Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Ozz 12:56, 31 sie 2012

Może być Citro

No to krytykuj:

Wersja 1 z runianką (albo czym innym) z przodu i pod Horti (na deklu hortensja pnąca, przed bukszpanami Hakone)

Wersja 2 - bez runianki z przodu (widziałam, że dużo masz tych citronelek , ale... z kopytnikiem w roli głównej między żurawkami

Nie upieram się przy proporcjach tych żurawek z przodu - może być np. więcej bordowej i pomarańczowej w wersji 2, lub delikatnie inny układ - w zależności jak będzie lepiej na żywo wyglądać.
Ten miskant co siedzi ,,na kulce" tro trochę w prawo bardziej powinien być - za hakone, chyba żeby zostawić dwa duże miskanty z tyłu (tak jak są), a ten jeden zamienić na dwa średniej wielkości za Hakone (wtedy przejście będzie łagodniejsze).
Milka 12:56, 31 sie 2012

Tereniu, weź polataj z roślinami, ustaw w je w kilka pomysłów, sfoć i pokazuj nr projekty, tak jeszcze łatwiej będzie doradzić
nieszka 13:10, 31 sie 2012

Ozz super to zrobiłaś!
Propozycja nr 1 mnie się bardziej podoba.
No i pomysł z hortensją pnącą na kratce też super (albo może być też bluszcz, jest zimozielony)
No Tereska chyba masz problem rozwiązany
Ozz 13:14, 31 sie 2012

Wiecie - warto pamiętać, że są jeszcze żurawki o zielonych liściach Tak a propos obwódki...
Milka 13:14, 31 sie 2012

pozycja 1 super1
Tess 13:22, 31 sie 2012

Ozz napisał(a)
Może być Citro

No to krytykuj:

Co to jest Citro? Nie znam takiego ciasta, nie umiem zrobić

Dlaczego mam krytykować?
Mam kupę wątpliwości, i tyle.

Dwie horti już wstępnie powtórnie zaakceptowałam Odstapiłam od nich dlatego, ze dłasnie jedna strona była taka "pełna", (ta z hortensjami), a druga pustawa.

Naszukałam się tego stożka jak głupia, po calej rabacie latałam, a on sobie w trawkach siedzi Dobrze mu tam, pewnie by dobrze wyglądał, ale ja z uporem maniaka powtarzam, że tam jest mało miejsca na system korzeniowy. To taki trójkącik jest: pod deklem jest krąg betonowy, więc korzenie nie mają gdzie się rozrastac, z drugiego boku - murek przy zjeździe do garażu (zarówno krąg jak i murek idą w dół pewnie na jakieś 2 metry), z trzeciego - betonowa obwódka domu (tu nie wiem, na ile głęboka).
Poza tym akurat w tym miejscu potrafi w czasie duzego deszczu robić się bardzo mokro - nie wiem, czy rynny nie nadążają wody odprowadzać, w kazdym razie - tu się w czasie dużego deszczu trochę leje.

A nie może ten stożek gdzieś od drugiej strony dekla rosnąć (czyli bliżej przudu rabaty)?
Może tę małą kulke dać do przodu, i tak obok niej (lekko z tyłu) dać stożek? Trochę by przesłonił dekiel

Za kopytnik Cię kocham Ja najchętniej widziałabym go wszędzie na tej rabacie (no wiem, że to niemożliwe)

Ozz 13:33, 31 sie 2012

No w sumie masz rację - bo i przy domu i przy murku... nie wiadomo czy tam gruzu jakiego nie ma - może dlatego woda też nie chce spływać.

Wtedy w kąt by poszły trawy i za stożek też, ale tą trawę z tyłu Hakone na pewno bym wymieniła miskanta na coś mniejszego (trochę wyższe od Hakone), ta sama roślinka mogła by się pojawić w ilości sztuk 2-3 między stożkiem a kulką (co by je trochę oddzielić od siebie).

Może być też wersja, z dociągnięciem bordowej żurawki kawałek dalej po łuku, a zamienić żółtą z ,,pomarańczową" miejscami (będzie większy kontrast pod kulką z cisu).

Nie do końca zadowolona jestem jeszcze z tej obwódki z runianki z przodu - moim zdaniem zacznie włazić szybko w żurawki. Może by tam jaką zimozieloną trawkę, albo co innego (od biedy zielone żurawki ).
A w wersji 1 kopytnik też jest - między Hakone z lewej
Milka 13:40, 31 sie 2012

u kogoś widziałam całe skupiska kopytnika, faktycznie jest cudny
Tess 13:41, 31 sie 2012

Tego nie zrozumiałam:

ale tą trawę z tyłu Hakone na pewno bym wymieniła miskanta na coś mniejszego (trochę wyższe od Hakone), to samo mogło by się pojawić w ilości sztuk 2-3 między stożkiem a kulką (co by je trochę oddzielić od siebie).

Może być też wersja, z dociągnięciem bordowej żurawki kawałek dalej po łuku

Trawki zamiast runianki nie chcę, bo będzie łyso długo wiosną, znim wyjdzie
Może kopytnik?
nieszka 13:42, 31 sie 2012

Można dać jakiś ogranicznik runiance żeby się nie rozłaziła na żórawki.