Też trafiłam na to pytanie, tylko z opóźnieniem, Sebek jak zwykle niezawodny
Nie są dalej jak metr, a kupiłam cięte, Od głównego pnia gałązki miały około 30 cm. Od tej pory docinam tylko te co idą na ścianę Anuli (mojej sąsiadki). Są przywiązane do kija, bo miłorząb nie rośnie tak, jak ja chcę
Próchnica to nie torf. Powstaje z kompostowania obornika i różnych odpadów organicznych. Jeśli nie ma trzeba robić kompost. Może jakaś ziemia ogrodowa jest, ale nie na bazie torfu?
To patrzenie na Was jak na kosmitę oznacza całkowity brak u nich wiedzy ogrodniczej, bo nie rozumiem żeby właściciel c. ogr. nie wiedział co to jest. Zapytaj w takim razie ich o kompost.
Wzdłuż siatki posadziłabym jednolity żywopłot, w wersji luksusowej będą to cisy cięte równiutko, a w wersji oszczędnościowej Smaragdy cięte równo górą.
. Danusiu a jaki gatunek cisa ? Z donicami myślę , że tak zrobię, mam pytanie czy róże też można podsypać , ponieważ podobają mi się twoje stożki i kule to czy róże w korze mogą być.
Wizualizacja fajna, tylko rozchodnik mi jakoś wydaje się zbyt mało szlachetny, trzeba go zastąpić czymś bardziej trwałym, zimozielonym, może to być cis Fastigiata - ciemnozielony, bo te cyprysiki za tym można zamienić na Ch. Pisifera Filifera Aurea Nana - takie " włosiaste " będą.
Wzdłuż siatki posadziłabym jednolity żywopłot, w wersji luksusowej będą to cisy cięte równiutko, a w wersji oszczędnościowej Smaragdy cięte równo górą.
Wokół dekla posadź obwódkę bukszpanową, ładnie ją przytnij i postaw tak jak mówią dziewczyny kilka donic, najlepiej w jednym stylu, ale różnej wielkości.
W niektórych hortensje, a w niektórych ładne hosty. Mogą też być kulki bukszpanowe.
Zamiast bukszpanu wokól dekla może też być trzemielina Emerald'n Gold też cięta. Będzie żółty wałek.
U nas na studzienkę od telekomunikacji Witek w metalowym kątowniku zrobił przykrywę z kostki granitowej, która pokrywa się z kostką i nie widać, rączki z grubego drutu są chowane do środka i pokrywa udaje nawierzchnię, a jest pokrywą
U Ciebie też można by coś takiego zrobić, ale okrągłe będzie trudniejsze. Koniecznie coś trzeba wymyślić na to szambo. Chodzi mi o kształt tych desek nawet jakby miały by być deski.
Dawno nic nie było o aukubie więc wkleję kilka fotek z uprawy na tarasie. Aukuba jest wystawiana w kwietniu po większych mrozach, a chowana do garażu pod koniec października, a nawet czasami w listopadzie w zależności od pogody.
W tym roku inne rośliny tarasowe np. laury stały u mnie do 15 stycznia, 16.01. dopiero spadł śnieg i rozpoczęły się mrozy.
Taka prostokątna rabata jest dość prosta w wymyśleniu. Od siatki trzeba posadzić żywopłot, najlepiej iglasty jednorodny (z jednego gatunku) lub mieszany (na przemian lub nieregularnie). Może byc strzyżony (najlepiej) lub swobodnie rosnący - nie cięty.