można czasami zapytac i dostac cenne rady
dzieki