Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Letnie skrzynki balkonowe i donice 20:24, 10 lis 2013

Do góry
Miłe wspomnienie ciepłego lata.

Bluszcz i niecierpek Sunpatiens (1 szt) w wielkiej donicy z technorattanu (ktorej nie widac)

biała begonia i koleus (pokrzywka) w dwóch kolorach.

petunia Veranda solo

a tutaj jeszcze wiosennie: miniaturowe bratki, a dalej Clematis "Jerzy Popiełuszko" z truskawkami.

Mój jesienny ogród 20:20, 10 lis 2013

Do góry
Dziś trochę smutne zdjęcia ale bez słońca i po deszczu ale za to kolorowo a jak słońce wyjrzy robi się jak w bajce. W takiej scenerii Święto Zmarłych było by bardziej przyjemne a tak zimno, szaro buro i jakoś tak smutno.Teraz będę dalej pokazywał Niagarę, mam trochę roboty ze zdjęciami gdyż muszę usuwać paprochy ze zdjęć, gdyż na ławce czyściłem sobie obiektyw i aparat i zamiast odkurzyć to sobie zakurzyłem całą matrycę ale już opanowałem sytuacje, fotki z Oakville wyszły bez roboty, już miałem stracha że tyle kurzu nie nie pozbędę. Kupiłem sobie taką fajną gruszkę z pędzelkiem i na spokojnie wypsikałem wszystko. Jutro pokażę Wam czyszczone i nie czyszczone, to zobaczycie ile miałem roboty żeby się tego pozbyć. Pozdrówka przesyłam.

Zaczątek ogrodu 20:19, 10 lis 2013

Do góry
Asiu, pokazuję.

Obie duże z tego zdjęcia. Małe na dole zdjęcia to tegoroczne zakupy, dzielenie (się) będzie możliwe pewnie na jesieni przyszłego roku.

A tak uroczo wyglądają (w deszczu) pąki kwiatowe.

I taka (jeśli oczywiście dobrze identyfikuję - wszak bez liści już są')):

Pomysł na ogród 20:18, 10 lis 2013

Do góry
Skula rozplenice japońskie mamy jeszcze w innym miejscu, przed nimi rosną lawendy, obok czerwony berberys (który może da Ci jakiś obraz jak komponują sie trawy z tym kolorem)
lato

jesień

Chyba lepiej z iglakiem wybarwiającym się na jasno? Trawy najczęściej mają ciemny zielony kolor.

Tu masz jeszcze tą rabatę z trawami z drugiej strony:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=48
Podpisuję co znam :
1 miskant
2, 3, 4 - rozplenica japońska hameln (są 4 jedna się schowała)
5 miskant
6 barwinek
7 dwie szt. żurawki - nie wiem jaka odmiana, wygląda jak karbowana sałata
8 żurawka o czerwonych liściach
9 zawilec japoński
10 miskant variegatus
a między 3 a 4 jest runianka japońska, chociaż w pełnym słońcu świetnie sobie tam radzi.
Niestety nie znam odmian miskantów pod nr 1 i 5, ale są to średniej wysokości dwie różne odmiany (nie kupuję tych największych)
Bajkowy ogród Weroniki 20:17, 10 lis 2013

Do góry
Cd. rejsu po Bosforze...

Bliżej jeden z pałaców sułtańskich nad Bosforem.

Nasz rejs trwał ok. 2 godzin, do zmroku. Było pięknie.

Powojnik - Clematis 20:11, 10 lis 2013

Do góry
A wiesz ja długo miałam w rajskim Ville de Lyon był potężny, a jednego roku zimą prawie zmarzł, obcięłam go wiosna i przesadziłam w inne miejsce, myśląc jak zechce to będzie rósł a on pięknie odbił w drugim roku dał mnóstwo znowu pięknych kwiatów A tu Diana po przeprowadzce już w warmińskim nie mam Jenny Caddick i Miss Bateman jesteś z nich zadowolona?
Ogród cioci 20:10, 10 lis 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Na 200

Dzięki Ula
Mój jesienny ogród 20:08, 10 lis 2013

Do góry

Janinko, dzięki za fotkę, nic się nie zmieniło w Twoim lesie, jest tak jak pamiętam, zawsze to swojski widok. Tu też jednego dnia deszcz, na drugi ładnie. Raz zimno, raz ciepło. Miskant szybko rośnie, możesz go wsadzić w metrowych odstępach i będzie wielka kępa za dwa lata. Tylko lepiej go odgrodź bo jak złapie cugu, to nie nadążysz go tępić, naprawdę nie żartuję. Ja posadziłem przy oczku, i podziurawił mi folię i zarósł wszystko łącznie ze skalniakiem. Teraz będę miał roboty co niemiara żeby go stamtąd wywalić.
Bogdziu, mi też te kolorowe drzewa na skałach, bardzo się podobały, do tego zielona woda, naprawdę super. Teraz liści nie będzie to łatwiej, to znów łatwiej na ptaki się zaczaić. Teraz coraz bardziej nieprzyjazna pogoda to w końcu trza się za ptaki wziąć, bo tylko obiecuje a nic nie wysyłam, ale naprawdę nie mam kiedy.

Argyranthemum frutescens - złocień krzewiasty 19:59, 10 lis 2013

Do góry

Ogród cioci 19:58, 10 lis 2013

Do góry
Na 200

Rododendronowy ogród II. 19:56, 10 lis 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, dzięki. Piękne, ale ta mi najbardziej przypadla do gustu.
Ogród Nebel 19:51, 10 lis 2013

Do góry
nebel napisał(a)

Moniiko, monteverde, bogumilo_bienko, danusiu_szwajcer, bogusiu_r, Kindziu, Anito1978, Marzeno2007, Kondziu i doro75 - i wszystkim tym, którzy mnie odwiedzali i wspierali w moich ogordowych poczynaniach - bardzo serdecznie dziękuję.

Ewcia ale pięknoty dzięki
Ogródek Agam 19:51, 10 lis 2013

Do góry
Kasiula79 dzięki . To ściąganie darni najgorsze chociaż ze szpadelkiem wcale tak ciężko nie jest. Tu gdzie kora zdejmowałam darń całkowicie i wsadzałam w miejsca na trawniku gdzie miałam dziury, dalej tylko przewracałam darń trawą do spodu. Na wiosnę przekopię, dodam dobrej ziemi i będę sadziła. Mam dwie dość duże trzmieliny więc sadzonki będą za free Resztę muszę dokupić. W zasadzie mam ładne żurawki "Sparkling burgundy" ale nie wiem czy nie za ciemne. Mają bardzo ładne liście, są duże więc szybko zakryją powierzchnię. Wiosną mogłabym dzielić ...

Jeśli pogoda dopisze zabieram się za rabatę z drugiej strony. Będzie trudniej bo fale duże, no i trawy i byliny tam rosną.

Idę do Ciebie pozwiedzać
Mój jesienny ogród 19:43, 10 lis 2013

Do góry
Witam Was serdecznie, u mnie dziś ciepło i ładnie ale straszny wiatr, chyba oberwie wszystkie liście, Nie wiem czy jest sens jechać do parku, w taką pogodę ciężko się robi zdjęcia, gdy pojadę to wysłać, jeszcze się zastanowię. Przerwę Niagarę i pokaże świeże fotki z wczorajszego dnia, aby Wam pokazać jeszcze przepiękną jesień, zobaczycie ze liści jeszcze dużo na drzewach. Wczoraj w nocy padało ale w dzień nie, i nawet się ociepliło. Popijam sobie herbatkę z pigwowcem ale powiem że wole ze swoimi są bardziej aromatyczne.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:40, 10 lis 2013

Do góry
jeszcze jedno ujęcie
latem
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:39, 10 lis 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Gdy się ludzie zwiedza tłumem sie tu zwalą
by zobaczyc maturzystkę przed jej szkolną galą
i choc od matury mija pięcdziesiątka
Hania niczym się nie rózni od tego dziewczątka.
Oczy ma łagodne, nieco romarzone
patrza w dal przed siebie w jasna zycia strone,
lecz po ustach widac cechy charakteru,
nikt mi nie podskoczy , choc chciałoby wielu.
Ja karty rozdaję , co się w życiu zdarzy
tak powinno wyglądac jak mnie sie zamarzy.

I po wielu latach nic się nie zmieniła
nadal jest pogodna tak jak kiedyś była,
tylko włosy kolor na siwy zmieniły
okulary i laseczka podratują siły.
Co tam okulary , co tam lat tak wiele
kiedy w sercu nadal jak kiedys wesele,
wiersze i uśmiechy rozdaje wokoło
zawsze obok Hani tłoczno i wesoło.
Lata sie nie liczą kiedy w sercu maj
taka nam pozostań , taka nadal trwaj.
Patrz spokojnie jak wtedy przed siebie patrzyłas
kiedy przed maturą zdjecie to robiłaś.
Dziś dziecmi ,wnuczkami wokół otoczona,
nadal śliczna dziewczyna to jest właśnie Ona,
a ten krąg rodzinny rozrósł sie przez lata
po orbicie niejeden ogrodowicz lata.
Haniu wirtualnie w górę Cię rzucamy,
buziaczki dajemy, petardy strzelamy,
żyj zawsze z uśmiechem który się nie zmienia
i przyjmij od wszystkich najlepsze zyczenia.

Moje spełniające się marzenie 19:38, 10 lis 2013

Do góry
Ostatnie prace w ogrodzie, działka została przekopana CAŁA. Początkowo kopaliśmy własnymi siłami, w wolnej godzince biegliśmy na działkę i kopaliśmy, ale szło bardzo wolno, więc do pracy wkroczył ciężki sprzęt. Działka przekopana. W tym roku już nie zdążyliśmy posadzić trawki nowej. Dopiero na wiosnę. A teraz trzeba planować rabatki. Troszkę czasu mam. Najgorsze, że tyle rzeczy mi się podoba, aż się boję, że zrobię wielki miszmasz.
Mój 4 arowy azyl... 19:35, 10 lis 2013

Do góry
Basiu czy mówicie o tych złocieniach?
W kamiennym kręgu od początku 19:19, 10 lis 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Elu, mówisz o tym Cyprysiku..chyba Columnaris...jak był mały to jeszcze jako tako wyglądał, ale jak podrósł, to pod wpływem śniegu zupełnie stracił urodę...miałam dwa wyjścia...wyciepać, ...albo coś pokombinować....wybrałam kombinowanie
Pod spodem rośnie krzewuszka Alexandra

Aniu to cyprysik ?Ja też mam pięcioletni a mierzy chyba ze 3 m.chciałam tak podciąc jak u ciebie ale ma 3 przewodniki i doszłam do wniosku żeby brzydko wyglądał ,może tylko góre skróce.ale ja myślałam że to jest tuja ...wogóle tych zielonych to nie odróżniam ,wiem tylko które to jałowce i sosny....wstyd się przyznać.
Czy będziesz ciąć w kulkę?
Pomysł na ogród 19:19, 10 lis 2013

Do góry
nie upieram się do tego iglaka , który znalazł się w planie
ale wydaje mi się że razem z pęcherznicami będą stanowić dobre tło dla traw
mogę się oczywiście mylić

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies