Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 20:10, 06 sie 2012

Do góry
No to kiepsko z tą szkółką. Ale może nie ma tego złego... masz czas pomyśleć i może coś oryginalnego przyjdzie Ci do głowy? A może jakaś duża trawa (np. miskant, ale tym razem z szerokimi liśćmi - Groose Fontaine np), do tego kosodrzewina, klonik palmowy, głazik malowniczy, żwirek, a może nawet jakieś naturalistyczne ciurkadełko? Taki wstęp do rabaty japońskiej? Jest takie piękne zdjęcie w wątku o trawach https://www.ogrodowisko.pl/watek/1306-trawy-ekspansywne
Chodzi mi o to pod opisem Spartiny. Tam co prawda jest mały pagórek i strumyczek, ale na płaskim i bez strumyczka podobne nasadzenia tez byłyby piekne.
To tak żebyś juz mysli zajęła czymś innym
Marzy mi się Siedlisko.... 16:41, 06 sie 2012

Do góry
Pierwszy miskant Ferner Osten już rozkwita

Molinia również

Trawa pampasowa przezimowana w garażu, bardzo późno zaczęła wypuszczać zdźbła, ciekawe czy wogóle zakwitnie
Ogród na Cedrowej 18:01, 05 sie 2012

Do góry
To już przerodziło się w uzależnienie Jeszcze trochę a będę musiała iść na odwyk
Limki posadzone, żurawki podzielone i rozsadzone, miskant też podzielony i wsadzony Pewnie jeszcze bym coś zrobiła ,ale deszcz mnie przegonił
Ogród na Cedrowej 11:41, 05 sie 2012

Do góry
Widzę, że działasz energicznie : )
Wiesz tak patrzęna te Lime i na działce obok mojej też zachwycam się ogromną bombą kwiatów.itaknieśmiało myślę, że może powinnam zasadzić sobie taką... Wydaje sie bardzo efektowna i niekłopotliwa...

Może ten jaśniejszy miskant dasz?
Misz masz, czyli kubusiowy galimatias ogrodowy 17:35, 04 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A może 3 na 3 a nie 1 na 1? I miskant co jakiś czas np. Morning Light, wysokości potrzeba

Danuisu zakupiłam dzisiaj miskanty, poprzestawiałam doniczki i teraz dopiero rabata nabrala charakteru.
Jak tylko mąż skończy chodnik, to będę sadziła. Tyle, że posadzę 2 na 2. Tak jakos mi sie spasowało z ilością roślin.
Dzisiaj postaram się zrobić fotki.
Misz masz, czyli kubusiowy galimatias ogrodowy 23:49, 03 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A może 3 na 3 a nie 1 na 1? I miskant co jakiś czas np. Morning Light, wysokości potrzeba

miskant będzie fajnie wyglądał i faktycznie coś będzie wyższe dla uzyskania ciekawego efektu
Misz masz, czyli kubusiowy galimatias ogrodowy 23:22, 03 sie 2012

Do góry
Jutro koniecznie poprzestawiam i zobaczę jak to bedzie wyglądało. Tez mi brakowało wysokości i tez myślałam o trawie, ale miskant nie przyszedł mi do glowy bo on raczej kojarzy mi się z batrdzo wysoką trawą.
Zaraz muszę nadrobić zaległości teoretyczne
Misz masz, czyli kubusiowy galimatias ogrodowy 23:17, 03 sie 2012

Do góry
Ogród na Cedrowej 00:10, 03 sie 2012

Do góry
już to tak na gorąco nim doszłam do postu Danusi chcialam napisać to samo co ona tylko kilka sztuk horti i to Limelight - jak dla mnie, z dotychczasowego doświadczenia są najlepsze pomiędzy miskant ale tylko Variegatus. Na dole ja bym dała kocimiętkę lub coś w tym stylu, jednorodnie. A jak chcesz żurawki to moim zdaniem porządnie będzie wyglądać jak będą w jednej odmianie, naprzemiennie robiłam kiedyś u siebie i już mi się nie podoba a może zamiast żurawek jakieś trawki? rh pod sosną może mieć za ciemno. Kaliny nie ruszać dereni też, ale ja bym derenie w tej chwili przycięła w duże kule
Pozdrawiam
Mój jesienny ogród 23:41, 02 sie 2012

Do góry
Wkleję kilka dzisiejszych fotek bo następne dopiero w poniedziałek będą. Teraz ogródek wygląda najpiękniej cały rozkwiecony.

Teraz mój miskant jest już wyższy od mnie

Pozdrawiam i dobrej nocki życzę.
Ogród na Cedrowej 22:37, 02 sie 2012

Do góry
Właśnie coś namazałam i ciekawa jestem czy o to chodziło ???

to zielone to miskant
żółte - horti a pomarańczowe żurawki ]
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:15, 02 sie 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Witaj Kasiu Hortensje na przemian z trawami piękne a poza tym nie widać po ogrodzie, że długo tam nie zaglądałaś wszystkie kwiatuchy rosną pięknie uściski

Witaj witaj Kochana! dzięki za piękne zdjęcie również udana kompozycja
kompozycja hortensji z trawami to oczywiście zasługa Danusi to naprawdę niezwykle udane połączenie, właśnie hortensje i miskant Variegatus, bo wcześniej były tam miskanty Morning Light, ale to dla mnie nie było to, więc nastąpiła zamiana. Morning Light powędrowały do stożków bukszpanowych i to jest jak dla mnie dobre dla nich połączenie
Nie widać - bo wyplewiliśmy znaczną ilość chwastów , no i robię tak zdjęcia żeby nie pokazywać tych mniej ładnych miejsc, bo oczywiście są takie ))))
Buziaki!
Zielono mi! 16:20, 01 sie 2012

Do góry
grama napisał(a)

Trawę miskant Morning Light widzę między kulą dużą i małą za postacią Ja sobie w tym roku bukszpany "zmechaciłam" trawkami
Ogród u stóp klasztoru 22:19, 31 lip 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
Witaj, masz fajne kaktusy pod domem. I powiedz mi czy Twoje trawki przeżywają nasze mroźne zimy?
Urszula

Urszulko kaktusy to opuncje doskonale zimują u nas . a trawy wszystkie też przeżywają .ostnica czasem wypadnie , ale na jej miejsce rozsiewa się dużo siewek .jednak w tym roku wypadły mi 1 miskant i 1 rozplenica
Warmińskie dylematy 14:51, 31 lip 2012

Do góry
Dziewczyny, dziękuję za wpisy, już wyjaśniam, co i jak

Betko droga, różnorodność roślin jest spora, to mój problem, bo kocham prawie wszystko, jako sroka ogrodowa, ale większość z tych różnorodnych to bylinowe, a pozostałe jak na razie trzymają się określonych kategorii, przynajmniej próbuję to trzymać w ryzach, stąd też porządkuję ogród. Pomysł z podwójnym bukszpanem zbyt elegancki na moje poletko, chyba że poprowadzę jedną linię łącząc z już istniejącym szpalerem jako przedłużenie ?

Aniu, Princess Anne to żółto-waniliowa odmiana karłowa, ok. 30 cm wysokości, już 2 takie mam na tej rabacie, powyżej tych 3 planowanych, więc będzie grało, na szczęście u mnie nie przemarza, a za wrzosami rzeczywiście 3 Rh, już większych rozmiarów,
Miskant chętnie tylko jaki ? Z 30 wrzosów zeszłorocznych 5 poszło na straty, więc nie najgorzej, te limonkowe widoczne na drugim zdjęciu pod klonem palmowym też trafią na rabatę, naprawdę świetnie się mają, poniżej aktualna ich fotka

Nasz przydomowy ogródek 13:30, 30 lip 2012

Do góry
Ewo cześć . Jesteś po wypoczynku - to pielenie pójdzie szybciutko .

Moniko wpadaj jak najczęściej .

Marto - trawy od .... były kiepskie i nadal takie są. Miskant Variegata ma się najlepiej ale ten sezon to tylko rozrost będzie.

U nas w nocy solidnie polało i roślinki odżyły. Wykorzystałem moment i kolejny raz dosiałem trawę w brakujące placki. Może tym razem się uda jak nie powrócą ogromne upały. Kilka fotek .
Żurawkowo i begoniowo .

Zielony chaos u Dawida 00:38, 30 lip 2012

Do góry
Dawid witaj, dopiero u Monte zauważyłem cię. Ładnie Ci rośnie a powojniki chyba najbardziej. Miskant cukrowy czeka cały czas na Ciebie.
Pozdrawiam cię
Mój jesienny ogród 23:20, 29 lip 2012

Do góry
No i ostatni post będzie o na razie nie pozornych oznakach ale będzie ich coraz więcej i tak sie nie przygotowałem do tego postu bo zdjęcia są z przed paru dni a na dzień dzisiejszy oznaki jescze bardziej widoczne Tak Aniu jesteś siejesz jesień.

Agnieszko, pisaliśmy o wodzie i w tym momencie trochę podlało jakiś przelotny deszcz był.

Malwy są super bo bardzo długo kwitną, masz może jakieś inne kolory. Szukam prawie czarnej.

Nie robiłem Ambrowca na nim listki też już nie które pomarańczowe.

Miskant jeszcze rośnie ale już widać ostatnie liście z których będą wychodzić wiechetki. jest już wyższy ode mnie.
Teraz dwa klony shirasawy i palmowy też ich pomarańcz bierze.

Irenko i Marto na dzisiaj koniec. dobranoc wszystkim
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 18:14, 29 lip 2012

Do góry
Winorosle szaleja

Male bukszpaniki puscily ladne przyrosty, wszystkie 100 szt sie przyjelo

Mieczyk po Babci ma ladny kolor:

I ubiegloroczne lilie zakwitly i pachna!

Miskant szaleje, chby za malo miejsca na niego przewidzialam...

Przywieziona spod Augustowa hosta:
Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 17:41, 28 lip 2012

Do góry
Czesc Ewcia. Fakt, pasowaloby skrzynke zaslonic. Miskant to dobry pomysl, ale wiosna bedzie lyso bo trzeba wyciac zeszloroczne badylki...
Nie wiem co Ci poradzic...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies