Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zieleń, drewno i antracyt 12:36, 22 lis 2022

Do góry
Ghislaine de Féligonde i Bienenweide Apricot na nowym miejscu będą rosły w duecie, super się razem komponują

Zieleń, drewno i antracyt 12:30, 22 lis 2022

Do góry
Ostatni, najdłuższy odcinek to mieszanka największych dzikusek + rugosy. Od lewej Rosa rubrifolia 'Nova', Rosa rugosa 'Ritausma’, mieszaniec piżmowy którego odmiany nie pamiętam(miał kwitnąć raz w lipcu, ale szaleje cały sezon wielkimi bukietami, podobna do hortensji), Rosa rugosa 'Kórnik’, Rosa rugosa 'Hansa’, Rosa rugosa 'Roseraie de l’Hay’, miała być Rosa rugosa 'Moje Hammarberg’ ale to na pewno coś innego, w przyszłym roku jak zakwitnie to będę rozpoznawać i na końcu nówka sztuka sadzona tej jesieni Rosa moyesii 'Geranium'. Pomiędzy wciśnięte doniczki z Bienenweide Apricot, Ghislaine de Féligonde i koralowa nn (chorowita ale lubię jej kwiaty). Tu mieszanka kolorystyczna jest dość kontrowersyjna, ale na szczęście towarzystwo rozmija się z terminami kwitnienia.

Działka prawie w Borach Tucholskich 12:21, 22 lis 2022

Do góry
Ania

sie będzie pamiętało Sopot by night
Zieleń, drewno i antracyt 12:09, 22 lis 2022

Do góry
Kolejna część to Félicité Parmentier, Fimbriata i Alba Maxima. Pomiędzy nimi wcisnęłam kolejne dwie donice Dr. Eckener i Mariage Parfait

Zieleń, drewno i antracyt 11:41, 22 lis 2022

Do góry
Dziewczyny

Planowałam podsumowywać kolejne robótki - nówki, ale specjalnie dla Ciebie Magda wstawka z portretami z dzikiej różanki
Spacer wśród róż zaczynamy na styku ze starą różanką. Pierwszy fragment to kompozycja z dziadkowej Paul’s Scarlet Climber, Alden Biesen, Quatre Saisons i pomiędzy nimi zadołowana w doniczce na przeprowadzkę czeka CLIMBING ICEBERG.

Osiedlowy ogródek 08:11, 22 lis 2022

Do góry
Jeszcze o krasnalach zapomniałam

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:07, 22 lis 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Przeszłam się właśnie po ogrodzie zobaczyć jak hortki się mają po tej nocnej ulewie...bo zawsze leżały całe a teraz nic a nic nie leżą
Jestem mega zadowolona, wyższe cięcie to był strzał w 10 !

Podziwiam Twój ogród, każde zdjęcie jest przepiękne. Chciałam zapytać o rabatę z hortensjami przy ognisku. Co ile sadziłaś hortensje? W jednym rzędzie? Co rośnie przed nimi? Będę wdzięczna za odpowiedź
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:22, 22 lis 2022

Do góry
Anitka napisał(a)

Ja nie jestem znawcą jeśli chodzi o klony palmowe. Ze swoimi niewiele robię. Na początku dobrze dobieram miejsce, przewidując, że one potrafią w większości osiągnąć spore rozmiary. Oczywiście niektórzy powiedzą, że można ciąć je potem i one to znoszą, ale zawsze jest większe ryzyko chorób grzybowych, na które one są poddatne. Są niektóre odmiany, które mają powolniejsze tempo wzrostu lub inny pokrój. I to biorę pod uwagę wybierając odmianę. Oczywiście również kolor liści w czasie całego sezonu. Jeśli coś przycinam to bardzo pilnuję dezynfekcji narzędzi i zabezpieczenia ran po cięciu maścią ogrodniczą. Wybieram im miejsca raczej osłonięte, tym którym przypala liści raczej półcieniste. Mój ogród już ma wiele miejsc zacienionych, takich gdzie chyba więcej jest wilgoci w powietrzu i im to odpowiada. Mam tez już fajny szkielet z roślin zimozielonych choć nie zawsze chroni je to przed majowymi przymrozkami. One mogą rosnąc też w słońcu, pięknie się wówczas przebarwiają. Ale należy unikać sadzenia na słonecznej rabacie wysypanej kamieniem. Jak sadzę to staram się usunąć jak najwięcej tego podłoża, w którym rosną w donicach szczególnie jeśli to przeważającej części jakiś substrat torfowy. U mnie jest glina i sadzę w mój grunt rodzimy. Rozluźniam go kompostem, piaskiem, kora przekompostowaną. Nie sadzę do dołka, który wypełniam jakąś ziemią z worka. Po posadzeniu ściółkuję korą. U mnie są spore spadki terenu i większość klonów rośnie na mniejszych czy większych pochyłościach. Nie gromadzi się wówczas woda bo one są na to wrażliwe. Podlewam oszczędnie tylko w przypadku długotrwałych suszy a tak to same sobie radzą. I nie nawożę ich. Gdzieś to kiedyś przeczytałam i pod tym względem traktuj je bardzo po macoszemu. Nie lubią szczególnie nawożenia azotowego. Nie wiem jaki jest sekret, że u mnie rosną i osiągają takie rozmiary. Pewnie wiele rzeczy wyżej wymienionych na to wpływa.

Nie ukrywam, są obłędne.
U mnie chyba za dużo azotu dostawały i myślałam, że potrzebują więcej podlewania.
U nas nie ma takiej wilgotności, wiec to tez może być spory problem
Magary Dramaty z Rabaty 00:05, 22 lis 2022

Do góry
Taka zima u nas. Niby tylko ledwie na minusie, ale jednak bajoro wie swoje

I Bardzo Odważna Sfochowana, której niestraszne zimowe spacery po lesie

P.S. Znajdź kota
Ogród Basi i Romka 23:55, 21 lis 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)

Mój perukowiec jeszcze ma liście, dziś w tym śniegu fajnie wygląda

Super wygląda w tym śniegu, jeszcze bardziej utwierdzam się w decyzji kupna
Reszta roślin też ładna w śniegowych czapeczkach, ale najładniejsza Aza
W ogródku emerytki 23:05, 21 lis 2022

Do góry
A to teren przed galerią handlową.
To głogi, nie wiem jakie, bo dawno bez liści, ale owoce zdobią.

Osiedlowy ogródek 22:52, 21 lis 2022

Do góry
Kokesz napisał(a)

Wszystko pięknie pokazane, ten bukiet z żółtymi kulkami super, ale ten wieniec z trawami przepiękny jest, taki anielski
W ogródku emerytki 22:44, 21 lis 2022

Do góry
To już koniec mojej jesieni, bo więcej zdjęć nie mam

Ale mam trochę zdjęć z mojego Jaworzna

Tu piękny Rynek, a przód kościoła dobudowano do starej części /widać z tyłu/ według projektu profesora Wiktora Zina /tego od Piórkiem i węglem/
A te szyby, to przepiękny witraż /może uda mi się kiedyś zrobić zdjęcie, to wstawię/.

Zieleń, drewno i antracyt 22:43, 21 lis 2022

Do góry
Tutaj zaczyna być widać, jak bardzo wystrzeliły niektóre maluchy

Pod koniec sezonu, żeby zbyt nudno nie było nabyłam jeszcze odrobinkę nowości

cdn.
Zieleń, drewno i antracyt 22:37, 21 lis 2022

Do góry
Pogoda popsuła widoki za oknem, noga nadal lekko zepsuta, pozostaje rozpocząć porządkowanie zdjęć.
Muszę przyznać, że bardzo się zdziwiłam ile w tym sezonie zrobiłam. Miałam wrażenie, że głównie dopieszczałam to co powstało w zeszłym roku, ale zdjęcia nie kłamią i doskonale uzupełniają luki pamięciowe
Rozpoczynam podsumowywanie sezonu - wyjątkowo szybko, ale raczej nic więcej już w tym roku nie zmajstruję

Po pierwsze - dzika różanka Obecnie w jej skład wchodzą róże historyczne, mieszańce róż naturalnych i rugosy(dodatkowo róże w donicach czekające na przeprowadzkę na wakacyjny).
Niby pierwsze róże posadzone były w zeszłym roku(większość zadołowana w dużych donicach), ale od początku roku zaczęłam ogarniać formę tej "rabatki". Zdzieranie darni ujawniło widok słabiutkiej gleby, mimo, że wcześniej całość potraktowana była dwoma przed/poplonami i mocno wzbogacona obornikiem. Na pasach różanych, w bogato wypełnione dołki posadziłam nowe nabytki, wysadziłam towarzystwo z donic, całość ściółkując resztkami po wertykulacji trawnika. W międzyczasie zmajstrowałam podpory pod groszkowe słupki, które miały urozmaicić malutkie(jak mi się wówczas wydawało) różane nasadzenia. Pod koniec sezonu spora część róż dosięgnęła wysokością płotu

W czerwcu towarzystwo zaczęło pokazywać kwiaty Jako pierwsze zachwyciły róże historyczne, niby niewysokie, ale oblepione kwieciem. Dalej już poszło lawinowo, niektóre krzewy kwiaty miały do pierwszych przymrozków, a pomiędzy nimi szalał groszek, dzika marchew, koper i kilka innych samosiejek.

ps. na początku trawnik straszył po wertykulacji, od połowy sezonu z powodu suszy
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:22, 21 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
i obiecane Kordinie

O! Są świetne sówki, dzięki Sylwio
W ogródku emerytki 22:16, 21 lis 2022

Do góry
I były jeszcze takie kwiatuszki

Takie ciekawe są suche kwiaty żeleźniaka Russela.
A tę jasnotę skądś przyniosło
Osiedlowy ogródek 21:41, 21 lis 2022

Do góry

Osiedlowy ogródek 21:34, 21 lis 2022

Do góry

Osiedlowy ogródek 21:32, 21 lis 2022

Do góry
Dekoracje głównie z naturalnych suszonych roślin

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies