Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 07:01, 10 kwi 2023

vita napisał(a)

Nie mogę sobie utrwalić przetacznika
Jak to nie jest wejście do lasku, to dokąd ta ścieżka prowadzi?
Nie jest dobrym pomysłem trzymanie storczyka w wiadrze cały sezon. Koło azalii miejscówka też nie najlepsza. Ja dla swoich też długo szukałam miejsca, ale samo miejsce to za mało.
Storczyki potrzebują zasadowej próchniczej liściastej gleby. Dużo.
Coś wymyślimy

Może łatwiej zapamiętać będzie niebieskie lustro?
Ta ścieżka prowadzi na skraj lasku, dookoła rabat i trawnika, dopiero za nią jest wejście do lasku
Storczyka teraz nie wyjmę, boję się, musi być do jesieni we wiadrze, ten drugi nie startuje, boję się że padł,
problem w tym że w lasku było raczej za sucho i kret tam rył wokół nich, muszę je mieć bliżej oka
Czyli muszę zbierać liście i kompostować, żeby zrobić im dobrą ziemię? Może wystarczy kompost o odpowiednim ph ?
Startuje Twoje Adiantum?
Kasya 10:52, 10 kwi 2023

mirkaka napisał(a)

Kasiu, one są do likwidacji, niech tylko truskawki zaczną rosnąć, muszę je jakoś rozpoznać, bo wszystko pomieszane przez budowlańców

Ach… myślałam ze warzywniak tak powiększasz
basia3012 21:33, 10 kwi 2023

Mirko, widzę zakończenie przebudowy ogrodu. Super. Teraz będzie ciepło to wszystko w mig porośnie. I czytam, że będziesz miała miejsce do nowych nasadzeń. Szczęściara.
vita 23:17, 10 kwi 2023

mirkaka napisał(a)

Może łatwiej zapamiętać będzie niebieskie lustro?
Ta ścieżka prowadzi na skraj lasku, dookoła rabat i trawnika, dopiero za nią jest wejście do lasku
Storczyka teraz nie wyjmę, boję się, musi być do jesieni we wiadrze, ten drugi nie startuje, boję się że padł,
problem w tym że w lasku było raczej za sucho i kret tam rył wokół nich, muszę je mieć bliżej oka
Czyli muszę zbierać liście i kompostować, żeby zrobić im dobrą ziemię? Może wystarczy kompost o odpowiednim ph ?
Startuje Twoje Adiantum?

Ale do lasku trafi się idąc tą ścieżką? Tak, zbieraj liście, kompostuj. O dobrej kondycji storczyków, czyli czy jest im dobrze u Ciebie świadczą wiosenne przyrosty. Są, w ilości większej niż w zeszłym roku, znaczy dobrze. Jak przyrastają, to i będą kwitnąć.
Adiantum moje z Gołubia chyba padło, trudno było mi utrzymać stałą wilgotność w doniczce.
Ktoś kiedyś mi powiedział: kupiłeś roślinę, posadź ją. Ja ciągle w rozjazdach, zdarzy się zapomnieć.
mirkaka 13:24, 11 kwi 2023

Kasya napisał(a)

Ach… myślałam ze warzywniak tak powiększasz

Teraz warzywniak będzie w gruncie
mirkaka 13:24, 11 kwi 2023

basia3012 napisał(a)
Mirko, widzę zakończenie przebudowy ogrodu. Super. Teraz będzie ciepło to wszystko w mig porośnie. I czytam, że będziesz miała miejsce do nowych nasadzeń. Szczęściara.

No czekam na ciepełko, żeby wszystko ruszyło
mirkaka 13:27, 11 kwi 2023

vita napisał(a)

Ale do lasku trafi się idąc tą ścieżką? Tak, zbieraj liście, kompostuj. O dobrej kondycji storczyków, czyli czy jest im dobrze u Ciebie świadczą wiosenne przyrosty. Są, w ilości większej niż w zeszłym roku, znaczy dobrze. Jak przyrastają, to i będą kwitnąć.
Adiantum moje z Gołubia chyba padło, trudno było mi utrzymać stałą wilgotność w doniczce.
Ktoś kiedyś mi powiedział: kupiłeś roślinę, posadź ją. Ja ciągle w rozjazdach, zdarzy się zapomnieć.

No tak, ale dla mnie lasek jest dalej i nie traktuję tej ścieżki tak
Storczyki nie mają przyrostów, jeden tylko wystartował, reszty nie widzę, Smutno, źle je chyba traktowałam, ale może jeszcze dam im czas i jak się ociepli to wyjdą
Adiantum miałam przesadzone do ziemi i też nie wychodzi, chyba zmarzło więc nie wiń siebie że zasuszyłaś
Agania 00:23, 13 kwi 2023

mirkaka napisał(a)
u mnie tak, nareszcie trawnik zrobiony,

z prawej strony ścieżki będą warzywa

O jak ładnie wytyczone trasy zakole, rewolucje u Ciebie Mirka
Napisz coś o tych zmianach?
Pozdrawiam
Ewa777 11:41, 13 kwi 2023

Czy już trawka u Ciebie wschodzi?
Joku 11:47, 13 kwi 2023

No właśnie, o to samo chciałam zapytać .