Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

SlonecznyOgrod 22:04, 20 maj 2017

Toszka napisał(a)

Tak, ale Polinki jeszcze zapytaj.

Ok. Poszukam jej najpierw.
gabriela 23:44, 20 maj 2017

Witajcie!
Podobają mi się wasze pomysły i podpowiedzi. Chcę przebudować przedogródek po remoncie domu. Wystawa północno-wschodnia. Lokalizacja - z dwóch stron sąsiaduję z lasem; na swojej działce też mam niewielki lasek sosnowy. Planuję zrobić rabatę wzdłuż domu (10m) i płotu (13m), a w środku trawa. Chciałabym zastosować iglaki, bukszpany, trawy, hortensje, trzmieliny, żurawki, hosty. Wydaje mi się że trzeba byłoby dodać jeszcze coś wyższego (szczególnie pod tą łysą ścianą). Problem mam z właściwą kompozycją. Proszę o pomoc
Fama 16:46, 22 maj 2017

Cześć , dostałam świeżo wykopane cebulki szafirkow i przebiśniegów ( dużo). Zastanawiam się, gdzie by je posadzić. Stwierdziłam, że w przedogrodku fajnie by były wyeksponowane wczesną wiosną. Z czym je posadzić aby rabata ta nie była łysa w pozostałych porach roku. Czy można je skomponować z różami, aby nie zaslanialy
przebiśniegów w trakcie kwitnienia, a potem skryły ich liście? ( to w kolku bukszpanowym)
brzydula 08:45, 23 maj 2017

gabriela napisał(a)
Witajcie!
Podobają mi się wasze pomysły i podpowiedzi. Chcę przebudować przedogródek po remoncie domu. Wystawa północno-wschodnia. Lokalizacja - z dwóch stron sąsiaduję z lasem; na swojej działce też mam niewielki lasek sosnowy. Planuję zrobić rabatę wzdłuż domu (10m) i płotu (13m), a w środku trawa. Chciałabym zastosować iglaki, bukszpany, trawy, hortensje, trzmieliny, żurawki, hosty. Wydaje mi się że trzeba byłoby dodać jeszcze coś wyższego (szczególnie pod tą łysą ścianą). Problem mam z właściwą kompozycją. Proszę o pomoc

W pierwszej kolejności musisz to uporządkować jakoś, w tej trawie są rośliny, nie wiadomo do końca jakie i czy mają pozostać. Z tego co jest ja bym pozostawiła paprocie, bo chyba tam są, świerka oraz bergenie. Kolejna sprawa musisz wytyczyć rabaty, wyrównać teren i zastanowić się co wzdłuż ogrodzenia, o cisy aż się prosi. Dużym plusem jest piękne tło. Będzie wspaniały leśny klimat.
gabriela 12:06, 23 maj 2017

Witaj brzydula. Miło że odpowiedziałaś na mój post. Dziękuję. Planuję tu wszystko gruntownie przekopać, ale niektóre rośliny wydaje mi się, że można zostawić lub przesadzić (pod ścianą mam hortensje, bukszpany, rododendrony, a pod płotem brzozę, iglaki i też hortensje). Pod płotem chciałabym zostawić iglaki, bo zasłonią mi widok gapiów na taras. Natomiast drewniana część płotu będzie zmieniona i tu nie chciałabym aż tak ściśle się zasłaniać (chodzi mi tu o jakiś bardziej ażurowy efekt). Nie wiem czy dobrze myślę, ale las który rośnie po drugie stronie niezbyt szerokiej ulicy stanowi w pewnym sensie tło. Ale mogę się mylić.
W części pod domem problem jest najwyższe piętro roślin: jakie? które bezpieczne dla domu? no i efektowne (jak najbardziej mogą być proste w formie).
Jeśli chodzi o kształt rabat. Geometryczne raczej do tego klimatu nie pasują. Wobec tego jakaś nieregularna linia?
koculka 13:06, 23 maj 2017

Bardzo prosze o rady w zapropojektowaniu przedogórdka od ulicy z północnej strony domu. Na dodatek rabata jest ponizej poziomu chodnika. Przechodzący chodnikiem patrza "na mnie z góry" .
Mam z rabatą problem poniewaz są stare nasadzenia po wcześniejszym gospodarzu,które dziela rabate w linii prostej, na pół a ponad to część rabaty jest w głebokim cieniu(zaznaczyłam żółta linią), część w słońcu i na dodatek pod lipą. Gdy lipa ma liście właściwie nie pada tam kropla deszczu.Wiadomo podlewam.
Chciałabym posadzic hortensje bukietowe przed domem, ale na rabacie jest całkiem ładny jałowiec bonsai i nie wiem jak to polaczyc i z czego zrezygnować. Bardzo prosze o jakieś sugestie. Głębokość rabaty od płotu do budynku ok. 5 metrów. Działka jest narozna więc dobrze,żeby wygladała dobrze z obu stron. Do rabaty nie ma wejścia od ulicy.Do domu i na podwórze wchodzi sie z lewej strony. Ziemia ponoc kwaśna ale widzę ze rózna była nawieziona, bo miejscami pod spodem,żółty piasek a czasem glina.
Silverki 23:58, 24 maj 2017

Witam. Mam taki kawałek ziemi pod jałowcem, chciałabym go zagospodarować aby nie rosła tam trawa którą trudno kosić. Myślałam wstępnie o żurawkach. Proszę o pomysły.
Fama 10:52, 25 maj 2017

Silverki, może dywan z wrzosów i wrzośców, albo płożące jałowce np niebieski i żółty?
koniczynka 11:42, 25 maj 2017

Witam, czy znajdzie się dobra dusza która pomoże mi w uporządkowaniu tej rabaty? Rok temu miałam jakiś plan i wizję ale chyba byłam jeszcze pod wpływem hormonów ciążowych bo teraz mam poczucie jakby mi rozum odjęło...

Jest tutaj jak widać 11(!) gatunków roślin, rabata ma 2x6m. dłuższym bokiem skierowana jest na pd-zach. Płot idzie na lini zachód-północ.

Rośnie: Jałowiec, magnolia suzan, RH, azalia japońska, lilak meyera, tawułka, thuje...

Aneta1309 11:56, 25 maj 2017

Silverki napisał(a)
Witam. Mam taki kawałek ziemi pod jałowcem, chciałabym go zagospodarować aby nie rosła tam trawa którą trudno kosić. Myślałam wstępnie o żurawkach. Proszę o pomysły.

Wysypałabym tam korę albo grys