Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodowe przygody 21:21, 29 kwi 2017

Do góry
Jaaa magnolia ma kwiaty jakby były ze skóry zrobione
Kondziowy ogrod cz II 14:27, 29 kwi 2017

Do góry
Miałeś roboty z z bylinami, ale już widze porządeczek i to nawet śliczny! Magnolia uchowała sie przed mrozem, czy u Was nie było? Piękny kolor!

Życze zadowolenia z sezonu ogrodowego i dużo kwitnień!
W Kruklandii 14:02, 29 kwi 2017

Do góry
U kogoś była ostatnio dyskusja na temat clematisów, kurcze niech sobie przypomnę...
u Magdy 70? a może to u Malkul było?? hmmm Magnolia podpowiadała
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:50, 29 kwi 2017

Do góry
Rajskie jabłonki nie chcą zakwitnąć

to już klonik

znowu magnolia

W zgodzie z naturą 23:58, 28 kwi 2017

Do góry
Magnolia cudna i pięknie prezentuje się z oddali. Twoja wisteria pięknie wygląda. Też kiedyś myślałam o wisterii, ale to jednak silne pnącze i się nie zdecydowałam. Warzywnik super, pomysł z siatką na ogórki bardzo dobry. Ale i fasolka przy kręconych tyczkach świetnie wygląda
Moje ukochane miejsce na ziemi 17:46, 28 kwi 2017

Do góry
Bezimienna magnolia pierwszy rok ma tyle kwiatów.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:11, 28 kwi 2017

Do góry

magnolia stara się nadrobić to co zniszczył śnieg

Małymi kroczkami do celu... 10:07, 28 kwi 2017

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Dzięki za odwiedziny i odpisuję u Ciebie. Tak to ta magnolia - Cleopatra. Ten pąk który pokazałem też już odpadł ale wypuszcza nowe liściowe. Nie wiem czy wiesz ale rośliny tak około 24 czerwca dostają drugą "miazgę" czyli zaczynają ponownie krążyć w niej soki. Walcz i nie poddawaj się.

Dzięki wielkie Zbyszku, właśnie byłam na nia patrzeć, zeskrobalam trochę kory i jest zielona, to chyba dobry znak. Za to martwi mnie jej korzenie, jak delikatnie dotknelam oderwalo się i jest w środku jakby puste i przypuszczam,że tutaj tkwi przyczyna, więc nie wiem czy jest jeszcze szansa na jej ratunek jak myślisz?
Małymi kroczkami do celu... 09:57, 28 kwi 2017

Do góry
Dzięki za odwiedziny i odpisuję u Ciebie. Tak to ta magnolia - Cleopatra. Ten pąk który pokazałem też już odpadł ale wypuszcza nowe liściowe. Nie wiem czy wiesz ale rośliny tak około 24 czerwca dostają drugą "miazgę" czyli zaczynają ponownie krążyć w niej soki. Walcz i nie poddawaj się.
Nasz przydomowy ogródek 09:21, 28 kwi 2017

Do góry
A teraz : żyć żyje i tyle.

Zbyszku, czy to ta magnolia o której wspomniałeś u mnie? Widzę,że Twoja chociaż paki ma, moja nic, a nic.
Co z tym ogródeczkiem począć 09:17, 28 kwi 2017

Do góry
No i juz mam mętlik

Beaciu ta rabata przed domem (ta za płotkiem )jest cała do zmiany, wiec jej nie bierzemy pod uwagę .
Tam na pewno zostanie tylko magnolia, co do reszty nie wiem .

Róg po lewej stronie jest mniejszy ...moze metr kw ...może nawet nie
Druga strona troszkę luźniejsza, ale tez nie wiele

Ale porobię potem fotki bo dziwnie ten chodnik połozyli i takie szpary miodzy chodnika do płotu powychodziły .
Doradzicie czy uzupełniać kamyczkiem po całości

Mirelka i chyba masz rację ....wolę cos zimozielone ...szczególnie w rogach przy bramce .
Pod murem ceglanym golizne zimowa zniosę

Małymi kroczkami do celu... 08:47, 28 kwi 2017

Do góry
A na koniec moje smuteczki magnolia yellow bird, czy ona w ogóle żyje??

i tak wygląda u mnie lawenda, ciachnęłam przed ostatnim przymrozkiem i są tego skutki..

Ogród Mirelli 18:55, 27 kwi 2017

Do góry
Bosssssssssze jak pięknie. Nie dość że łany tulipanowe to i magnolia w pąkach. Zazraszczam, bo tulipanów nie mam a magnolia moja ledwo z kilkoma listkami.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 18:54, 27 kwi 2017

Do góry
Jest zielono ale wszystko stoi w pąkach, nawet magnolia kwitnie tylko tyle o ile...

