Magnolia cudna i pięknie prezentuje się z oddali. Twoja wisteria pięknie wygląda. Też kiedyś myślałam o wisterii, ale to jednak silne pnącze i się nie zdecydowałam. Warzywnik super, pomysł z siatką na ogórki bardzo dobry. Ale i fasolka przy kręconych tyczkach świetnie wygląda
Dzięki wielkie Zbyszku, właśnie byłam na nia patrzeć, zeskrobalam trochę kory i jest zielona, to chyba dobry znak. Za to martwi mnie jej korzenie, jak delikatnie dotknelam oderwalo się i jest w środku jakby puste i przypuszczam,że tutaj tkwi przyczyna, więc nie wiem czy jest jeszcze szansa na jej ratunek jak myślisz?
Dzięki za odwiedziny i odpisuję u Ciebie. Tak to ta magnolia - Cleopatra. Ten pąk który pokazałem też już odpadł ale wypuszcza nowe liściowe. Nie wiem czy wiesz ale rośliny tak około 24 czerwca dostają drugą "miazgę" czyli zaczynają ponownie krążyć w niej soki. Walcz i nie poddawaj się.
Beaciu ta rabata przed domem (ta za płotkiem )jest cała do zmiany, wiec jej nie bierzemy pod uwagę .
Tam na pewno zostanie tylko magnolia, co do reszty nie wiem .
Róg po lewej stronie jest mniejszy ...moze metr kw ...może nawet nie
Druga strona troszkę luźniejsza, ale tez nie wiele
Ale porobię potem fotki bo dziwnie ten chodnik połozyli i takie szpary miodzy chodnika do płotu powychodziły .
Doradzicie czy uzupełniać kamyczkiem po całości
Mirelka i chyba masz rację ....wolę cos zimozielone ...szczególnie w rogach przy bramce .
Pod murem ceglanym golizne zimowa zniosę
Bosssssssssze jak pięknie. Nie dość że łany tulipanowe to i magnolia w pąkach. Zazraszczam, bo tulipanów nie mam a magnolia moja ledwo z kilkoma listkami.
Ajka a może tak? Tworząc rabaty stwórz dwa koła. Będziesz miała ładne linie, co pomoże stworzyć nieoczywiste, nowoczesne kompozycje Tutaj masz moje poglądowe wypociny i uwzględnione drzewka. Zielone - klony globosum, bordowa śliwowiśnia, gwiazda to klon palmowy i różowa magnolia. Środek koła to trawnik
Nie jestem ekspertem, ale na moje oko:
1. Warzywniak przysłoniłabym tujami, mogą być Szmaragd lub jeśli chcesz trochę koloru Aurescens. Będą stanowiły fajne tło do dalszych nasadzeń.
2. Ta Magnolia w oknie trochę niefortunnie, lepiej by wyglądała na tle ściany, bliżej rogu, między oknami.
3. Nie rozumiem czemu chcesz zasłaniać okna, to oczy domu moim zdaniem.
4. Nie obsadzałabym ścieżki wzdłuż, takie to monotonne. Zrób ładna rabatę (prostokątną w środku) niech będzie miejscem reprezentacyjnym i tam wsadź tego klona palmowego i podsadź go czymś dookoła, może kulkami z bukszpanu i wypełnij puste miejsca, ozdobną trawą, możesz zrobić obrzeże z bukszpanu i ciąć go ładnie w kant później.
5. Rododendrony potrzebują kwaśnej gleby o stałym poziomie wilgoci, dla róży to chyba nie najlepsze warunki.
6. Nie robiłabym tej rabaty na środku (na rysunku po lewej stronie), to takie wyrwane z kontekstu.
7. To bordowe drzewko w tym ukosie może być, ale przed tujami posadziłabym białe hortensje. Rozjaśnią rabatę i dadzą fajny kontrast do bordowych liści.
8. Na tle tui przed warzywniakiem posadziłabym jakieś 3 sztuki czegoś kulistego ale na wysokim pniu, może być trzmielina lub cis, między nie wysokie trawy (może być miskant), podsadziłabym kulistą tują Danica i uzupełniłabym puste miejsca czymś małym.
9. Kuliste klony Globosum jak najbardziej, dałabym przed Szmaragdami po przeciwnej stronie domu. Na trawniku.
To moja osobista opinia, mam nadzieję, że Cię nie urażę. Być może Twój pomysł jest trafiony, ja w każdym razie widzę to mniej więcej tak
Kasya – ok., na drugi raz będę krzyczała, że będzie u mnie brzydactwo… i osoby o słabych nerwach proszone są, przed obejrzeniem, o zażycie odpowiednich środków farmakologicznych.
jolanka – zaraz prześlę Ci linka do sklepu, musisz sprawdzić czy jest gdzieś w twojej okolicy.
asiak – modliszek jest kilka (dokładnie 6 szt.) i jak mówi stare ogrodnicze przysłowie: „modliszek nigdy dość”…więc na pewno coś się nimi podepnie. 3 lub 4 chyba przypną Pana Platana, bo się od kijka odczepił, a pozostałe w minisadzie krzewostan porzeczkowy (ten pienny oczywiście ) do palików przytwierdzą.
anna_t – słyszałam Aniu, podobno pogryzionych przez te paskudy było aż 27 policjantów + jedna żona. Czterech na zwolnieniu lekarskim jest, a najbardziej poszkodowany ma aż 17 ukąszeń. MASAKRA !!!
Wszędzie we wszystkich wzmiankach na temat kleszczy jest informacja, że atakują max na wysokości 1,5 metra, a tu proszę …2 piętro budynku komendy policji.
Kiedyś widziałam taka naklejkę: „Patrz w lusterka, motocykle są wszędzie" …teraz należałoby przykleić: „Rozglądaj się dokładnie, kleszcze są wszędzie”
Bogdzia – A chwalę, chwalę !!! Bo magnolia od ciebie jest urocza. Na razie rośnie sobie cichutko w kątku, ale jak podrośnie będzie zachwycać wszystkich !
Margarete – pomidorki rosną sobie w ciepełku na parapecie i przez okno wyglądają na zalaną deszczem ulicę, więc im jest dobrze.
A modliszki to fajne zwierzątka, tylko te karaluchy…brr. Moja znajoma hodowała kiedyś agamy i karmiła je żywymi świerszczami, które trzymała w ….LODÓWCE.