Danusiu napisz proszę dlaczego miskant cukrowy jest beee? Ja posadziłam 2 miesiące temu. Wywalić go od razu czy .... nie wiem co?
Miskant cukrowy jest przepiękny ale jako jedyny z miskantów łazi po ogrodzie czyli nie jest trawą rozrastajacą się w obrębie własnej kępy tak jak to robia miskanty chińskie.
Nie powinno się go sadzić na rabatach ponieważ nie jesteśmy w stanie go kontrolować.
Jeśli masz duży ogród to spokojnie możesz go posadzić gdzieś dalej od rabat
Trudno mi odpowiedzieć bo duża część roślin np żurawki, nie miała "metek" i brałam na "oko" czego strasznie nie lubię... Jedna trawa to miskant , bo mi Ania powiedziała , druga... nie wiem ale mam ją już u siebie i dobrze rośnie a także tam w ich ogrodzie była wielka jej kępa która b. mi się podobała, zresztą za 10 zł ją kupiłam a to dużo taniej niż u mnie
Dostałam po za tym od Ani ognika a od Roberta wielkie dwie kępy irysów i agawę a od Ewelinki też śliczną roślinkę której nazwy zapomniałam ale się dopytam przy okazji ;
Czy piszesz o tej trawce pośrodku fotki? Czy to nie będzie może turzyca palmowa (Carex muskingumensis ) ? Mam taką nad oczkiem.
Witaj Dawidzie!
Tak tę w środku miałam na myśli - to może być turzyca palmowa u mnie rośnie w suchym miejscu koło rozchodników na "patelni" i tez dobrze sobie radzi
a zakupy konkretne, będziesz miała co robić
a jakie trawy kupiłaś?
Trudno mi odpowiedzieć bo duża część roślin np żurawki, nie miała "metek" i brałam na "oko" czego strasznie nie lubię... Jedna trawa to miskant , bo mi Ania powiedziała , druga... nie wiem ale mam ją już u siebie i dobrze rośnie a także tam w ich ogrodzie była wielka jej kępa która b. mi się podobała, zresztą za 10 zł ją kupiłam a to dużo taniej niż u mnie
Dostałam po za tym od Ani ognika a od Roberta wielkie dwie kępy irysów i agawę a od Ewelinki też śliczną roślinkę której nazwy zapomniałam ale się dopytam przy okazji ;
Czy piszesz o tej trawce pośrodku fotki? Czy to nie będzie może turzyca palmowa (Carex muskingumensis ) ? Mam taką nad oczkiem.
a zakupy konkretne, będziesz miała co robić
a jakie trawy kupiłaś?
Dostałam po za tym od Ani ognika a od Roberta wielkie dwie kępy irysów i juke a od Ewelinki też śliczną roślinkę której nazwy zapomniałam ale się dopytam przy okazji ;
Ktoś pytał o tojeść rozesłaną. Ja mam odmianę 'Aurea' w dużych ilościach. Ta wdzięczna bylina szybko się rozrasta.
W końcu na coś przydadzą się plastikowe doniczki, które trzymam w garażu. Zrobię sadzonki
Jak widać, bardzo lubię, jak różne rośliny wzajemnie się przenikają. Nie przepadam za pustymi przestrzeniami w ogrodzie.
A może by przesadzić tę żurawkę przed bukszpan (bo tam z tyłu to zniknie za hostą), a przed miskant dać polecaną przez Danusię żółtą trawkę - Hakonechloa 'All Gold'?
Masz piękne trawy. Jak tak popatrzyłem to muszę sprawić sobie w końcu jakiegoś miskanta. Brakuje mi czegoś wyższego.
'Diabolo' rośnie ładnie. Będzie spora plama ciemnego koloru na rabatce. Bukiecik w słoiku ma swój urok i nie potrzeba mu żadnego wazonu
Trawy najładniej wyglądają jesienią, ale wiosną późno startują. Jesienią w ogrodzie fajnie wyglądają właśnie trawy, marcinki, rozchodniki. Trawy fajnie wypełniają rabaty, nadają im lekkości. Mój miskant wygląda z daleka jak fontanna. Na razie jest jedynakiem, ale wkrótce to się zmieni.
A może by przesadzić tę żurawkę przed bukszpan (bo tam z tyłu to zniknie za hostą), a przed miskant dać polecaną przez Danusię żółtą trawkę - Hakonechloa 'All Gold'?
Małgosiu, ja też się cieszę na ten wyjazd, tym bardziej, że to moja pierwsza taka wyprawa.
Maju, oglądałam twoje cynie. A ostatnio podziwiałam twoje mieczyki.
Teraz chciałabym pokazać moje trawki.
Najbardziej okazały miskant chiński, nazwy nie znam. Już zawiązują mu się kłosy do kwitnienia.
Kostrzewa sina
Imperacie Red Baron wybrałam chyba dobre miejsce. Już ma nowe przyrosty i ładnie się wybarwia.
A ta turzyca z dnia na dzień jest ładniejsza. No i najważniejsze ładnie przezimowała. W tej chwili jest ładniejsza jak na tym zdjęciu.
Moja najnowsza trawa Rozplenica japońska nie ma jeszcze fotki.
Blisko traw rosną rozchodniki. Myślę że to udane towarzystwo.
zanim trafiłam na Ogrodowisko, to miałam w ogrodzie tylko kostrzewę, teraz już zakupiłam miskanty i planuje dalsze trawy
twoje pięknie ci rosną jednak te trawy urokliwe są...
Małgosiu, ja też się cieszę na ten wyjazd, tym bardziej, że to moja pierwsza taka wyprawa.
Maju, oglądałam twoje cynie. A ostatnio podziwiałam twoje mieczyki.
Teraz chciałabym pokazać moje trawki.
Najbardziej okazały miskant chiński, nazwy nie znam. Już zawiązują mu się kłosy do kwitnienia.
Kostrzewa sina
Imperacie Red Baron wybrałam chyba dobre miejsce. Już ma nowe przyrosty i ładnie się wybarwia.
A ta turzyca z dnia na dzień jest ładniejsza. No i najważniejsze ładnie przezimowała. W tej chwili jest ładniejsza jak na tym zdjęciu.
Moja najnowsza trawa Rozplenica japońska nie ma jeszcze fotki.
Blisko traw rosną rozchodniki. Myślę że to udane towarzystwo.
Dziewczyny co dać z przodu przed bukszpanem, bo mi tam goło? Za bukszpanami stożkiem i kulą rośnie Miskant Zebrinus, na razie niewidoczny, ale mam nadzieję, że kiedyś wybuja
ale fajne ptaszory. Skąd je masz? ( pewnie pisałaś ale wiesz, nie nadążam za wieloma wątkami).
Jeżówka Hot Lava- dla mnie cudo, cudeńko. tez mam pomarańczową i czerwona od 3 dni- to moja ostatnia fascynacja, jeżówki w gorących kolorach.
Mam wątpliwości co do miskanta Twojego - czy to aby nie Spartyna grzebieniasta- kwiatostan wyglada jak spartyna. To jest cudna trawa, tworzy piękne , bujne przesłony. Tyle że wściekle się rozrasta, potrzeba jej dużo miejsca, ma krótkie rozłogi.