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 18:22, 27 kwi 2017

Do góry
Moja żółta magnolia Sunsation w pąkach

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:00, 27 kwi 2017

Do góry
ajka napisał(a)
Dzień dobry, w tym roku wzięliśmy się za przedogródek, zamierzamy zrobić też ogrodzenie przed domem i bruk jak finanse pozwolą. Wzięliśmy się na początek za posadzenie drzew. Na razie dosypujemy piasku, bo mamy bardzo zbitą glebę.
To drzewo przed domem to świeżo kupiona magnolia black beauty jeszcze w doniczce, do przesadzenia.

Od lewej mam okna do gabinetu, kuchni i łazienki.

Wzdłuż ogrodzenia planujemy posadzić tuje szmaragdy, wzdłuż ścieżki małe cisy kuliste albo bukszpany.

Po prawej stronie od ścieżki chcę posadzić na pewno klon czerwony palmowy (mam już na oku Beni Schichihenghe, musze tylko po niego pojechać, chcę by zasłonił okno od łazienki), chciałabym go obsadzić trawami (bambusowa? ), hostami, żurawkami i może coś większego zielonego? tylko co? coś na pniu? cisy? tuje? sosna bośniacka może? jałowiec płożący? chciałam podpatrzeć na wątku z klonami, ale zdjęcia się nie wyświetlają. Ogólnie stawiam na przebłyski czerwonego koloru, żółci i zieleni.

Z lewą stroną mam problem. Na ściętym rogu planuję śliwę wiśniową. Nie wiem w jakim miejscu posadzić magnolię. Myślałam, że na oknie kuchennym, żeby mieć ładny widok z okna (będzie ją też widać z salonu), ale trochę boję się, że przysłoni wewnątrzną część ogrodu. Jak myślcie? W głębi chcemy na pewno by znalazły się w tym roku jeszcze rododendrony, najlepiej wyeskoponowane z różą pienną np. Nie wiem co wtedy sadzić przy oknie, berberysy? może krzewuszka? przeplatane tujami, bukszpanami, hostami? Nie chce przesadzić z tym czerwonym kolorem.
No i pytanie jeszcze czym przysłonić warzywniak w głębi? Jakieś inne tuje np. kórniki? z kolorowymi obsadzeniami? Liliowce by współgrały z resztą? Spodobały mi się.
Myślałam też o klonach globosum. Pasowałyby gdzieś?
Przepraszam, że tak dużo pytań, ale nie chcę później wszystkiego przesadzać.
Rysunek poglądowy poniżej.

Ajka a może tak? Tworząc rabaty stwórz dwa koła. Będziesz miała ładne linie, co pomoże stworzyć nieoczywiste, nowoczesne kompozycje Tutaj masz moje poglądowe wypociny i uwzględnione drzewka. Zielone - klony globosum, bordowa śliwowiśnia, gwiazda to klon palmowy i różowa magnolia. Środek koła to trawnik
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:25, 27 kwi 2017

Do góry
ajka napisał(a)
Dzień dobry, w tym roku wzięliśmy się za przedogródek, zamierzamy zrobić też ogrodzenie przed domem i bruk jak finanse pozwolą. Wzięliśmy się na początek za posadzenie drzew. Na razie dosypujemy piasku, bo mamy bardzo zbitą glebę.
To drzewo przed domem to świeżo kupiona magnolia black beauty jeszcze w doniczce, do przesadzenia.

Od lewej mam okna do gabinetu, kuchni i łazienki.

Wzdłuż ogrodzenia planujemy posadzić tuje szmaragdy, wzdłuż ścieżki małe cisy kuliste albo bukszpany.

Po prawej stronie od ścieżki chcę posadzić na pewno klon czerwony palmowy (mam już na oku Beni Schichihenghe, musze tylko po niego pojechać, chcę by zasłonił okno od łazienki), chciałabym go obsadzić trawami (bambusowa? ), hostami, żurawkami i może coś większego zielonego? tylko co? coś na pniu? cisy? tuje? sosna bośniacka może? jałowiec płożący? chciałam podpatrzeć na wątku z klonami, ale zdjęcia się nie wyświetlają. Ogólnie stawiam na przebłyski czerwonego koloru, żółci i zieleni.

Z lewą stroną mam problem. Na ściętym rogu planuję śliwę wiśniową. Nie wiem w jakim miejscu posadzić magnolię. Myślałam, że na oknie kuchennym, żeby mieć ładny widok z okna (będzie ją też widać z salonu), ale trochę boję się, że przysłoni wewnątrzną część ogrodu. Jak myślcie? W głębi chcemy na pewno by znalazły się w tym roku jeszcze rododendrony, najlepiej wyeskoponowane z różą pienną np. Nie wiem co wtedy sadzić przy oknie, berberysy? może krzewuszka? przeplatane tujami, bukszpanami, hostami? Nie chce przesadzić z tym czerwonym kolorem.
No i pytanie jeszcze czym przysłonić warzywniak w głębi? Jakieś inne tuje np. kórniki? z kolorowymi obsadzeniami? Liliowce by współgrały z resztą? Spodobały mi się.
Myślałam też o klonach globosum. Pasowałyby gdzieś?
Przepraszam, że tak dużo pytań, ale nie chcę później wszystkiego przesadzać.
Rysunek poglądowy poniżej.

Nie jestem ekspertem, ale na moje oko:
1. Warzywniak przysłoniłabym tujami, mogą być Szmaragd lub jeśli chcesz trochę koloru Aurescens. Będą stanowiły fajne tło do dalszych nasadzeń.
2. Ta Magnolia w oknie trochę niefortunnie, lepiej by wyglądała na tle ściany, bliżej rogu, między oknami.
3. Nie rozumiem czemu chcesz zasłaniać okna, to oczy domu moim zdaniem.
4. Nie obsadzałabym ścieżki wzdłuż, takie to monotonne. Zrób ładna rabatę (prostokątną w środku) niech będzie miejscem reprezentacyjnym i tam wsadź tego klona palmowego i podsadź go czymś dookoła, może kulkami z bukszpanu i wypełnij puste miejsca, ozdobną trawą, możesz zrobić obrzeże z bukszpanu i ciąć go ładnie w kant później.
5. Rododendrony potrzebują kwaśnej gleby o stałym poziomie wilgoci, dla róży to chyba nie najlepsze warunki.
6. Nie robiłabym tej rabaty na środku (na rysunku po lewej stronie), to takie wyrwane z kontekstu.
7. To bordowe drzewko w tym ukosie może być, ale przed tujami posadziłabym białe hortensje. Rozjaśnią rabatę i dadzą fajny kontrast do bordowych liści.
8. Na tle tui przed warzywniakiem posadziłabym jakieś 3 sztuki czegoś kulistego ale na wysokim pniu, może być trzmielina lub cis, między nie wysokie trawy (może być miskant), podsadziłabym kulistą tują Danica i uzupełniłabym puste miejsca czymś małym.
9. Kuliste klony Globosum jak najbardziej, dałabym przed Szmaragdami po przeciwnej stronie domu. Na trawniku.
To moja osobista opinia, mam nadzieję, że Cię nie urażę. Być może Twój pomysł jest trafiony, ja w każdym razie widzę to mniej więcej tak
W zgodzie z naturą 10:05, 27 kwi 2017

Do góry
Miłego dnia wszystkim życzę

Magnolia kończy, a wiśnia w pełnym rozkwicie

Ogród zapracowanej mamuśki 09:40, 27 kwi 2017

Do góry
mamuska1980 napisał(a)
Moja magnolia ciągle w takich pąkach

u mnie lekko się rozwinęła i zmarzła także może się ciesz, to jeszcze jak w końcu przestanie pogoda się buntować to ci pięknie rozkwitnie
Szmaragdowy Zakątek 09:39, 27 kwi 2017

Do góry
Kasya – ok., na drugi raz będę krzyczała, że będzie u mnie brzydactwo… i osoby o słabych nerwach proszone są, przed obejrzeniem, o zażycie odpowiednich środków farmakologicznych.

jolanka – zaraz prześlę Ci linka do sklepu, musisz sprawdzić czy jest gdzieś w twojej okolicy.

asiak – modliszek jest kilka (dokładnie 6 szt.) i jak mówi stare ogrodnicze przysłowie: „modliszek nigdy dość”…więc na pewno coś się nimi podepnie. 3 lub 4 chyba przypną Pana Platana, bo się od kijka odczepił, a pozostałe w minisadzie krzewostan porzeczkowy (ten pienny oczywiście ) do palików przytwierdzą.

anna_t – słyszałam Aniu, podobno pogryzionych przez te paskudy było aż 27 policjantów + jedna żona. Czterech na zwolnieniu lekarskim jest, a najbardziej poszkodowany ma aż 17 ukąszeń. MASAKRA !!!
Wszędzie we wszystkich wzmiankach na temat kleszczy jest informacja, że atakują max na wysokości 1,5 metra, a tu proszę …2 piętro budynku komendy policji.
Kiedyś widziałam taka naklejkę: „Patrz w lusterka, motocykle są wszędzie" …teraz należałoby przykleić: „Rozglądaj się dokładnie, kleszcze są wszędzie”

Bogdzia – A chwalę, chwalę !!! Bo magnolia od ciebie jest urocza. Na razie rośnie sobie cichutko w kątku, ale jak podrośnie będzie zachwycać wszystkich !

Margarete – pomidorki rosną sobie w ciepełku na parapecie i przez okno wyglądają na zalaną deszczem ulicę, więc im jest dobrze.
A modliszki to fajne zwierzątka, tylko te karaluchy…brr. Moja znajoma hodowała kiedyś agamy i karmiła je żywymi świerszczami, które trzymała w ….LODÓWCE.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies