Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Toszka 20:14, 28 kwi 2016

Mira104 napisał(a)
ok w takim razie punkt 3, 4 i 7 do całkowitej zmiany. A popatrz jeszcze na punkt 6 i 7 czy nie zamienić tego miejscami, bo miskanty są wysokie, a potem róże trawa ok 2 m róże 0,6 m. Nie będzie się to gryźć wysokościowo

na różach to ja się nie znam, bo jam ci z opozycyjnego klubu, ale wiem jedno, że możesz ją spokojnie podsadzić alchemilla mollis i szałwią lub lawendą. Alchemilla to bardzo wdzięczna bylina i juz obecnie ma bardzo ładne kępy młodych liści.
Także alchemillą możesz podsadzić brzozę z kulkami. Szałwia do alchemilli jest topowym zestawieniem, ew. kocimiętka strzyżona w ładne kępy (za momencik będzie kwitła). Przy okazji dziś na onecie wyczytałam, że kocimiętki nie znoszą kleszcze, a dla psiarzy to cenna informacja
Mira104 20:36, 28 kwi 2016

Mam mam kocimiętkę kupiłam 4 sztuki na razie jest koło bobo
U mnie jest tak zimno że dosłownie zimą wieje.
Toszka, ale nie gryzie Ci się to wysokościowo, bo potem mamy hortensję limonkową, a ona też tak ok 1,5m wysokości, proszę zobacz na str 56, bo tego jedynie nie jestem pewna, a tak to bym już miała całość ogarniętą
Toszka 20:47, 28 kwi 2016

Hortki mozna regulować z wysokością - nabierzesz wprawy z sezonu na sezon. U mnie hortki rosną przed miskantami i dobrze wszystko komponuje się i wygląda wysokościowo. Mira, sadź, nie myśl - w ogrodzie najpiekniejsze jest to, że co roku można zmieniać aranżację przesadzając rośliny
elmagra 22:27, 28 kwi 2016

Mira104 napisał(a)

Nie masz sąsiada co by miał obornik? Jeśli tak to załatw sobie ze 2 -3 wiaderka.
Ja bym zrobiła tak:
- wyznaczyła linię rabaty
- przekopała i wyplewiła to miejsce
- dałabym ziemię ogrodową i obornik i to jeszcze raz np. widłami wymieszała
- odczekałabym 2 tygodnie, bo pewnie wyjdą jeszcze chwasty, po 2 ziemia z obornikiem "przegryzie się"
- potem bym posadziła - ale zrób sobie plan na kartce, pokaż go, bo jak widzisz ja też pomimo plan zrobiłam błędy i zapłacę za to dodatkową robotą
Co do roślin wyznacz sobie tymczasowa grządkę i tam je przechowuj, ja też mam takie miejsce w ogrodzie, gdzie sadzę rzeczy na które obecnie nie mam pomysłu, a szkoda wyrzucić.
Pierwszy raz sypałam azofoską, ponieważ wcześniej wysypałam sporo trocin, a one zabierają azot rośliną, osobiście używam obornik bydlęcy uważam że jest świetny.

No właśnie nie mam tu takich znajomych. A ten granulowany to też się nadaje? Ja bym miała jakieś 36 mkw (w moim wątku piszę więcej ) to ile tego trzeba kupić?
Mira104 08:29, 29 kwi 2016

elmagra napisał(a)

No właśnie nie mam tu takich znajomych. A ten granulowany to też się nadaje? Ja bym miała jakieś 36 mkw (w moim wątku piszę więcej ) to ile tego trzeba kupić?

Elu ja to tak na oko daję obornik, Dominika używa granulowany może jej zapytaj, bo ja daję naturalny nawet ostatnio w obi to qpę końską kazałam kupić mężowi, śmiał się że qpa w cenie flaszki
Toszka 09:09, 29 kwi 2016

Miro, jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to mi trzeba konkretnie stawiać pytania. Zbyt leniwa jestem by się samej domyślać jak ci dogodzić
Mira104 09:47, 29 kwi 2016

Toszku Kochana ja to koziorożec jestem, a znasz takiego co nie ma wątpliwości, albo za mało główkuje, kozy tak już mają Zamienię róże z hortensjami limonkowymi. Nie będzie takich mocnych schodów w rabacie, limonki z miskantem będą grać, a róże koło buksów z lawenda i szałwią też powinny wyglądać.

Rano u mnie mrozik był, za chwile pójdę do lasu po liście i zacznę coś dzióbać.

Toszka po 2 Ty masz swoja pracę, rodzinę, nie mogę Ci non stop głowy zawracać, co nie znaczy, że nie lubię pogaduch z Tobą, bo jesteś bardzo pomocna i taka dobra dusza.

Toszka 10:09, 29 kwi 2016

och, moja Droga - moją pracą i rodziną sobie głowy nie zawracaj Dla dobrych dusz zawsze znajdę czas
Mira104 11:02, 29 kwi 2016

Toszka napisał(a)
och, moja Droga - moją pracą i rodziną sobie głowy nie zawracaj Dla dobrych dusz zawsze znajdę czas

Aż w końcu Twój mąż weźmie widły i nas tu na Ogrodowisku pogoni Ok moje miłe czas do roboty.
anbu 12:18, 29 kwi 2016

Mira104 napisał(a)

Aż w końcu Twój mąż weźmie widły i nas tu na Ogrodowisku pogoni Ok moje miłe czas do roboty.

Hi hi też sie tego obawiam

Miro wrócę jeszcze na chwilę do tematu qpy.
Piszesz, że nie ma w okolicy u Ciebie koni. Ja znalazłam na OLX mnóstwo darmowej qpy. Może poszukaj
Dzwoniłam do tego faceta z Bytomia i jest w stanie przywieźć
Rano też złapałam eMa mego osobistego i stwierdził, że jednak on woli pojechać i naładować sobie sam tego goowna (widać, że chłopak ze wsi )
Miro looknij na OLX, ja polecam, może będzie taniej