Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój ogród 23:04, 16 sie 2012

Do góry
Małgosiu, ja też się cieszę na ten wyjazd, tym bardziej, że to moja pierwsza taka wyprawa.
Maju, oglądałam twoje cynie. A ostatnio podziwiałam twoje mieczyki.
Teraz chciałabym pokazać moje trawki.
Najbardziej okazały miskant chiński, nazwy nie znam. Już zawiązują mu się kłosy do kwitnienia.

Kostrzewa sina

Imperacie Red Baron wybrałam chyba dobre miejsce. Już ma nowe przyrosty i ładnie się wybarwia.
A ta turzyca z dnia na dzień jest ładniejsza. No i najważniejsze ładnie przezimowała. W tej chwili jest ładniejsza jak na tym zdjęciu.

Moja najnowsza trawa Rozplenica japońska nie ma jeszcze fotki.
Blisko traw rosną rozchodniki. Myślę że to udane towarzystwo.

Ogród do odświeżenia 20:54, 16 sie 2012

Do góry
Dziewczyny co dać z przodu przed bukszpanem, bo mi tam goło? Za bukszpanami stożkiem i kulą rośnie Miskant Zebrinus, na razie niewidoczny, ale mam nadzieję, że kiedyś wybuja

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:21, 16 sie 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Sobotnia Hot Lava - jeżóweczka z bliska:

A miskant kwitnąć zaczyna:
l

ale fajne ptaszory. Skąd je masz? ( pewnie pisałaś ale wiesz, nie nadążam za wieloma wątkami).
Jeżówka Hot Lava- dla mnie cudo, cudeńko. tez mam pomarańczową i czerwona od 3 dni- to moja ostatnia fascynacja, jeżówki w gorących kolorach.
Mam wątpliwości co do miskanta Twojego - czy to aby nie Spartyna grzebieniasta- kwiatostan wyglada jak spartyna. To jest cudna trawa, tworzy piękne , bujne przesłony. Tyle że wściekle się rozrasta, potrzeba jej dużo miejsca, ma krótkie rozłogi.

Zerknij, tu są dobre zdjęcia:
http://www.dobrepole.pl/Spartina%20pectinata%20%22Aureomarginata%22_-_spartyna%20grzebieniasta_nlat_509.htm
Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 20:03, 15 sie 2012

Do góry
Madzioskoczek napisał(a)
Moje CHYBA ostatnie w tym roku zakupy:

- heuchera Creme Brulee

- (jak sądzę) miskant apache

Czy to można nazwać rabatką??

Magda! jakie super zakupy

creme brulee też mam, jest sliczna

a ta zielona już wiesz jak się nazywa?

powiem Ci że cuda masz na tym balkonie

aha i miło Cię widzieć wreszcie
Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 15:24, 15 sie 2012

Do góry
Moje CHYBA ostatnie w tym roku zakupy:

- heuchera Creme Brulee

- (jak sądzę) miskant apache

Czy to można nazwać rabatką??

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 01:20, 15 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

skoro ja jakimś cudem wgrywam to jeszcze różyczka

Się wydało kto pracuje ....
a kto uwiecznia pracę na zdjęciach..

Izuś.
co Ci się tak pnie po murze?.. bluszczyk?
A.. Limcia + miskant to żelazny duet Ogrodowiska I przepis na sukces Miskant jakiż ?... Gracimilus czy Morning Light?..
*matkomatko.. w jakimś dziwnym narzeczu się wysławiam.... miskant, graci, lime...?... jeszcze nie dawno Kauderwelsch... bez urazy oczywistal

a to romantyczna i Adaś w tle przy cudnej ścianie

....się robi pięknie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:38, 14 sie 2012

Do góry
Sobotnia Hot Lava - jeżóweczka z bliska:

Pełnej nie zrobiłam fotki - dzisiaj kupiłam sobie

Pomidorek przed bukszpanem ma się dobrze

A miskant kwitnąć zaczyna:

Skończyłam jedną instrukcję obsługi, zabieram się za kolejną - brr
Ale okres urlopowy, przynajmniej cisza i spokój, więc mogę sobie dłubać powoli
Pokażę nasz ogród 21:57, 13 sie 2012

Do góry
A jakieś te trawy jednak niewyjściowe, kiepsko wyszły na zdjęciach (i pewnie fotograf kiepski).
Ale obiecałam, to choć trochę pokażę. Oprócz jednej, którą kupiłam w tym roku, wszystkie przezimowały (ale na zachodzie podobno cieplej- choć też lekko zimą nie było):
miskant morning light

miskant zebrinus

miskant (jakiś)- mój ulubiony, drobny

carex (chyba)

bez problemu zimują mi też rozplenice japońskie.
Wszytskie rośliny wsadzam w ziemię zmieszaną z ziemią kompostową swojej produkcji. Do traw kupiłam specjalny nawóz do traw ozdobnych .
Ogród na Cedrowej 20:34, 13 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wg mnie ta trawa jest za wysoka, może wejść na kulę na pniu nawet. Co to za trawa? czy miskant?

A jakby trawa miała zostać to wystarczy posadzić tylko kule na dole. Hortensje będą wielkie, zagają kule na pniu. Może zamiast kuli na pniu posadź śliwę wiśniową Nigra na wysokim pniu, co najmniej 1,5 metra pieniek i korona wyżej.

Ta trawa to ponoć miskant, ale nie dam głowy uciąć W poprzednim domu miałam śliwę wiśniową i ciągle coś ją podjadało ale może spróbuję Może w sobotę coś mi się uda kupić
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:25, 13 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Izuś.
A.. Limcia + miskant to żelazny duet Ogrodowiska I przepis na sukces Miskant jakiż ?... Gracimilus czy Morning Light?..
*matkomatko.. w jakimś dziwnym narzeczu się wysławiam.... miskant, graci, lime...?... jeszcze nie dawno Kauderwelsch... bez urazy oczywistal

człowiek całe popołudnie z doniczką lata i skanuje czy tu czy tam - swoją drogą to nie mogło być tam w tym centrum kilka limek bo była tylko jedna) ... i tę jedną limkę stara się jakoś wkomponować ... ten sam człowiek plewi ... sadzi ... tnie (lawendę ... bo i tak za późno) ... a po obrobieniu zagonków taki Adaś wejdzie podpórkę pod orszelinkę poprawić co człowiek idiotycznie w drugim planie uchwyci i masz ... cała robota na nic ...

chciałam dobrze ... wyszło jak zwykle ...

dlaczego mnie to nie dziwi ...

po murze pnie się bluszczyk ale Ewuś nie masz prawa go widzieć bo ma kilkanaście cm ... to co widzisz to clematis (willy) i kilka gałązek winobluszczu ... żeby było kolorowo ... jeszcze różyczka się tam będzie pięła i clematis "Jan Paweł " ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:24, 13 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Izuś.

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:52, 12 sie 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Izuś.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:48, 12 sie 2012

Do góry
kasiavohenstrauss napisał(a)
Ojj Danusiu,a gdzie podzial sie miskant????

Miskanty Danusi wymarzły Ale jest za hortensją ekran z cisa zrobiony
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:56, 12 sie 2012

Do góry
Ojj Danusiu,a gdzie podzial sie miskant????
Ogród na Cedrowej 13:02, 12 sie 2012

Do góry
Wg mnie ta trawa jest za wysoka, może wejść na kulę na pniu nawet. Co to za trawa? czy miskant?

A jakby trawa miała zostać to wystarczy posadzić tylko kule na dole. Hortensje będą wielkie, zagają kule na pniu. Może zamiast kuli na pniu posadź śliwę wiśniową Nigra na wysokim pniu, co najmniej 1,5 metra pieniek i korona wyżej.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:05, 11 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Myśle ze obie sobie bedą dawać radę, tylko trzeba będzie dawać róży papu
Róża tez nie lubi podlewania zbyt często i ma głębokie korzenie. Lawenda
dużo płytsze zatem dadzą sobie razem radę. Dla trawek to tu już nie ma chyba miejsca???

no nie ma ... i już chciałam zrobić tak a tu niespodzianka ... neuron zadziałał ... zawsze mi to robi w najmniej oczekiwanym momencie ... żartowniś taki ... i trawka wysoka a zwiewna znaczy miskant chyba (doradzą znawcy mam nadzieję) ... będzie pięro niżej ... i ja z huśtaweczki czy kanapy tarasowej (jak jakimś cudem nabędę ) będę miała widok na misz masz lawendowo różany w czuprynie traw ... uffff ... opanowane ...
Ogród coli 11:20, 09 sie 2012

Do góry
Karola to miskant variegatus
Mój jesienny ogród 07:15, 09 sie 2012

Do góry
Witam wszystkich w ten chłodny sierpniowy poranek. Co raz więcej oznak nadchodzącej jesieni miskant cukrowy zaczyna się kłosić a liście kaliny coraz czerwieńsze. Chociaż kwiatów jeszcze dużo to czuć w powietrzu koniec lata.

Mój jesienny ogród 20:35, 08 sie 2012

Do góry
Robert,zdjęcia super.Widzę,że Twój miskant gigant Cię przerósł Nie dziwię się,że masz mniej czasu,sama wiem jak to jest.Teraz gorący okres zbioru warzyw.Ogórki też jeszcze zbieram,wczoraj było 14 kilo,ale krzaczki już kiepsko wyglądają.Mimo to jeszcze coś będzie.Pozdrawiam Cię!
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:16, 07 sie 2012

Do góry
Liliowiec

Miskant Variegatus

floksy białe

rozchodnik

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies