Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:48, 15 gru 2011

Do góry
Floksy są fotogeniczne - zwłaszcza białe

Ale i różowe nieźle pozują - tylko musi być dobre światło

Ogród w budowie - nieustającej 18:55, 15 gru 2011

Do góry
EPODLAS napisał(a)
. Kochasz chyba floksy. To nasze polskie kwiaty. Ja jeszcze ich nie mam, ale na pewno w następnym roku znajdą się w moim ogrodzie. Nie mają mączniaka, a może masz jakiś sposób?

Tak, mam kilka kęp różnych floksów, ale nigdy nie miały mączniaka, więc nie musiałam z nim walczyć. Zdjęcia poniżej są z lipca tego roku:

Ogród w budowie - nieustającej 16:46, 15 gru 2011

Do góry
Gabrysiu, obejrzałam Twoje ostatnie zdjęcia. Nie mam słów , żeby opisać jak bardzo mi się podoba Twój ogród. Ten ganek - marzenie. I jak na dłoni widać, ile można zrobić własną pracą no i głową też. Super. Ta balustrada - wejście do domu, ślicznie. Kochasz chyba floksy. To nasze polskie kwiaty. Ja jeszcze ich nie mam, ale na pewno w następnym roku znajdą się w moim ogrodzie. Nie mają mączniaka, a może masz jakiś sposób?
Ogródek Hanusi po zimie 19:38, 07 lis 2011

Do góry
Rudbekie jeszcze nie dają za wygraną.......

I floksy u sąsiadki

i asterki

Ogród w stylu wiejskim 22:53, 03 lis 2011

Do góry
Ogród w stylu romantycznym - taki ma tytuł ale to był ogród w stylu wiejskim. Róże, ostróżki, floksy, lawenda, niezapominajki, niebieskie ławki, uroczy domek ogrodnika, pergola, dzwonki i jaśminowce, tamaryszki i masa roślin w donicach.

Taki ogród życzyła sobie jego właścicielka. Powiedziałam tak: ogród nie może mieć tyle roślin gubiących liście, i tylu roślin wymagających ciągłego skubania, przycinania, oprysków (róże) ale właścicielka ogrodu powiedziała: Pani Danusiu, róbmy tak
I zrobiłam.
Po dwóch latach zadzwoiniła i powiedziała: miała Pani rację, przerabiam ogród, dosadzam zimozielonych.

Ogród w stylu wiejskim 21:19, 03 lis 2011

Do góry
Floksy -wieloletnie,lilie,też co roku same rosną,jak raz posadzisz,bzy-są teraz takie,co są jak małe drzewka.Z tych wszystkich zawsze możesz wybrać coś ,co jest mniej kłopotliwe.
Ja sadzę dalie,bo tak zacieniają grządkę,że chwast nie ma szans aż do mrozów.A jedyna trudność przechować kilka karp w chłodnym pomieszczeniu,Co to jest jedna skrzyneczka na przechowaniu.....
A jaka różnorodność w kwiatach?
Ogród w stylu wiejskim 21:09, 03 lis 2011

Do góry
Floksy i lilie tygrysie,muszą być obowiązkowo i bez też.
Rododendronowy ogród. 18:15, 31 paź 2011

Do góry
Bożenko, piękny zakątek z wiosennymi kwiatami. Śliczne kępy knieci błotnej, omiegu i pełnika. A różowe - skalnica i floksy - równie urocze

Na goryczkę bezłodygową zwróciłam szczególną uwagę, bo roślina ta bardzo mi się podoba. Mam maleńką kępkę, ale jakoś nie chce mi się rozrosnąć. Jakie podłoże dla niej najlepsze? Wiem, ze gleba ma być wapienna.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:18, 21 paź 2011

Do góry
Co poniektóre, floksy, tojady, to co miało brzydkie liście.
Rajski ogród Ani 20:36, 22 wrz 2011

Do góry
Kobea rozwija następne kwiatki

biały wiciokrzew zabarwił się na różowo

kwitnie niebieska ostróżka ))

kwitną też jeszcze floksy

Pergola z przyległościami 22:18, 03 wrz 2011

Do góry
Na pergolę dałbym opcjonalnie: albo jakąś piękną różę (ale wtedy nie będzie takiego cienia na dachu), albo pachnące wiciokrzewy i winobluszcz trójklapkowy. Warzywnika bym nie zasłaniał wygląda malowniczo Nie wiem jaki jest charakter reszty ogrodu, ale przy płotku oddzielającym warzywnik posadziłbym coś swojskiego i rustykalnego tzn: widzę tam malwy, słoneczniki, kosmos, floksy, a przy pergoli z drugiej strony ścieżki cynie, astry,lwie paszcze... itd.
Agnieszkowy ogródek 21:55, 01 wrz 2011

Do góry
Zadałam Danusi pytanie o miskanta Morning Light w sąsiedztwie hortensji. Chodziło mi dokładnie o tą część ogrodu:

Wiosną wyglądało to całkiem nieźle, ale teraz jest tam jakoś tak niefajnie. Chyba przez te clematisy.
Pomyślałam sobie, że chciałabym to uporządkować.

Wyjadą stąd na pewno oba clematisy (na lewo i na prawo od brzózki, na tych niezbyt estetycznych konstrukcjach). Zniknie też porzeczka pienna po lewej i agrest pienny z prawej (trochę słabo je widać). Jest tam też azalia, stłamszona nieco przez żywotnika, powygryzana na listkach, ale nie chciałabym się jej pozbywać, bo pięknie kwitnie (odmiana Klondike).

Z bylin rosną tam jeżówki i floksy, ale jakoś tak nieświeżo wyglądają...

Chciałabym natomiast zostawić tam rośliny, które rosną pod brzozą, czyli trzy trawki i kula Danica. Oczywiście żurawki też zostają, nad trzmieliną się zastanawiam.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:37, 01 wrz 2011

Do góry
I ode mnie przyjmij gratulacje stronkowo-postowe i od żuczka, który z róż powędrował na floksy

Ogród zapachów u Jasi 18:54, 31 sie 2011

Do góry
Safoya napisał(a)

Wiem,oglądałam Danusi artykuł.A to wejście.......poczekałabym na ciebie w cieniu.....

Ja też Ja tu często mam poczekalnie

Jeżeli czekacie to zapraszam w ostatni sierpniowy dzień na spacer zobaczymy co jeszcze kwitnie .
Zaczynamy od przedogródka.
Floksy rosną pod samym murem, gdy je sadziłam nie przypuszczałam, że na takim zacienionym miejscu mogą kwitnąc. Na szczęście one o tym nie wiedziały i zawsze w sierpniu rozkwitają.Kwitną trochę później niż ich koleżanki ze słoneczka, ale wynagradzają to dużo dłuższym okresem kwitnienia.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:44, 30 sie 2011

Do góry
an_tre napisał(a)
Oglądałam z M twój ogród i widzę niebieski obraz...ale się uśmiałam, masz poczucie humoru, że to pokazałaś

Kasiu to są floksy

a co trzeba pokazać jak roślinki były ładnie popakowane i oddzielnie, a nie do jednego wora a dodatkowo wiadomo było przy nocnym rozpakowywaniu - gdzie są rośliny

no właśnie floksy! ajajajajajj jak mogłam zapomnieć, chyba zmęczona jestem dzięki! czyli na słońce trzeba je dać mam taki plan, żeby wszystkie floksy posadzić w jednym miejscu, grupą przekopię również swoje różowe
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:23, 30 sie 2011

Do góry
Oglądałam z M twój ogród i widzę niebieski obraz...ale się uśmiałam, masz poczucie humoru, że to pokazałaś

Kasiu to są floksy
Wystawa "Zieleń to życie" 2011 22:44, 29 sie 2011

Do góry
a ja szukałam nowości bylinowych...bo ten dział u nas jest najbardziej rozwojowy...

taką Pysznogłówkę w tym roku robiliśmy (tu była pod inną nazwą ale podobną) u nas jako 'Sugar Lace'

świetne Floksy wiechowate

i jeżówki...

Ogród w budowie - nieustającej 20:09, 29 sie 2011

Do góry
Piękna Heritage, bodziszki już przekwitły, za to są ogóreczniki:

I tak ogólnie...
Chabazie różne rosną jesiennie, dalie, floksy ostatnie, rozchodniki, dziurawiec i takie tam...]

Zimowity już kwitną.

A obok nich bardzo już ostatnie liliowce.
Ogród w budowie - nieustającej 09:37, 25 sie 2011

Do góry
Haniu, z grubsza na tej mojej rabacie rosną w mniej więcej równych rytmach: kuliste żywotniki Danica, żeby zimą coś tam jednak było, ale latem słabo je widać, tawuły japońskie Anthony Waterer i Goldflame, piwonie, różne wysokie i niskie przetaczniki, przywrotniki w dwóch odmianach, liliowce różne, irysy syberysjkie, rozchodniki okazałe i różne płożące, astry jesienne, złocienie, floksy szydlaste i wysokie, bylica, krwawnice, krwawniki, zioła: oregano czyli lebiodka, melissa, szczypiorek, szałwie, oczywiście rózne bodziszki, macierzanki, miniaturowe goździki,orliki, rozsiewa się sam ogórecznik i ostrogowiec, kosmosy ( w tym roku zniknęły). Rzecz jasna róże. Bywają naparstnice, łubiny, ostróżki, dalie, czasami jakieś jednoroczne - tytonie I jeszcze dąbrówki.
I pewnie jeszcze trochę innych roślin, w tej chwili nie pamiętam.
Poprzednio, jak widać bywało np. tak:

Ogród zmyślony 15:53, 24 sie 2011

Do góry
tu z przodu jest oja własna zabiedzona lawendka z siewu, ale jest sobie

królowa sierpnia

dokupiłam kilka krwawnic, ale takie tycie, choć sadzonki wydawały się dorodne w sklepie.Ułożyłam z nich "wstążkę" co by nie robić mocnej plamy, tylko rozrzedzić ten mocny kolor. Przetaczniki pogrupowane i dosadzone, a pomiędzy nimi a krwawnicą biała odętka, sporo jej sie nasiało i jest teraz mało atrakcyjna-nie wiem, czy nie zamienię jej na coś innego-może krwawnik kichawiec/białe floksy?Z tyłu zostało miejsce na serba, albo dwa

Chyba dosadzę do perovskii lawendę na przód, co by od czerwca się niebieściło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies