Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 11:23, 18 mar 2016

Do góry
szałwia

ostrozka ?

ostrogowiec ?

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 18:52, 17 mar 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)
O matko najdroższa Piękne sieweczki
Tytoń też wysiałaś... mówisz, że lepiej teraz, a nie do gruntu? Ja miałam do gruntu sypnąć.

Szałwia powiela cechy rośliny matecznej? Może sobie też jakąś odmianową wysieję jeszcze, bo tam moja mi się nie podoba, bo to zwykła omszona, też wysiewana z nasion.

Przez Ciebie skusiłam się na wysianie kilku pomidorków. Miałam nasiona prosto z Holandii, szkoda nie spróbować.

Reniu, nie chwal! Bo jak mi coś padnie...!
Tytoń wysiałam czerwony, nie miałam tego koloru, dlatego poszedł do doniczki. Moich nie wysiewam, rozsypałam nasionka jesienią. Na pewno będzie sporo siewek.
Co do szałwii, nie powiem Ci, dopóki nie zakwitną, pierwszy raz takie wysiewam
No pisałam Ci, że się zarazisz Toż to fakt był do przewidzenia
Ogród tworzony z pasją 16:11, 17 mar 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Ale nie panikuję bo dużo ich nie było..liście host ponagryzane i szałwia ogołocona była.Chyba,że szałwię młóciło coś innego bo tak też mogło być...

Może do szałwii dobierały się też opuchlaki. Ja dostałem 5 od sąsiadki w zeszłym roku we wrześniu. 4 pokazują juz małe listki wychodzące z ziemii a jedna nie. Martwię się trochę, czy już nie wyjdzie?
Ogród tworzony z pasją 16:04, 17 mar 2016
Do góry
Ale nie panikuję bo dużo ich nie było..liście host ponagryzane i szałwia ogołocona była.Chyba,że szałwię młóciło coś innego bo tak też mogło być...
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 16:00, 17 mar 2016

Do góry
O matko najdroższa Piękne sieweczki
Tytoń też wysiałaś... mówisz, że lepiej teraz, a nie do gruntu? Ja miałam do gruntu sypnąć.

Szałwia powiela cechy rośliny matecznej? Może sobie też jakąś odmianową wysieję jeszcze, bo tam moja mi się nie podoba, bo to zwykła omszona, też wysiewana z nasion.

Przez Ciebie skusiłam się na wysianie kilku pomidorków. Miałam nasiona prosto z Holandii, szkoda nie spróbować.
Ogród z pergolą 11:43, 17 mar 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Hej Aniu, żeby Ci jeszcze bardziej namieszać (jak burza mózgów, to na całego) może pomyśl nad tym, czy warto byłoby w tą różankę wkomponować tak ze 3 cisy fastigiata. Miałabyś wtedy też coś zimozielonego.Kolumnowe nasadzenia nawiązałyby do obelisków pod oknem i obelisków przy ścieżce do altany. Gdzieś widziałam śliczną bylinową rabatę właśnie z takimi cisami i wyglądało to wspaniale. Niestety, nie mogę tego zdjęcia znaleźć. To był jakiś projektant, ale nie Oudolf...
Zamiast liatry może szałwia Caradonna? Jest bardzo sztywna, nie pokłada się. Możesz też powtórzyć lawendę, ona też jest zimozielono-szara

Super pomysł, ja mam 2 fastagiaty na rabacie i wyglądają fajnie.na nową za domem też dam i kilka kulek.na caradonne poluje ale nie mogę trafić.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:31, 17 mar 2016

Do góry
Pokażę zdjęcia kilku doniczek z wysiewami, wszystkim siewkom pokazu urządzić się nie da. Zanudzilibyście się albo z krzeseł pospadali, a nikomu wiosenną porą urazów kończyn i innych równie ważnych części ciała nie potrzeba
To tak wyrywkowo chociaż
Szałwia muszkatałowa i szałwia Caradonna

Trytoma i pory

Ogród z pergolą 10:25, 17 mar 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Hej Aniu, żeby Ci jeszcze bardziej namieszać (jak burza mózgów, to na całego) może pomyśl nad tym, czy warto byłoby w tą różankę wkomponować tak ze 3 cisy fastigiata. Miałabyś wtedy też coś zimozielonego.Kolumnowe nasadzenia nawiązałyby do obelisków pod oknem i obelisków przy ścieżce do altany. Gdzieś widziałam śliczną bylinową rabatę właśnie z takimi cisami i wyglądało to wspaniale. Niestety, nie mogę tego zdjęcia znaleźć. To był jakiś projektant, ale nie Oudolf...
Zamiast liatry może szałwia Caradonna? Jest bardzo sztywna, nie pokłada się. Możesz też powtórzyć lawendę, ona też jest zimozielono-szara

wiem o której rabacie piszesz tez jej nie znajde ale widze oczami wyobraźni
tylko gdzie by te cisy dać?
Ogród z pergolą 10:17, 17 mar 2016

Do góry
Ogród prawie romantyczny 09:14, 17 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Widok piękny To fioletowe to lawenda czy kocimiętka?

Lawenda jest na przodzie niebieska, po lewej stronie w głębi rośnie szałwia. Kocimiętkę też mam na tej rabatce, ale z tej perspektywy jej nie widać. I ona bardziej niebieska.
Ogródek Iwony 02:12, 17 mar 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Obejrzałaś ten ogród co Mira wrzuciła ?. Strasznie podobają mi się rabaty z szałwią i kocimiętką i różami.

Hej Ewa. Dziś szybko zasnęłam. Teraz nadrabiam
Tak, piękny różany ogród. Mi też spodobały się te zestawienia. Bardzo do róż pasuje szałwia
Mam to zestawienie z szałwią. Przydałoby się dosadzić jeszcze kocimiętkę. Sadziłam jesienią. Zobaczymy w tym roku.
Szałwia w ogrodzie robi dobrą robotę.
W Kruklandii 10:43, 16 mar 2016

Do góry
Kasia73 napisał(a)

Moja werbena ma już drugi tydzień i nic ani drgnęła, w zeszłym roku miałam szałwię błyszcząca rasła jak szalona

W tamtym roku werbena mi wykiełkowała po ponad trzech tygodniach!!! Że ja tyle czekałam w ogóle? Podziwiam samą siebie
Szałwia też się trochę ociąga....ale zielone widać
Ogród prawie romantyczny 17:05, 15 mar 2016

Do góry
Napia napisał(a)

Sama niestety mam jeszcze problem z jej rozpoznawaniem, bo w tym stadium bardzo podobne są tytoń ozdobny i szałwia muszkatołowa. A wszystkie mnożą się na potęgę

Ciekawe czy moje naparstnice się wysiały, muszę chyba przestać plewić.
Ogród prawie romantyczny 16:31, 15 mar 2016

Do góry
Nallar napisał(a)
Takie wspominki lubię, tawułki śliczne a naparstnica.... miodzio.
Wysiewasz ją co roku, czy ona tak sama z siebie?

Sama niestety mam jeszcze problem z jej rozpoznawaniem, bo w tym stadium bardzo podobne są tytoń ozdobny i szałwia muszkatołowa. A wszystkie mnożą się na potęgę
Ogródek Iwony 23:57, 14 mar 2016

Do góry
mira napisał(a)

owszem tak było, a jaką szałwię chcesz? zobacz co wstawiłam w ogrodach świata tam jest tez szałwia

pozdrawiam

Mirko, jutro sobie pooglądam, dziś już chyba pora na dobry sen
Linkuję na jutro do pooglądania. Dziękuję
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6582-ostdeutscher-rosengarten-forst?page=1#post_1
Ogródek Iwony 23:47, 14 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Uwierzycie, że w zeszłym roku już kwitły krokusy i żonkile?

A teraz jest tylko tak:

owszem tak było, a jaką szałwię chcesz? zobacz co wstawiłam w ogrodach świata tam jest tez szałwia

pozdrawiam
Ostdeutscher Rosengarten Forst 21:56, 14 mar 2016

Do góry
jako towarzystwo królowały szałwie i kocimiętki

szałwia caradonna przyćmiewała roże

było też spor szarości i bieli

a to wszystko miało być tłem dla róż Novalis i Rapsodia in blue

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 19:47, 12 mar 2016

Do góry
po lewej serby, brzozy szt 3,(pod nimi trawy i rozchodniki)
miskanty, hortensje, bliżej domu róże, na obwódce szałwia, w jednym miejscu ambrowiec
po prawej powtórzone
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:35, 12 mar 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

Albo szałwia wieszcza

no kochana, az musialam wygooglac
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:32, 12 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

konopie chinskie ?

Albo szałwia wieszcza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies