Witajcie, kiedy zdążyłyście tyle postów napisać?

A już mi było sutno, ze nikt mnie nie wspiera w trudzie tworzenia ogrodu...

Już odpowiadam na wszystkie pytania
Po 1. Nieszka, bardzo Ci dziękuję za projekty, nadal je rozważam

Tyle, że zdanie mego męża także muszę brać pod uwagę, a ten jest marudny, że hej...

Co do śnegu z dachu to nie zauważyłam, można dla pewności ze 2m od budynku odsunąć rośliny...
Alinak - co do siedzenia pod domem, to wklejam plan mojego podwórka z zaznaczonymi miejscami gdzie pijamy kawe...

Przed domem nigdy nam się nie zdarzyło

Przy okazji dodałam prawdopodobną zmianę, która może nastąpić w przyszłości dotyczącą podwórka i od razu nasunął się pomysł z kulkami bukszpanowymi....
Alinak, cały czas zastanawiam się jak rozwiązać ten problem z oknami... dlatego pomyślałam o drzewiastej hortensji odsuniętej na jakieś 3-4 m od budynku ale usytuowanej przed oknem. To nieco zasłoniłoby okno, ale promienie wschodzącego słonca nadal by wpadały. Po południu mam słońce w oknie po przeciwnej stronie budynku. Drzewko o niezbyt grubym pniu dawałoby mi też jakąś widoczność z okna... Najbardziej zależy mi na przysłonięciu okna po lewej stronie patrząc na projekt Nieszki.
Może zeczywiście nie ma co szaleć z tym zbytnim zasłanianiem. Trzeba byłoby wybrać jakiś złoty środek chyba...
A co do żywopłotu pod płotem, to nie gustuję w takim rozwiązaniu. Poza tym szkoda by było, bo pewnie kiedys w końcu będziemy zmieniać rodzaj ogrodzenia to się zniszczą roślinki. A ogrodzenie docelowo ma być kamienno przęsłowe, wiec nie będzie za bardzo żywopłot pasował...

Anna_G dziekuję za linka,przyda mi się bo będę chciała jakieś kulki na pniu dać do donic na podwórko tam gdzie pijamy kawkę
A co do Hortensji prowadzonej na drzewko - jak duża może urosnąć? I jak szybko?

Albo jaką odmianę najlepiej wybrać na takie formowanie? Chciałabym dość wysoką.
Mam jedną straszną wadę - jestem niecierpliwa. W stosunku do roślin też

i chciałabym mieć szybko duże roślinki...
GosiuJoanno - wpadaj wpadaj, nawet na żywo jak już będzie co oglądać

mieszkam pod lasem

Mówi Ci to coś?

I dzięki za pączka