Ciemierniki obejrzałam, zrobić im zdjęcie to nie jest latwe , kiedyś ich nie doceniałam ale coraz bardziej mi imponują bo bardzo długo sobie rosną i są ładne
śliczne ciemirniki , Gabrysia ma racje w siewkach moga byc skarby. Dzieki za życzenia i cudnego storczyka u mnie , zapach próbuje sie domyślic, pewnie i tak nie mam o nim pojęcia. Pozdrówka zostawiam i jak inni bardzo załuje ze tak mało tu bywasz i mało pokazujesz a wszyscy wiemy ze masz co pokazywac.
Jeśli masz na myśli tego, to najzwyklejszy helleborus niger. Starsze kwiaty przebarwiają się na różowo. Widziałam go chyba u Ciebie. poprzesadzałam siewki w różne miejsca.
Akurat ciemierników nie kupowałam przez internet. Część w miejscowym ogrodniczym, część przywiezione ze Szkocji, a niektóre po prostu z szabru.
Czy wiesz że, w województwie podkarpackim, a konkretnie w Magurskim Parku Narodowym rośnie na dziko ciemiernik szary?
Nie zbieram nasion ciemierników, gdyż mają bardzo krótką żywotność. Najlepiej jak wysiewają się same. Niestety nie posadziłam ich blisko siebie, więc chyba krzyżówki nie są możliwe.