Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wiciokrzew - Lonicera 10:25, 21 lut 2014

Do góry

Zimozielony to jest zależnie od zimy potrafi przemarznąć ale odbija z samego korzenia, z tymże nie zakwitnie lub słabo zakwitnie w danym roku. Jak zima bez dużych zimnych mrozów i pozostaną liście to kwitnie jak szalony. Bardzo przyjemne w dotyku omszone liście, szybki wzrost w ciągu roku to 2-3 a nawet 4 metry potrafi urosnąć. Kwiaty biało- żółte o słodkiej miodowej nucie. Czy warto? Warto go mieć. W razie obawy to sadzić go w osłoniętych miejscach. U mnie rośnie na stalowej kracie od południowej strony. Nie zauważyłem negatywnych konsekwencji z tego powodu. Lubi bardzo ciepło. Nie wspina się, trzeba mu pomagać, chyba, że same się plotą jak warkocze gałęzie jak się złączą. Nie ma wąsów czepnych. Nie choruje, mszyca go omija nie ma innych szkodników, nie ma żadnych chorób grzybowych.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:25, 21 lut 2014

Do góry
u Joli wstawiłem tylko Bobo ale znalazłem jeszcze Sundace Fraise (Rensun) -czyli mała vanilka a druga to chyba zakwitł odłamany patyczek z korzonkiem Vanille Fraise (Renhy)

Zapraszam na balkon 10:20, 21 lut 2014

Do góry
No i weź tu sobie człowieku coś zaplanuj
Myślałam, że zwyżka formy zbiegnie się z ładna pogodą i zrobię wreszcie pierwsze przedwiosenne porządki na moim balkonie.
A tu pochmurno, zaledwie +6 o odczuwalna temperatura chyba niższa.

Wypadłam na chwile żeby zrobić inwentaryzacje balkonowych włości i ....szybciutko wróciłam.
Jednak kilka wieści mogę Wam przekazać.
Haniu, okruszków w kostrzewie nie znajdziesz, najwyżej jeszcze nasionka rozchodnika.
Ale jak przylecisz, to pukaj w szybkę - wpuszczę do domku

Przekwitnięte hiacynty czekają na wyprowadzkę na działkę - robie tak co roku i tym sposobem mja populacja hiacyntów rośnie

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 09:57, 21 lut 2014

Do góry
W ogrodzie oprócz przebiśniegów nic mi nie kwitnie, z zazdrością oglądam Wasze krokusy, więc na pocieszenie bukiecik róż okrągły z kryzą

Ogród w cieniu brzozy 09:19, 21 lut 2014

Do góry
Witaj Mario, cieszę się, że zaglądnęłaś. Mój ogród jest właściwie taki utopiony w dole, na początku byłam zadowolona, że wszystko będę widzieć z tarasu, no cóż, teraz już to widzę inaczej. Tak samo z kamieniem, obecnie wybrałabym chyba inne rozwiązania, gusty się zmieniają im więcej się ogląda inspiracji. No ale nie odpuszczam i ulepszam dalej swój ogródek. Pozdrawiam.
Kolorowy Ogród Geni 09:07, 21 lut 2014

Do góry
Bodziu dzięki

Aniu ostróżki mają różne wysokości w zależności od odmiany te starsze odmiany do 1,80 m a nowsze do 1 m

Ogród w cieniu brzozy 09:07, 21 lut 2014

Do góry
Bogusiu przełożyłam sobie część bólu za rok, pisałam u Ciebie.
Mój miłorząb, w doniczce od 5lat.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:01, 21 lut 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Twoja propozycja:

Moja propozycja:

Oczywiście rośliny dobrane są przypadkowo.....

jaki fajny wątek ja też mam aleję z klonami wzdłuż podjazdu, mozecie zerknąć? nie mam kolorowo tylko 5 klonów i jałowce old gold, a po środku wyspa w trakcie prac

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Twoja propozycja:

Moja propozycja:

jaki fajny wątek ja też mam aleję z klonami wzdłuż podjazdu, mozecie zerknąć? nie mam kolorowo tylko 5 klonów i jałowce old gold, a po środku wyspa w trakcie prac

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Twoja propozycja:

Moja propozycja:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:53, 21 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
cd myśli, rabata w rogu zaokrąglona, na płocie zasłona z bluszczu po lewej (nr1), a tu (nr 2) jak się da z cisa, albo tez z bluszczu, betonu nie powinno być widać.

Witam
Juz od dłuższego czasu przeglądam te strony i widzę , ze macie nie samowite pomysły na ogrodyi różne rabatki. Przeczytałam w którymś poście o świerkach srebnych, że zrzucaja dolne gałęzie i robi się po latach dziura. Czy ja tez mogłabym tak wejsć w wasz wątek i poprosić o jakąś poradę? mam jednego świerka srebnego gdzies ma z 10 lat, na razie jest ładny i gęsty, ale może doradzilibyście co posadzić wokół niego. Mam trochę roślin nasadzonych, nie wszystkie pewnie prawidłowo skomponowane, bo sadzone były w sporych odstepach czasu i nie wszystkie przeze mnie a mieszkam od dwóch lat dopiero i zaczynam dopiero kształtowac coś z tego co jest. jeśli można o poradę to bardzo proszę. Dołączam zdjęcie z mooim świerkiem.
Pozdrawiam Iga
Ogród w cieniu brzozy 06:42, 21 lut 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Ewo udało mi się teraz wkleić inne zdjęcie swojej, popatrz, wydaje się, że Twoja może być Astrid.

Ojej jak cudownie. Wlasnie planuję taki widok, lawenda i purpurowa róża a w nogach okrywowa bladoróżowa
Rośliny akwariowe 06:15, 21 lut 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Moja pistia już nie rośnie tak ładnie, zmieniłam świetlówki niby na lepsze, ale chyba dla niej na gorsze. Jest dużo mniejsza, niestety...

Pokażę Wam pistię rosnącą w Kambodży, zrobiłam fotkę, na ulicy przy jakimś sklepie... w glinianej donicy z wodą... ech

W naturze potrafi siać niezłe spustoszenie, a i w naszych oczkach i akwariach często odzywa się jej ekspansywny charakter. Ja w akwarium jako pływającą, używam limnobium, ale w 112l ciągle trzeba go ograniczać, zostawiając najwyżej 3 - 4 rozetki.
Moje jeszcze dojrzewa, rośliny powoli rozrastają się, nie ma jeszcze pełnego stanu ryb, ze względu na ciągłe wahania parametrów wody. Myślę, że niebawem ta sytuacja ulegnie stabilizacji.
Pozdrawiam
Ogród Dominiki 00:07, 21 lut 2014

Do góry
Gratulacje! Trzymajcie się zdrowo. A tu moje wyobrażenie o placu zabaw w przyszłym roku u Domi w ogrodzie
Zaczątek ogrodu 23:53, 20 lut 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Jeszcze taka "łezka" przy podjeździe przyszła mi do głowy. Tam możesz dać tego wielkiego bukszpana, którego masz mieć albo coś innego...Wtedy z boku z prawej musiałoby być inaczej niż zaplanowałam, np. też taka 'wysepka' w ksztalcie łezki: o tak mniej więcej

Myślę, że jeszcze ktoś tu zajrzy i mądrzej doradzi...

Agnieszko Ty to masz głowę, super ta łezka bardzo mi się podoba.
Siedlisko na Podlasiu 23:03, 20 lut 2014

Do góry
grazyna_olszewska napisał(a)
Dięki za odwiedziny To fakt wszyscy uzaleznieni ogrodocholicy a przy tym sympatyczni i życzliwi pozdrawiam wszystkich
Ja mam wiosnę ale tylko na balkonie

nie ważne gdzie, ważne, że jest pozdrawiam
Ogródeczek 22:39, 20 lut 2014

Do góry
Po cięciu jabłonka a jak mi miejsca kiedyś braknie na rośliny to za ogrodzeniem kolejne 20 arów bo przesadziliśmy z działką budowlaną
Storczyki 22:26, 20 lut 2014

Do góry
Kolejne trzy Phal ...

Zaczątek ogrodu 22:19, 20 lut 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Jeszcze taka "łezka" przy podjeździe przyszła mi do głowy. Tam możesz dać tego wielkiego bukszpana, którego masz mieć albo coś innego...Wtedy z boku z prawej musiałoby być inaczej niż zaplanowałam, np. też taka 'wysepka' w ksztalcie łezki: o tak mniej więcej

Myślę, że jeszcze ktoś tu zajrzy i mądrzej doradzi...

Niestety nie jestem w stanie obecnie nic tu dorysować.Ale może uda mi się słownie nakreślić taką wizję aby podkreślić urodę wejścia i nawiązać do półkola schodów.Mianowicie widzę tu podkowę skierowaną podstawami równymi szerokością do istniejących przy ścianie rabat tworzącą wewnętrzny placyk/wyżwirowany / .W jego głębi można postawić donicę na podwyższeniu ,ławeczkę lub posadzić pnącą różę na stojaku a za nią hortensje.Generalnie kilka gat.roślin.Geomertię i szer.strony lewej od wjazdu też dałabym po prawej jako odbicie.Jak na przedogródek będzie bardziej elegancko i uporządkowanie.Szerokość przejścia do domu ustaliłabym na 1/2 szerokości wjazdu dla zachowania proporcji.Pozdrawiam i życzę owocnych przemyśleń.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies