Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 17:13, 03 kwi 2023

Dzisiejszy spacer w słońcu, zimnie i wietrze.
"Gramy w zielone"

Znalazłam!

Alija 17:19, 03 kwi 2023

Jakie piękne widoki i jaka piękna pogoda, słoneczna.
U nas od rana zima, zimno, biało, pochmurno, a w nocy przymrozek.
Muszelka 17:31, 03 kwi 2023

U nas też zimno, marne plus 2. Ale jest słońce z chmurami

mirkaka 09:46, 04 kwi 2023

Hej, napisz jak stosujesz Limocide na cukinie? Chodzi mi o to czy zapobiegawczo, czy jak już mączniak wystąpi, i jak często, co ile dni, ile razy?
Wczoraj kupiłam sobie litr tego środka, będę próbować używać go zamiast innej chemii.
Krokusy wspaniałe, ja gdzieś wyczytałam że krokusy właśnie należy zasilać obornikiem owczym
Ja również posadziłam sporo cebulek pod tujami, jednak mimo zasilania z roku na rok są słabsze i giną, jednak u mnie mają za dużą konkurencję w korzeniach. Muszę je wysadzić w inne miejsce
Ewa777 10:26, 04 kwi 2023

Widoki ze spaceru urocze. Pogoda u mnie identyczna. Czekam ciągle na cieplejsze dni.
Muszelka 12:39, 04 kwi 2023

Mirko, wykonuję oprysk Limocide, gdy zauważę pierwsze objawy mączniaka na liściach. Powtarzam zabieg, gdy ponownie cukinie tego potrzebują. Zwykle dzieje się to po dłuższym okresie deszczowym lub gdy występują mgły, np. we wrześniu, październiku. Generalnie środek jest bardzo dobry. Naprawdę działa, choć przy niesprzyjającej aurze oprysk, niestety, trzeba powtarzać. Są lata, że wystarczy tylko jeden zabieg. Sam oprysk jest bardzo przyjemny, wokół roztacza się woń pomarańczy

W tym sezonie planuję prowadzić cukinie w pionie. Liczę na to, że liście będą miały więcej przewiewu, a tym samym mniejszą podatność na rozprzestrzenianie się mączniaka.
Muszelka 12:45, 04 kwi 2023

Ewa777 napisał(a)
Widoki ze spaceru urocze. Pogoda u mnie identyczna. Czekam ciągle na cieplejsze dni.

Dziś podobnie jak wczoraj - słonecznie, wietrznie, a na termometrze 1° niżej.

Pierwiosnki.
Co roku mile mnie zaskakują. Kwitną dwa razy - w listopadzie i wiosną
Patrycja_KG_Lu 14:14, 04 kwi 2023

Miałam cukinie przy paliku i byłam zadowolona. Urywałam też część liści dolnych, gdy robiły się brzydkie lub było za tłoczno.
Muszelka 20:08, 04 kwi 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Miałam cukinie przy paliku i byłam zadowolona. Urywałam też część liści dolnych, gdy robiły się brzydkie lub było za tłoczno.

Dzięki za informację. Cieszę się, że potwierdzasz zalety prowadzenia cukinii tą metodą.
Parę tygodni temu przeczytałam o niej w anglojęzycznym artykule. Do artykułu były dołączone zdjęcia z takiej uprawy.
Spodobało mi się!

Człowiek uczy się całe życie
Muszelka 21:22, 04 kwi 2023

Swoje 5 minut mają teraz śnieżniki. Mam niebieskie i różowe. Niebieskie kocham za kolor.
A różowe? Różowe za... radość istnienia. Mnożą się, jak króliki Posadziłam kiedyś 10 cebulek, a rok temu wydałam 2 wiaderka!