noemi - Twój ogród był jednym z pierwszych które widziałam na ogrodowisku i jak wspomniałam powyżej był on dużą inspiracją dla mnie. A że nie wyszło to kwestia ze projektu zbytnio nie przygotowałam, nie miałam dobrej ilości roślin. I mój ogrod jest dłuższy więc te kolejne fale już nie wyglądają fajnie.
Dzięki za namiar na pinteres.com... nie znałam
Wczoraj starałam się dokładnie pomierzyc ogródek i ma wymiary 14,8m długość, i 6m szerokość. Od strony domu prawie na całej długości jest pasek płytek chodnikowych o szerokości 80cm.
Luby "sam" wpadł na pomysł, że skoro mamy robić taraz to może warto by najpierw zrobić schody. Na chwilę obecną jest luźny pomysł schodów drewnianych, mały taras [ot żeby na schody od razu z domu nie wychodzić] i zejście.
Starałam się nanieść trochę rzeczy na "plan" ale raczej nic ciekawego z tego nie wyszło. starałam się zachować proporcje, ale jakoś koślawo to wygląda.....
możecie mi coś doradzić?
tam gdzie są schody jest cien przez prawie cały dzien, oprócz ranków do godziny 11-12. Od strony sąsiada jest wysoki mur, my tam składujemy drzewo do kominka. Wg planu ta powierzchnia byłaby osłonięta z góry schodami, ale kwestia co tam można fajnego i efektownego posadzić, żeby lekko przysłonić drzewo, ale też żeby mieć dojście.
starałam się opisać roślinki, ale nie wiem czy coś widać na zdjęciu, zatem idąc od lewej w góre:
na tarasie donica z desek ok. 2-2,5m długości - w niej limelight, trawy [ rozplenica zielona i rubrum], coś lekko kwitnącego, możemy na ścianie zamontować linki i dodać jakiś powojnik.
na tarasie za stołem donica z np. lawenda na pieńku oraz czymś fajnym jako skarpetka

już mam parę rewelacyjnych inspiracji z tego forum
tuż obok tarasu wrzuciłam 2 hortensje limelight.
tam gdzie jest krzaczek i krzyzyki to hortensja vanille-fraise oraz żurawki - ciemne od strony trawnika oraz lime od strony horti.
po dłuższym skosie:
w rogu trawy: zebrinus, red baron i jabłoń ok 1m od ogrodenia
po linii kostki brukowej jest niedzwiedzie futro, oraz klon palmowy.
tam gdzieś muszę wkomponować jakieś 15 krzaczków truskawek
w drugim kącie ogródka wrzuciłam tylko zebrinuski.
wzdłóż lini zaznaczyłam modrzew europejski pendula oraz hakuro nishiki. w pobliżu muru [tam gdzie jest ciemno] dałam trzmieliny.
tam gdzie jest pytajnik chciałabym trawę, ale jakoś prostokąt sensownie mi tam nie wchodził.....
wiem, że jest teraz bardzo pusto, ale może lepiej dać się Wam wypowiedzieć
z góry dzięki
udanego tygodnia życzę