Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Gabisiowy ogród...początki....:-) 19:39, 14 mar 2013

Do góry
Kochani,mam do Was pytanie o hortensje,bo w sumie nie znam i nie wiem jakie polecacie:

- Annabelle Snieżnobiała
- Miś Polarny Polar Bear??

Bardzo podoba mi się Vanille Fraise i Limelight i te dwie chciałabym w ogrodzie.

Narysowałam wstępnie projekt,czy mogę liczyć na Waszą pomoc i rady??Bo mam wiele znaków zapytania.

Pozdrawiam serdecznie!
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:58, 14 mar 2013

Do góry
Beata, ja Cię zawsze podziwiam za te projekty. Nie umiem na komputerze tak, tylko bazgroły. W jakim programie to robisz?
Projekt super. Miałaś nosa wg mnie. Ciekawe jak to oceni Magnolia.

Wysiałam stipę. Wywaliłam na mróz na balkon na 2 tyg. Trzy dni temu wniosłam do domu i już dziś wypatrzyłam kiełki! Duuuużo kiełków. Jeśli da się ją tak co roku wysiewać i wszystko łatwo pójdzie dalej, to pisze się na ten sposób. Jest nadzieja.
Pod Akacjami 15:27, 14 mar 2013

Do góry
Marysiu i Ewo - witajcie w moich jakże skromnych progach

Byłam dzisiaj u konserwatora. Niestety, nie mogłam porozmawiac z nikim osobiście. Na korytarzu jest telefon i za pomocą tego urządzenia załatwia się sprawę - masakra jakaś. Pani mnie pyta z jaką sprawą dzwonię, ja tłumaczę, że chciałabym się czegoś dowiedzieć co mogę zrobić z moim zabytkiem, a pani mi mówi, że muszę napisać do nich wniosek z projektem zmian. Ja - że nie wiem jeszcze jakich zmian mogę dokonać, bo ten dom to ruina i ja nawet mam plan co do niego (pomysł jest taki, żeby go rozebrać i postawić od nowa i wewnątrz delkatnie przemeblować) ale musze wiedzieć na co sobie mogę pozwolić. Ja zatrudnię architekta, zapłacę mu za projekt, a pani mi go odrzuci ... - i tak sobie miło gawędziłyśmy przez telefon, a ja dalej nie wiem w jakim miejscu jestem, bo żeby mi coś konserwtor powiedział to muszę wniosek napisać... Musze jeszcze raz podejść do tematu
Żywopłot strzyżony liściasty 00:49, 14 mar 2013

Do góry
To chyba za późno się o tym dowiedziałam ..... taki mam projekt
Pieniędzy tak dużo nie wydałam, bo jest ich tylko 5 szt. Rozstawu nie pamietam, ale chyba bliżej niż co metr od siebie.
Myślisz Danusiu, że to jest bez sensu?
Ogród w moim krwioobiegu 23:37, 12 mar 2013

Do góry
Witaj Dobrze, że zdecydowałaś się na projekt koncepcyjny. Teraz będziesz miała łatwiej z zagospodarowaniem. Będę podglądał twoje działania i fotki. Już widać, że będzie ładnie
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 18:13, 12 mar 2013

Do góry
Projekt fajowy zdolna bestia jesteś
Ogród Alicji w ciągłych przeróbkach 09:28, 12 mar 2013

Do góry

a tak planuję :

Wcześniejszy projekt
dla porównania, żeby było bliżej siebie
Ogród Alicji w ciągłych przeróbkach 09:25, 12 mar 2013

Do góry
Alikia napisał(a)
Pozdrawiam wszystkich zagladających do mojego skromnego wąteczka Chciałabym już cos działać z łopatą a tu.... zima... niestety
Tak więc cały czas bawię się wizualizacjami i oczywiście co chwilę inny pomysł kiełkuje ...
Myślicie ,że ten pomysł jest lepszy od tego 2 strony wcześniejszego ??

Wiem, że niektórzy wolą wstrzymać się z oceną wynikającą z prównania tych dwóch projektów, zatem ja dla przeciwwagi wyrażę swoje zdanie zupełnie otwarcie . Zdecydowanie bardziej podoba mi się ten nowszy projekt ( tzn ze str 5) . Przede wszystkim ze względu na bardziej harmonijny kształ rabaty i trochę " radośniejszy" dobór roślin. Przebiśniegi są słodkie . Ja bym je zostawiła i tylko dodała jeszcze coś , co zastąpi je, gdy wejdą w stan spoczynku. Może jakieś czerwone kwiaty jednoroczne lub byliny. Albo jak wolisz białe. Ustal , jaki kolor dominujący ma być na tej rabacie .
Dla odmiany czas na zmiany... 09:23, 12 mar 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Beata, ja myślę, że projekt Gosi (kaisog) bardzo fajny jest, ale gdyby go tak zmodyfikować w oparciu o projekt Renaty (Rench). No i trochę o projekt Elfa

Zamiast długiego żywopłotu wzdłuż szopki dać taki krótki ekranik jak u Elfa (zostawiając dojście do drewna ale też do tej części gdzie są nieużywane rzeczy). Co przed ekranikiem - to jeszcze do rozważenia.
Można też, jeśli bardzo Cię to drewno drażni, zrobić trejaż (kratkę) , ale też na kawałku tylko, i puścić po nim powojniki, róże, albo inne pnącze. Trejaż powinien być w takiej odległości od szopki, jak ekranik u Elf.

To rozwiązałoby problem zakrycia szopki z boku. A żeby nie drażnił Cię ten fragment pomiędzy domkiem a szopką, zrób takie nasadzenie (mini wyspę), jaką proponuje Rench.
Dlaczego ja nie umiem tego zwizualizować?
Czy Ty rozumiesz o co mi chodzi?

Teresko...projekcik Gosi to taki wzorcowy jest, na nim bazujemy...pomysły Nieszki i Elfika podobają mi się bardzo...cieszę się niezmiernie , bo coś się ruszyło w tej materii...bo sama to kompletnie bez pomysłu byłam....podonba mi się pomysł z ekranem z cisa...zdaje się że Gosia też go proponowała...ale pomysł z kratką też fajny, no i tańszy...a wysepka to już wogólę rewelacja...jestem taka zadowolona....dziękuje Wam Kochane

Teresko zrozumiałam wszystko....ja też mam problemy z tą wizualizacją
Dla odmiany czas na zmiany... 00:11, 12 mar 2013

Do góry
Beata, ja myślę, że projekt Gosi (kaisog) bardzo fajny jest, ale gdyby go tak zmodyfikować w oparciu o projekt Renaty (Rench). No i trochę o projekt Elfa

Zamiast długiego żywopłotu wzdłuż szopki dać taki krótki ekranik jak u Elfa (zostawiając dojście do drewna ale też do tej części gdzie są nieużywane rzeczy). Co przed ekranikiem - to jeszcze do rozważenia.
Można też, jeśli bardzo Cię to drewno drażni, zrobić trejaż (kratkę) , ale też na kawałku tylko, i puścić po nim powojniki, róże, albo inne pnącze. Trejaż powinien być w takiej odległości od szopki, jak ekranik u Elf.

To rozwiązałoby problem zakrycia szopki z boku. A żeby nie drażnił Cię ten fragment pomiędzy domkiem a szopką, zrób takie nasadzenie (mini wyspę), jaką proponuje Rench.
Dlaczego ja nie umiem tego zwizualizować?
Czy Ty rozumiesz o co mi chodzi?
Mój mały raj na ziemi :) 20:59, 11 mar 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)
dziewczyny, ja wiem, że dobrze w obliczu zbliżających się mrozów ! wiem... ale nie zmienia to faktu, że już mam dość...., że chcę ciepła, wiosny i słońca!!!! że miałam plany na ten weekend i co? nic
że chcę iść już do ogrodu i podłubać troszkę, że....

no ale widać trzeba jeszcze ciut poczekać
miłego wieczoru, ja idę czytać i kończyć projekt, tym razem znajomym

cieszę, się, że zaglądacie i przepraszam, że mnie tak mało......!

...masz dokładnie takie marzenia jak ja...
Mój mały raj na ziemi :) 20:53, 11 mar 2013

Do góry
dziewczyny, ja wiem, że dobrze w obliczu zbliżających się mrozów ! wiem... ale nie zmienia to faktu, że już mam dość...., że chcę ciepła, wiosny i słońca!!!! że miałam plany na ten weekend i co? nic
że chcę iść już do ogrodu i podłubać troszkę, że....

no ale widać trzeba jeszcze ciut poczekać
miłego wieczoru, ja idę czytać i kończyć projekt, tym razem znajomym

cieszę, się, że zaglądacie i przepraszam, że mnie tak mało......!
Moje Takie Tam w Ogródku 18:58, 11 mar 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Fajny projekt!
a u mnie pierwszy raz nie ma ani jednego kopca, wygraliśmy! pozdrawiam

Irenko, u nas też nie było cały zeszły sezon aż do zimy, a potem się zaczęło mam nadzieję, że kret wyniesie się do sąsiada
Moje Takie Tam w Ogródku 12:01, 11 mar 2013

Do góry
Fajny projekt!
a u mnie pierwszy raz nie ma ani jednego kopca, wygraliśmy! pozdrawiam
Nigdy nie mów nigdy 09:38, 11 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Kasia, mieczyków mam mało, bo trzeba wykopywać, a ja mam tak nasadzone gęsto, że z tym kłopot mam Poza tym wolę lilie, bo się nie kładą i dłużej kwitną...... No i mam problem z przechowywaniem, bo garaż nieocieplony i więcej miejsc na przechowywanie nie mam... Teraz jakbym budowała dom to piwniczka byłaby koniecznie... ale skąd mogłam wiedzieć, że zostanę ogrodnikiem.... ja miałam mieć iglaki i trawnik tylko

No wiem, że kłopot, ale też ładne są...wprawdzie nie pachną i nieraz wciornastki je żrą, ale warto Na lilie też w tym roku mi takie czerwone paskudztwo wlazło, ściągałam ręcami...
U nas piwniczka tylko przez dobroczynność wykonawcy powstała, projekt bez podpiwniczenia...Tylko, że tam nie ma okna. Trzymam dalie, mieczyki i wszystko co światła ma nie mieć. Ale takie kiełkujące to już w garażu muszę, ale tam panoramicznych okien nie ma...
Nie przejmuj się Aniu, jak wyprowadzałam się z domu rodzinnego, to powiedziałam Mamie, że nigdy więcej w ziemi grzebać nie będę, a o plewieniu róż ...

Dlatego "nigdy nie mów nigdy"
Jurajski Ogród 23:36, 10 mar 2013

Do góry
Anabell napisał(a)
Witaj Agnieszko!!! stworzyłaś bajkową krainę, skarpy rewelacja kolory masz , które najbardziej uwielbiam w ogrodzie, a żółty tylko z wiosną mi się kojarzy.
Dziękuję za opisy lawendy, w tym roku sposobię się do jej posadzenia.
Zdaję sobie sprawę z włożonego trudu i pracy.Widoki powalają. Liguster mam to wiem ,ile potrzebuje cięcia. Mój powiększał się co rok w górę i w szerz, stał się uciążliwy przy strzyżeniu. obniżony został,a w szerokości więcej wymagał poświęcenia, wycinałam stare gałęzie, by odmłodzić. Jest pracowity ,ale jestem duma ,że go mam . Twój ma ciekawą formę górą Pozdrawiam .

Witaj Haniu,
dziękuję za ciepłe słowa. rzeczywiście włożyliśmy w ogród sporo pracy, same murki i ścieżki robiliśmy sami przez ok 10 lat, co roku po trochu coś tam przybywało. Ogrodzenie też robiliśmy sami, tzn kamienne słupki budował mąż. Projekt ogrodu, nasadzenia i pielęgnacja kwiatów - moje własne, wiele rozwiązań wymusił sam teren.
M. pomaga jak może, np. jego obowiązkiem jest cięcie żywopłotu, koszenie dzikiej łąki i takie tam cięższe prace. Jeśli chodzi o żywopłot ligustrowy, to my też go odmładzaliśmy radykalnie 2 lata temu, więc wiem, co to znaczy, a mamy go - bagatela - ok.180 - 200m długości (muszę go kiedyś dokładnie zmierzyć). Pozdrawiam i życzę miłego nowego tygodnia.
Przerabianie ogródka pod swój gust 13:38, 10 mar 2013

Do góry

Na poczatku myslelismy nad romantyczna,z zawijaskami itp.Ale cena i brak ochoty u wykonawcow (nie oddzywali sie juz..) zniechecilo nas.Skonczy sie wiec na prostej,ze stali nierdzewnej.
Ale to dopiero w przyszlym roku.Teraz czeka na nas wymiana drugiej polowy plotu i montaz pergoli z drabinkami na roze i dzikie wino.Ciekawa jestem czy bede przeklinac i je jednak w koncu wywale i zastapie czyms innym.Ale marzy mi sie zielona sciana z lisci,dajaca troche prywatnosci na tym moim calkiem odkrytym tarasie.Jestem ciekawa czy przycinaniem raz w miesiacu trzymam rosline w ryzach.Nie chce by mi sie piela po scianie domu.Do tego posadze jeszcze bezkolcowe roze pnacze.To projekt na maj.
Dzis .....siekiera dzielilismy wielkiego miskanta.Stworzyl sie krag, ktory w srodku byl pusty.Wykopalismy wszystko,3 czesci wyrzucilismy a reszte posadzilismy razem.Bede miec na ok 4 lat spokoj?Bo moj maz mnie chyba udusi.Ale tu nie ma co marudzic, bo trawe posadzila poprzedniczka.

Narazie poszerzylam jedna rabatke pod krzewami, co by zrobic miejsce na hortensje anabelle i hosty.Dosadzilam rosnaca w formie slupka jezyne bezkolcowa i jagody.Nawiozlam tez rosliny cebulowe.W tym roku wszystko nawoze granulowanym obornikiem.Jestem w szoku jak dobra musi byc tu ziemia, jezeli tylko wkopie lopate to wyciagam garsc wielkich dzdzownic.To chyba nie jest zle?Poza tym widac,ze jest ladna prochnica,od rozkladajacej sie kory i lisci.Moja poprzedniczka liscie zbierala,ja zostawiam na rabacie i juz widac,jaka ladna masa sie zrobila.
Zagladnelam do hortensji i juz wypuszczaja liscie,choc znow ma byc ochlodzenie do -9 stopni.To nie za wczesnie???A tak wygladaja okryte.Czesciowo to kosze oplecione wloknina,latwo sie na dzien sciaga.
Trawnik nawet niezle przezimowal,choc tam gdzie byly ogromne zaspy potworzyla sie plesn posniegowa.

I dla oslody pare zdjec z lata...juz niedlugo sie zazieleni
Jak widac pozbylam sie chwastow (opryskiem) i doprowadzilam trawnik do porzadku.Niedlugo znow sie trzeba za niego wziac.

Dla odmiany czas na zmiany... 12:07, 10 mar 2013

Do góry
Podrzucam bliżej projekt

i w realu, o który kawałek chodzi

Zielona przystań 09:46, 10 mar 2013

Do góry
Ewciu, uwierz wpisuje się u innych osób ale robię to wówczas, gdy przejdę dany wątek od pierwszej strony do ostatniej, aby dobrze poznać ogród konkretnej osoby. A przeważnie jest kilkanaście stron i tak potrafię siedzieć na ogrodowisku do 2 w nocy ale to bardzo przyjemne siedzenie

Kasiu zaraz lecę do Ciebie! uwierz że też brakuje mi zdecydowania, dużo roślin mi się podoba, ale jeśli mam wszystko zestawić w jedną całość to już gorzej.
Z tego pierwszego projektu nie skorzystam bo koleżanka zrobiła mi ten projekt parę lat temu a wtedy ja zupełnie nie wiedziałam jak i co chcę, ten projekt to bardziej poglądowy jest.
Postawić trawkę nad i... 07:10, 10 mar 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Agnieszko, z rewizytą jestem
Jak to się stało, że do tej pory umknął mi twój ogród?
Przed chwilą przebiegłam go pośpiesznie i wiem, że masz piękny projekt od Danusi, że masz piękne dzieci. ciekawe nasadzenia i rehabilitujesz kolano
Ciekawa jestem prac wiosennych i częstszym gościem będę Pozdrawiam

...dziekuję za odwiedziny...
...jest tyle ogrodów i wątków na forum że sama już nie wiem u kogo byłam i co pisałam... no i czasu na ogarnięcie tego nie ma...a forum wciąż się rozrasta...
...zapraszam do podglądania....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies