Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:03, 15 lip 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Haniu ja tam widzę dużo kolorowego kwiecia w tej zieleninie pięknie

Ja dziś chodzę połamana po cięciu cisów

Cudna ta turzyca też wymienię na nią ostatnie carexy ID

Oj, to współczuję tych boleści. Przy okazji obchodu ogrodu też dojrzałam wyrostki cisowe do cięcia, ale póki co się wstrzymuję. Zaczekam z cięciem do końca sierpnia.

Kwiecie w lipcu występuje bardzo symbolicznie. Zbyt cieniście się zrobiło jak na możliwości rozrostu większości bylin. Radzą sobie dobrze te kwitnące w czerwcu. Tym późniejszym trzeba już specjalnie szukać miejsca.

O dziwo rozchodniki potrafią się dostosować do wszystkich stanowisk.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:53, 15 lip 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
No filmik to jest to. W szybkim tempie ale z grubsza wszystko pokazane. Ekstra. A jak bodziszki wyszły fotogenicznie. Tawułki masz piękne. Moje co roku dogorywają .

Filmik pozwala uchwycić dynamikę ogrodu. Widok bujających się na wietrze traw, owady w ruchu to inna jakość niż na takich sobie zdjęciach.
Spróbuj wykopać jedną tawułkę i sprawdź bulwę. Może wymagają dzielenia.
Bodziszek Rozanne przerósł moje oczekiwania. Nie miałam pojęcia, że w sprzyjających okolicznościach może się tak rozrosnąć.
Rozanne w słońcu i w cieniu

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:44, 15 lip 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Haniu, filmik świetny! Miło było Cię zobaczyć jak biegniesz z kosiarką .
Ogród przepięknie pokazany ❤️

Ogród dziękuje za miłe słowa.
Taaa... Bieganie po ogrodzie to moja specjalność. Idę w jedno miejsce, a ląduję gdzieś indziej. Dzisiaj wycinałam firletki halcedońskie, przetaczniki i przywrotniki, a drodze z i do kompostownika w głowie układała się kolejna lista działań.

czas liliowców (za nimi robiłam dzisiaj wycinkę)

Musiałam uważać na to, co kwitnie teraz.
Jarzmianki i przetacznik Marietta.

Przegorzany utworzyły główki. Na upartego można się już dopatrzyć niebieskiej nutki.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:36, 15 lip 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
Żeby nie było, że u mnie tak kolorowo. Coś się dzieje z rododendronem i ze świdośliwą, oczar też ma jakieś plamy, tak jakby się chciał już na jesień przebarwiać
Taki biedak, miałam go przesadzić w inne miejsce ale upały się zaczęły i chciałam zaczekać.

Świdośliwa wygląda jakby usychała, położyła się, listki się zwijają Rośnie obok rodka.

I oczar

Daria a ten rodek to nie ma za dużo słońca? Bo wygląda jakby miał przypalone te liście. Bo chyba nie lałaś po liściach w słońcu ?

Dziwne z tą Śs

A oczar to chyba ma takie listki i to normalne

Poza tym masz ślicznotki,co to będzie za rok !
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 13:33, 15 lip 2022

Do góry
Witam serdecznie, potrzebuję pomocy. W maju posadziłam hortensje Anabelle. Od kilku tygodni dzieje się z nimi coś niedobrego. Kilkukrotnie pryskane przeciw chorobom grzybowym Wczoraj zakupiłam Scorpion 325 SC. Nawożone zgodnie z zaleceniami. Niestety nie badałam Ph gleby
Proszę o poradę.
Z góry gorąco dziękuję.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:31, 15 lip 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Też z przyjemnością obejrzałam. Piękne tawułki.

Tawułki są bardzo wdzięczne. Mają, oprócz kwiecia, bardzo zgrabne liście. Dzięki temu zdobią i przed, i po kwitnieniu.

Lubię ich duecik z hortensją Bobo.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:26, 15 lip 2022

Do góry
ryska napisał(a)
Świetny pomysł z tym szybkim spacerkiem po ogrodzie
Szybkiego powrotu do sprawności życzę.
Cieszę się, że kombucha pracuje

Tempo spacerku można sobie ustawić. Próbowałam zrobić to automatycznie ze swojego profilu na YT, ale nie mam opcji trwałego zapisu zmiany (albo nie umiem tego zrobić .
Kombucha pracuje już w nowym słoiczku. Pierwszy jest w trakcie konsumpcji. Zakupiłam tę polecaną przez Ciebie białą herbatę z jaśminem. Trzeci nastaw z niej będzie. Tej czarnej z miętą u mnie w sklepach nie ma.
Wielki buziak za możliwość eksperymentu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:15, 15 lip 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Haniu, ale żwawo pomykasz z kosiarką .
Piękny ogród pięknie pokazany. Chwilę Cię nie było i wróciłaś z przytupem .

W lipcu ogród stopuje w wydawaniu nowości. Dominuje zieleń.
Kosiarka dobrze się czasem sprawdza w roli balkonika. Zwłaszcza wtedy, kiedy kręgosłup z lekka niedomaga.

Słonecznie, ale chłodnawo.

Zaperuczkowany perukowiec podolski i klon pensylwański.

Kwiaty odmianowych żurawek są szalenie miododajne.

Zachwycona jestem turzycą pagórkowatą. Dosyć długo się zbiera po dzieleniu, ale potem ma już same plusy: nie przysychają jej końcówki, nie wypiętrza się, nie rozłazi, ładnie się
przebarwia jesienią. Początkowo miałam ją tylko na garażowej. teraz zastępuję nią carexy ID.

Znowu na wsi 12:20, 15 lip 2022

Do góry

Tylko tyle udało mi się sfotografować.
Znowu na wsi 12:18, 15 lip 2022

Do góry

Znowu na wsi 12:16, 15 lip 2022

Do góry
Hej, teraz ja wrzucę kilka zdjęc z ogrodu Joli. Nie będą tak cudne jak Mirki, bo posłużyłam się jedynie telefonem. Do tego w trakcie robienia zdjęć słońce schowało się za chmury i nie zdążyłam obfotografować wszystkich miejsc. Szkoda.
Spotkanie obfitowoało w wesołe pogaduszki, nie tylko zwiazane z ogrodem. Jola poczestowała nas pysznościami. A ogród oczarował cudnymi różami, bodziszkami, powojnikami, paprociami i innymi różnościami Jolu, bardzo dziękuję za gościnę

Działeczka w dużym mieście 11:36, 15 lip 2022

Do góry
moja Pomponella

świeżo wsadzona Rodgresja już kwitnie- tej starszej jeszcze daleko do tego

i powojniczek bylinowy w objęciach mięty

Działeczka w dużym mieście 11:30, 15 lip 2022

Do góry
jednoroczne

hastata w warzywniku nie wiadomo skąd i maczek

jednoroczne floksy- czekam, aż troche zmężnieją
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:27, 15 lip 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Agatko super masz pociechy. U najstarszej chochliki w oczach, Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia. Widzę, że jeszcze sporo pracy przed wami. Ale podjazd na zdjęciach prezentuje się bardzo elegancko. Najpierw musi być gorzej, żeby potem było lepiej.
Szczeci i u mnie w tym roku urodzaj. Trochę zostawiłam, bo fajnie wygląda taka wielka.

Małe damy rosną
Ogród jest już podlany,
codziennie pada deszcz,
Został nam ten basen ale pogoda nie współgra,
Dzisiaj też gotowy beton odmówiony, bo woda stoi

Haha szczeć muszę wyplewić, nasiała się wszędzie
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 11:25, 15 lip 2022

Do góry
Cześć,

Mam problem z cisami posadzonymi na żywopłot w zeszłym roku (sadzonki ok. 1,20m). Jeden z cisów wygląda marnie, a u większości zamierają całe gałązki po środku. Na wiosnę miały ładne nowe przyrosty, więc wydawało mi się, że przezimowały ładnie. U tego "marnego" igły wyglądają na pogryzione, ale nie znalazłam żadnych miseczników. Może ktoś coś podpowie? Pozdrawiam, Kasia

Grzebiuszka ziemna 11:05, 15 lip 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Dzięki za odwiedziny
znalazłam zdjęcie z 7 lipca 2021 z wyjścia z domu:

a to z 5 lipca 2022:

Jest różnica pozawiązywałam wstążeczkami oznaczającymi kolory kwiatów, żeby na jesieni trochę zweryfikować ich ilość, podzieliły się cebulki fantastyczne, ale już im trochę za ciasno.
Co roku lilie zwykłe i drzewiaste otwierały się mniej więcej w tym samym czasie, a teraz lilie zwykłe w fazie przekwitania a drzewiaste w pąkach, ale wysokie, widać, ze będą dorodne

Gdyby ktoś myślał, że mordercy roślin, pąków kwiatowych to nagie brązowe ślimory... tu wyżarta lilia i pąk:

A tu sprawca, winniczek winny :

On ci jest, on winien!! Za karę odrzuciłam go z 5 metrów dalej

No piękne masz to wyjście z domu a ja też tak ślimaki wyrzucam, i co zemściły się, sprowaiły kuzynowstwo, a że ciepło jest kuzyni na golasa chodzą a tak swoją drogą wcale się z tego powodu nie cieszę, taki spokój miałam.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:02, 15 lip 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Przyszła cygańska patelnia

Super! Katalogowo❤️
Ogród Nebel 10:49, 15 lip 2022

Do góry
nebel napisał(a)

A to chyba ligustr, bardzo lubię jego zapach. Miałam, teraz nie mam ale "chodzi za mną" jako cięta kulka.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:44, 15 lip 2022

Do góry
Kilka fotek z dzisiejszego poranka zostawiam. Dziś mam wolne i zamierzam ogarnąć trochę w chacie i podłubać w ogrodzie.
Miłego dnia dziewczyny!

Grzebiuszka ziemna 10:31, 15 lip 2022

Do góry
Dzięki za odwiedziny
znalazłam zdjęcie z 7 lipca 2021 z wyjścia z domu:

a to z 5 lipca 2022:

Jest różnica pozawiązywałam wstążeczkami oznaczającymi kolory kwiatów, żeby na jesieni trochę zweryfikować ich ilość, podzieliły się cebulki fantastyczne, ale już im trochę za ciasno.
Co roku lilie zwykłe i drzewiaste otwierały się mniej więcej w tym samym czasie, a teraz lilie zwykłe w fazie przekwitania a drzewiaste w pąkach, ale wysokie, widać, ze będą dorodne

Gdyby ktoś myślał, że mordercy roślin, pąków kwiatowych to nagie brązowe ślimory... tu wyżarta lilia i pąk:

A tu sprawca, winniczek winny :

On ci jest, on winien!! Za karę odrzuciłam go z 5 metrów dalej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies