Dawno nic nie było o aukubie więc wkleję kilka fotek z uprawy na tarasie. Aukuba jest wystawiana w kwietniu po większych mrozach, a chowana do garażu pod koniec października, a nawet czasami w listopadzie w zależności od pogody.
W tym roku inne rośliny tarasowe np. laury stały u mnie do 15 stycznia, 16.01. dopiero spadł śnieg i rozpoczęły się mrozy.
Taka prostokątna rabata jest dość prosta w wymyśleniu. Od siatki trzeba posadzić żywopłot, najlepiej iglasty jednorodny (z jednego gatunku) lub mieszany (na przemian lub nieregularnie). Może byc strzyżony (najlepiej) lub swobodnie rosnący - nie cięty.
Podziwiam ogrodników, którzy uprawiają takie malutkie cudeńka. Trzeba być kolekcjonerem i miłośnikiem, żeby o nie tak dbać i czekać aż urosną, bo przyrosty nie są zbyt okazałe
Moje tulipanki i inne cebulowe w dwóch doniczkach zabrane do garażu mają za ciepło
5 lutego są takie. Chyba do domu muszę je postawić.
A balia zakopana w gruncie spokojnie czeka wiosny.
Ta kompozycja ładnie wygląda, natomiast co do maciejki to jej wartość dekoracyjna jest dość słaba natomiast walory inne przeważają szalę na jej korzyść.
Jeśli chcesz ją mieć, nie projektuj jej a tylko gdzieś kącikiem posiej żeby pachniała.
Przed brzozami możesz też zrobić wrzosowisko, a trawy cofnąć z berberysami do tyłu.
Ten narożnik po prawej jest z brzozami, ale trzeba by obrócić projekt
Możesz skorzystać z tej propozycji, tu jest skromnie nasadzone
we wnęce przy domu odwzoruj rabatkę która na moim proj, jest z lewej strony
Odnośnie Magicznej Siły, dawki są ściśle określone na opakowaniu dla danej grupy roślin. Zauważyłam, że zupełnie inaczej dawkuje się dla kwitnących roślin balkonowych (co zrozumiałe) a inaczej nap dla hortensji czy różaneczników.
Bezpiecznie jest robić to co dwa tygodnie i mniejszą dawką niż zalecana, nigdy o większym stężeniu.