Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:12, 21 sty 2020

Do góry
Mnie ta zima z powodu temperatury cieszy, bo robimy, ale... trwoga mnie ogarnia co będzie dalej z naszą planetą. To może być szybko bardzo, susza murowana, kataklizmy również. Martwię się.
Zbiornik na deszczówkę 10:52, 21 sty 2020

Do góry
Koszt zbiornika jest spory, a skoro nie pada, nie ma po co go robić.
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 10:48, 21 sty 2020

Do góry
Może zasmarować Funabenem? Może dodatkowo owinąć jutą naturalną? U nas na mieście sadzą nowe drzewa i każde ma pień owinięty jutą. Chroni przed nadmiernym nagrzewaniem kory i uszkodzeniami mrozowymi.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:47, 21 sty 2020

Do góry
Słuchajcie, już widziano bociany... Czy to wiosna?
Nienormalne rzeczy się dzieją, to niepokojące. Ja nie pamiętam takiej zimy w każdym razie. Wszystko cierpi na tym. A szczególnie przyroda.
Choroby i szkodniki lip, lipa - Tilia 10:12, 21 sty 2020

Do góry
rafal_cymann napisał(a)

Z góry podziekuje wszystkim którzy pomogą. Przeszukalem cały internet i dowiedzialem sie tylko, że to może byc grzyb, lecz nie wiem jak zwalczac. I od razu druga prośba- poleccie mi książkę która jak encyklopedia będzie kompendium wiedzy o szkodnikach i chorobach, przecież musi taka istnieć.
Choroby i szkodniki gruszy, grusza - Pyrus 10:09, 21 sty 2020

Do góry
anmo napisał(a)
Witam mam pytanie w tamtym roku posadziłem sadzonkę gruszki klapsa, w tym roku juz zakwitła, ale to nie problem lecz na przewodniku na samej górze na długosci ok 10 cm zaschły liście jak sam przewodnik po niżej wszystko jest ok z początku myslałem, że mróz, ale on nie zniszczył by zdrewniałej czesci przewodnika. Prosze o informacje co to za choroba i jak z nia walczyć. Pozdrawiam

Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 10:08, 21 sty 2020

Do góry
Malcia napisał(a)
Kupiłam jakiś miesiąc temu na taras Cyprysik Goldcrest Wilma w sklepie, zostawiłam go na tarasie, problem w tym że roślinka straciła kolor z zielonego na żółty i boję się, że umiera czy to od nadmiaru słońca? już go przeniosłam bardziej w cień, jest w doniczce + plastikowa osłonka nie wiem już co zrobić
Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:07, 21 sty 2020

Do góry
DreamGarden napisał(a)
Witam

Czy wie ktoś na co cierpią moje 3 rododendrony?

1. pierwszemu brązowieją liście nie wszystkie jeszcze ale od góry większość - zastanawiam się czy to juz koniec i fytoftoroza
czy tylko zimowe przemarznięcia? i co dalej z nimi zrobic?

2. drugiemu wyraźnie żółkną liście za wyjątkiem nerwów liścia które pozostają nadal zielone

3. a trzeci cały jest jasno zielony zamiast ciemno zielony

w przypadku 2 i 3 wydaje mi się że to może brak jakichś składników odżywczych ale jakich i jak je nawozić, czy nawóz dla rododendronów będzie odpowiedni i kiedy go zastosować?

czy warto rododendrony zaszczepić mikoryzą?

może ktoś wie?

Choroby i szkodniki trzmielin, trzmielina - Euonymus 10:03, 21 sty 2020

Do góry
marcinek03 napisał(a)
Witam. Pojawiła mi się taka pleśniawka na liściach trzmieliny. Może ktoś wie co to? Czy to jakaś choroba grzybowa, czy co innego?

Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 10:01, 21 sty 2020

Do góry
DanielK napisał(a)
Witam,

Pozwoliłem sobie napisać licząc na Waszą wiedzę i doświadczenie.
Mam problem w ogrodzie z jodłami (turecka, kalifornijska) i sosnami (wydmowa, himalajska, czarna)
Znaczna część młodych sadzonek ma brązowe/żółte igły. Część uschła całkowicie, część ma tylko pojedyncze igły w gorszym stanie, a co ciekawe z części całkowicie uschniętych sadzonek wyrosły nagle nowe ładne igły, dosłownie kilka igieł, tak jakby nagle po deszczach drzewko ożyło. W wielu korzeniach uschniętych sosen roiło się od jaj i mrówek.

Początkowo obstawiałem problemy grzybicze i planowałem najpierw opryskać amistarem, a za dwa tygodnie Topsinem, W późniejszym okresie planowałem jeszcze opryski przeciw szkodnikom. Teraz jednak jak się nad tym zastanawiam, to już sam nie wiem w którym kierunku pójść i czym pryskać. Czy możecie wyrazić swoje opinie na ten problem?

Z góry dziękuję za zainteresowanie
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 09:57, 21 sty 2020

Do góry
mamahuberta napisał(a)
Wydaje mi się, że na moich kulistych thujach pojawił się misecznik tujowiec ( małę brązowe suche, jakby martwe muszelki). Czy zastosowanie Confidor 200 SL nie zaszkodzi roślinom jeśli źle zdjagnozowałam intruza? Jedna roślinka przestała już rosnąć i brązowieje
Choroby i szkodniki gruszy, grusza - Pyrus 09:50, 21 sty 2020

Do góry
frog napisał(a)
w wakacje miałam problem ze skręcajacymi się liśćmi - o czym już wspominałam na tym forum.
po spryskaniu drzewka w miare się to unormowalo ale nie do końca.
ale nie o tym chciałam pisac.
otóż obecnie na liściach wyskoczyło coś podobnego do tych "ananaskow" co występują na choinkach czasami.
czy to moze być to samo?
zalączam zdjęcie.
Grab - Carpinus 09:46, 21 sty 2020

Do góry
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/1208,grab-pospolity-fastigiata_carpinus-betulus-fastigiata

http://www.e-katalogroslin.pl/plants/1210,grab-pospolity-frans-fontaine_carpinus-betulus-frans-fontaine

W zasadzie nazwą się różni
Fastigiata wg opisu rośnie nieco szerzej niż ten drugi. Oba maja pokrój kolumnowy.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 09:44, 21 sty 2020

Do góry
MattGda napisał(a)
Witam Serdecznie Wszystkich Forumowiczów
Wiec tak we wrześniu 16r posadziłem świerki serbski i srebrny z renomowanej szkółki w Gdańsku kupiłem specjalną do tego przeznaczoną ziemie na wiosnę drzewka przyjęły się i puściły nowe gałązki. Po pewnym czasie drzewka zaczeły zmieniać barwę i usychać w dni kiedy było sucho podlewałem je niczym ich nie zasilałem nie widzę też żadnych szkodników ale też sie nie znam teren nie jest podmokły. Oto zdjęcia z dnia 11.09.2017r

Proszę o pomoc co mogę zrobić
Choroby i szkodniki pomidorów, pomidor 09:41, 21 sty 2020

Do góry
Ariadna napisał(a)
Witam. W tym roku po raz pierwszy prowadzę swój własny ogród ozdobno-warzywny. Niedawno posadziłam pomidory w szklarni i dziś zauważyłam brzydkie białe plamy na ich liściach. Czytałam o różnych chorobach, ale mam problem ze zdiagnozowaniem. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc? Będę ogromnie wdzięczna
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 09:37, 21 sty 2020

Do góry
stefan_jotek napisał(a)
witam, mam problem z cisem. Ostatnio bardzo zmienił kolor, w sezonie był bardzy żywy zielony teraz jest jak na zdjeciach wyblakłby, brązowawy, rudy. Sprawdzałem nie ma miseczników. jedyne co rzuciło mi sie w oczy to czarne małe kropki na igłach, jednak nie da sie ich zdrapać i nie wiem czy to wina tych kropek. Co moze być przyczyną takiego zmarnienia cisa? Co z tym teraz zrobic kiedy idzie zima jest mokro pada itd. Proszę o pilną pomoc.

To może nie być nic groźnego, po prostu zmienia kolor w związku ze spadkiem temp. przed zimą. Może mieć za mokro.
Choroby i szkodniki brzoskwini, moreli, morela 09:34, 21 sty 2020

Do góry
drussek napisał(a)
Bardzo prosiłbym bardziej doświadczonych ogrodników o poradę co może się dziać z morelami.
Opiszę wszystko co wiem, może pomoże w postawieniu właściwej diagnozie.
Z tego co zauważyłem problem występuje w mniejszym lub większym stopniu w całym RODO który ma kilkaset działek. Dotyka to tylko moreli, nie zauważyłem niczego na wiśniach czy śliwkach. W zeszłym roku nie widziałem na morelach niczego niepokojącego, a teraz wielka plaga.
Drzewa aktualnie mają już małe morelki maks 1 - 1,5cm średnicy i dużo nowych liści, niestety całe gałązki zaczęły zasychać. Morela u sąsiada praktycznie cała zaschła, na reszcie jest to zazwyczaj ok 20% liści.
Szkodników nie widać. Na pniach i korze też niczego niepokojącego nie widać. Na zaschniętych gałązkach jest trochę zaschniętej żywicy, ale to w tej ilości wydaje się normalne bo mieliśmy niedawno 2 burze ze sporym wiatrem, czy to możliwe że tylko widać uszkodzenia na morelach?
Co to może być? Będę wdzięczny za rady.

Choroby klonów, klon - Acer 09:29, 21 sty 2020

Do góry
tichy napisał(a)
Drodzy,

mamy taki problem - za oknem rośnie nam piękny, wysoki na trzy piętra klon. od niedawna zaczęły się z nim dziać bardzo dziwne rzeczy, w szczególności wszystkie (z dosłownie nielicznymi wyjątkami) liście zaczęły obsychać na brzegach. Wygląda to mniej więcej tak jak na zdjęciach.

Szperaliśmy trochę za informacjami n/t potencjalnej choroby drzewa; jestem prawie pewny, że grzyba można wykluczyć, bo zaatakowane jest całe drzewo; nie zauważyliśmy też żadnych czarnych plamek na spodzie liści, po prostu drzewo zaczęło obsychać.

Czy ktoś z Was widział może już takie przypadki? czy to normalne? dodam jeszcze, że jakies 20m dalej rośnie inny klon, którego liście są całkowicie zdrowe; w bezpośredniej okolicy rosną kasztanowce, które mają swoje przypadłości, najprawdopodobniej chore na to samo, na co zachorowała w ostatnich latach większość tych drzew. Zastanawialiśmy się też, czy może jakiś życzliwy człowiek nie zaczął nam podtruwać drzewa, ale w okolicy pnia kiełkuje sobie swobodnie trawa, więc wydaje mi się, że to chyba też nie może być przyczyną.

Proszę, dajcie znać, czy jest to coś poważnego i - jeśli tak - czy wiecie jak można to drzewo jakoś uratować. Jest naprawdę piękne i było by go naprawdę szkoda

Bardzo dziękuję za pomoc!
Tomek
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 09:25, 21 sty 2020

Do góry
rafipl napisał(a)
Witam forumowiczów i proszę o radę. Posiadam około 70 sztuk tuji szmaragd (6-7 lat), ostatnio zauważyłem że jest dosyć sporo brązowych końcówek pędów. Znajomy stwierdził, że to przędziorek i 4 dni temu temu zrobiony został oprysk Ortusem wraz z Magiczna Siła Przeciw brązowieniu Iglaków. Dzisiaj sam się przyjrzałem dokładniej tematowi i okazuje się, że na tujach przebywają licinki, a uschnięte końcówki po przełamaniu mają wydrążone tunele w pędach. Jak zabrać się za zwalczanie i odbudowę tuj?
Czy można czymś to jeszcze popryskać zważywszy że dopiero co był robiony oprysk na przędziorka?

To raczej licinek.

Gdy jest około 12 stopni - Promanal, gdy się ociepli do ok. 15°C najlepiej zastosować np. Sumithion 500 EC.
Choroby i szkodniki lip, lipa - Tilia 09:22, 21 sty 2020

Do góry
damakaro napisał(a)
Witam Was wszystkich,

Potrzebuje pomocy, jeśli chodzi o moją niedawno posadzona lipe. Tilia "Winter )range"- usychajace liscie po posadzeniuSadzona z donicy jakieś 3 tyg temu. Kupiona w sklepie ogrodniczym. Pojawiają się liczne suche listki. Boję się czy nie obumiera A może zaatakował ja jakiś szkodnik. Proszę o poradę. Co mogłabym zrobić aby ja odratowac? Jest mocno podlewana.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies