Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Trudne początki 14:38, 09 lut 2013

Do góry
Witaj!
Gosia Ci poleciła odszukanie mojego wątku ze względu na usuwanie kostki a ja Cię sama pierwsza znalazłam
Też mam podobny problem, zbyt betonowo, ale już się z nim rozprawiłam - w sensie mam już projekt za pomocą przemiłych koleżanek ogordowiskowych
A u Ciebie może tak?
Prostokątna rabata 11:17, 09 lut 2013

Do góry
No i zagadka rozwiązana- zwykła rozplenica a tak skomplikowanie brzmi. Jestem pod jej urokiem i skoro może tam rosnąć to ją tam posadzę. Jesienią Alinka przysłała mi sadzonki i na wiosnę będą na tę rabatę jak znalazł. Oj jak dobrze że tu jestem, inaczej nie wiedziałabym co sadzić i pewnie wszystko by tam wylądowało bez ładu i składu tworząc ogólny misz-masz.
Tylko tak się zastanawiam czy w ten pierwszy projekt nie można by wkomponować jeszcze róży okrywowej. Mam kilka krzaczkó Merkury- piękne czerwone kwiatuszki przez cały szeon aż do późnej jesieni i nie bardzo mam ją gdzie umieścić. Czy można by było wsadzić ją jeszcze za lawendą czy już za tłoczno i za pstrokato się zrobi?
Blaski i cienie nowego życia 19:53, 08 lut 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)
Ula jestem u Ciebie z rewizytą-spacerując po twoim wątku znalazłam gotowy projekt na moją prawie identyczną rabatkę - bardzo się z tego cieszę.Widzisz, Tyś się naharowała a ja przyszłam na gotowe

Marto-ok ja się jeszcze nie naharowałam.....zgapiaj ...chyba chodzi o projekty Danusi....tak się domyślam. będę tę rabatę robić od podstawna wiosnę, u mnie od podstaw tzn. wymiana ziemi, glebogryzarka itp

Bogdziu, Grażynko- myśmy od jesieni nie chorowali.....myślałam że się nam upiecze, ale starszy S. przywlókł ze szkoły jakiegoś paskudnego wirusa....chyba już na żadne zabawy karnawałowe nie poślę go.....bo to wylęgarnia chorób w tym okresie
Blaski i cienie nowego życia 16:48, 08 lut 2013

Do góry
Ula jestem u Ciebie z rewizytą-spacerując po twoim wątku znalazłam gotowy projekt na moją prawie identyczną rabatkę - bardzo się z tego cieszę.Widzisz, Tyś się naharowała a ja przyszłam na gotowe
Zakładam ogródeczek 19:36, 07 lut 2013

Do góry
alinak napisał(a)
Haniu a czy ty nie chciałabyś tej roślinności wysunąć spod okien i stworzyć tam fajny kącik do siedzenia .
pytam , bo zastanawiam sie czy masz jeszcze gdzieś takie miejsce na kawkę . a weź też pod uwagę spadający śnieg z dachu , który niszczy drzewa i krzewy . wtedy można stworzyć zielony parawan z dwóch drzew+ projekt Nieszki tylko bardziej wysunięte na środek .
a najlepszym wyjściem byłby żywopłot przy ogrodzeniu i wtedy możesz sobie pod oknami zrobić niskie nasadzenia . okna powinny być odsłonięte , bo wiem z doświadczenia koleżanki że to kiepski pomysł

To całkiem słuszne uwagi żeby jednak zabrać spod domu tą rabatę. Nie będzie zimą strachu że śnieg szkód narobi.
Można by tą rabatę zrobić w lustrzanym odbiciu przy ogrodzeniu.
Poza tym, jakby już robić coś przy ogrodzeniu to można poszaleć z innymi roślinami bo tam dom pewnie cienia nie rzuca. Można też jako tło dla rabaty dać żywopłot tujowy bądź cisowy, odsłonić się od ulicy jednoczenie nie zasłaniając sobie okien.
Mały ogródek od początku 10:53, 07 lut 2013

Do góry
Dziękuję Pani Danusiu za wszystkie rady i projekt oczywiście...już nie mogę się doczekać wiosny kiedy zacznę rewolucję w moim małym ogródku...Pozdrawiam
Zakładam ogródeczek 23:37, 06 lut 2013

Do góry
Haniu a czy ty nie chciałabyś tej roślinności wysunąć spod okien i stworzyć tam fajny kącik do siedzenia .
pytam , bo zastanawiam sie czy masz jeszcze gdzieś takie miejsce na kawkę . a weź też pod uwagę spadający śnieg z dachu , który niszczy drzewa i krzewy . wtedy można stworzyć zielony parawan z dwóch drzew+ projekt Nieszki tylko bardziej wysunięte na środek .
a najlepszym wyjściem byłby żywopłot przy ogrodzeniu i wtedy możesz sobie pod oknami zrobić niskie nasadzenia . okna powinny być odsłonięte , bo wiem z doświadczenia koleżanki że to kiepski pomysł
Mały ogródek od początku 22:08, 06 lut 2013

Do góry
Też się zgadzam super ten projekt!
Mały ogródek od początku 22:06, 06 lut 2013

Do góry
Troszkę może przesadziłam z tą długością coś ok.16x4m2. Fajny ten projekt bardzo mi się podoba! Dziękuję za pomysły.Zamiast trawy chciałam żeby był ten żwirek ponieważ mam bardzo duży trawnik za domem i chciałam coś innego co Pani na to?A co to są te czerwone kropki?
Mały ogródek od początku 23:19, 05 lut 2013

Do góry
Projekt jest przykładowy nie chodzi mi o rośliny tylko o kształt wyznaczenia kory i żwiru czy tak może być no i czym zasłonić szambo?
Mały ogródek od początku 18:07, 05 lut 2013

Do góry
Musisz chyba opisać rośliny wg numerków w oddzielnym poście, bo w większości są nieczytelne (listę z lewej) i trudno skomentować projekt.
Trzeba zacząć wszystko od początku 15:36, 05 lut 2013

Do góry
Witam Gosię Grembosię,dzięki za opinię co do bukszpanu. Zgadzam się PROJEKT DANUSI też b.mi się podoba więc przedogródek będzie powstawał wg jej propozycji nr 1 Zamiast tui przy ulicy dam może stożki 2 lub3 aby przechodnie mogli popatrzeć.Pozdrawiam
Zielonym do góry :) 23:33, 04 lut 2013

Do góry
no to teraz mam całkiem nową koncepcję ogródka, a raczej mętlik w głowie... Danusiu, Ty to potrafisz człowiekowi urozmaicać wieczory

wszystkim nocnym markom ogłaszam casting na projekt mojego ogródeczka, to tak z troski, żeby się nikt nie nudził
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 17:28, 04 lut 2013

Do góry
Slawko napisał(a)

Slawko Twoje inspiracje podobają mi się ogromnie ciekawe jak będzie u Ciebie w tym roku...
Jak się miewasz, jak Twoje zdrowie? Rysujesz coś nowego?

Witam Cię cieplutko No inspiracje fajniutkie... tylko ciekawe czy też fajnie mi wyjdzie ta rabatka Dziękuję, że pytasz... okazało się, że bóle brzucha były spowodowane po prostu zapchaniem się tak to jest jak się na noc naje ile wlezie
Co do rysowania to ostatnio skończyłem rysunek fryzury dla koleżanki, która miała egzamin czeladniczy Komisja stwierdziła, że zostało narysowane perfekcyjnie Oczywiście udało się jej zdać Teraz zaczynam rysować portret pary na walentynki... zobaczymy czy dam radę się wyrobić
Pozdrawiam i lecę zaraz do Ciebie

A to fajnie Slawko, że powód bóli prozaiczny a przy tym zapewne całkiem przyjemnie było się opychać, a co, prawda?
Perfekcyjny projekt fryzury - koleżanka wiedziała do kogo się z prośbą zwrócić...
No i ostnica wygląda bardzo zwiewnie i delikatnie... a porządek masz też miły w uśpionym ogrodzie. Ciekawe jak moja opuszczona działka, nie byłam tam od listopada...
Pozdrawiam Cię : )
Nieforemny ogród na przodzie 10:39, 04 lut 2013

Do góry
Michael - twój projekt jest podobny do mojego
A co myślisz o drzewie szczepionym? Jaki gatunek ? albo kolor?
Co byś polecił?
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 17:21, 03 lut 2013

Do góry
Pięknie wszystkich witam
Podpatruję Ogrodowisko od jakiegoś czasu. Czytam, notuję, utrwalam Wszystko po to, bo podjęłam decyzję - chcę piękny warzywniak. Teren spory, ale nie zagospodarowany. Koncepcji mnóstwo, pomysły się mnożą dzięki Wam. Na pewno dam radę, niech no tylko w mojej głowie powstanie projekt. Liczę, że i ja kiedyś pochwalę się zdjęciami. Na razie czeka mnie dużo pracy. Ale jest sojusznik w mężu, no i Wy jesteście.
Aaaa i jeszcze to - chyba powinno być na początku. Mam na imię Marzena i pozdrawiam wszystkich z Gór Świętokrzyskich
Ogród z perspektywą na przyszłość 15:57, 03 lut 2013

Do góry
Masz jakiś projekt??
Ogród w skali mikro :) 15:42, 03 lut 2013

Do góry
Kurcze pralnia to super pomysł, nasz dom jest trochę nieprzemyślany. Mamy przestrzeń, 4 pokoje plus salon z otwartą kuchnia no i 2 łazienki ale nie ma miejsca na pralnie ani na garderobę Tak to jest jak facet wybiera projekt hehehe dlatego zawsze podziwiam takie cudeńka
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:53, 03 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Jeśli kupować fotele to dwa identyczne Czerwone będą lepsze, bo szare znikną w tle, a czerwone będą mocnym akcentem

Tż tak rekomenduję. Ale czerwony do lawendy??

Nie wiem o ile się zmienił projekt nasadzeń, ale pamiętam, że wybrana kolorystyka ogrodu to niebiesko-czerwono-żółty

Chyba, że szare - a na nich czerwone poduszki
Zakładam ogródeczek 14:36, 02 lut 2013

Do góry
Witaj..

Twój projekt, jak zuważyła Nieszka jest zdecydowanie nie na Twój ogródek. Cyprysiki, jałowce, berberysy to wszystko słońcolubne rosliny. Jasne, że można je posiadzić tylko nie licz na ich ładne wybarwienie i dobry wzrost.
Szukaj raczej: cis, bukszpan, rododendron, hortensje, trzmielina(ja bym przetestowała najpierw), ostrokrzew, magnolia, tawuła, kaliny, ogniki, derenie... pachysandra, żurawki, hosty, hakonechola, przywrotnik, tawułki, brunery, bodziszki, jarzmianka, paprocie....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies