Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:22, 21 lip 2015

Do góry
Byliny na Twojej glinie przenosiny powinny bez problemu przetrwać, ale hortensje mogą oklapnąć. Pamiętam jak Danusia w ogrodzie z lustrem przesadzała hortensje z dużą bryłą korzeniową, a i tak jak przyszło słońce cała oklapła, fakt była większa, przed upałami to jednak ryzyko.

Oj podziwiam Cię bo praca przy takiej glinie to nie lada wyzwanie
Ogród Sylwii od początku cz.II 08:20, 21 lip 2015

Do góry
Co tu dużo móiwć Brzozowa prezentuje się genialnie.
Pytanko jakie jeżówki rosną obok hortensji i tarasu, te jasno różowe?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:17, 21 lip 2015

Do góry
Na ścieżce od furtki można by zrobić pokaz mody graby pięknie już wyrosły.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 08:16, 21 lip 2015

Do góry
Kasiu kolejne świetne spotkanie, Wam to dobrze
Gratulacje dla Grzesia, jak się natknę na książkę na pewno przygarnę do przeczytania
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:14, 21 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
[b]

... Jutro jadę na przeszpiegi i małe zakupy więc będę Cię kusił

jak tak zakupoprzeszpiegi?
Na Łowieckiej 08:13, 21 lip 2015

Do góry
Jeżówki wyglądają cudownie w takiej ilości. Ciągle zachwycam się Twoimi murkami z cegły i granitu, są boskie
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:15, 21 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Bardzo intrygujący ten ostatni post to jestem ciekawy jakie zmiany się szykują

Co nieco zdradzę , a resztę będę pokazywać po zmianach bo to długoterminowe działanie , wczoraj zaczęłam pierwsze przenosiny, ale w praktyce to bardziej czasochłonne niż myślałam

i coś mi się wydaję, że każdy chciałby mieć takich gości

oj tak , było cudownie i zawsze czuje się wielki niedosyt
Ogród z łezką II 23:28, 20 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Wyjazd widzę, że bardzo się udał
Niestety Kasiu nie powiązałem faktu pustego domu z pustym garażem... no i jestem uziemiony w tym tygodniu.

"Du.a zbita"...a M dzisiaj Ciebie wspominał Łukasz. I tak to nie pora teraz, wiosną dopiero, teraz busz i dojścia nie ma, poczekam cierpliwie na Twoją dyspozycyjność.
Dzięki, że pamiętasz o mnie
Moja codzienność - ogród Oli 23:13, 20 lip 2015

Do góry
Ja mam oby dwie jeżówki w pobliżu i dość się różnią.

Secret Affair jest niższa ma intensywny kolor od samego początku jest ciemny, a później bardzo intensywnie różowy, łodygi są sztywniejsze i dorasta maks do 80cm, kwiaty robią się bardzo kopulaste bo środek jest bardzo gęsto upakowany.

Southern Belle jest zdecydowanie wyższa (100-120cm) i troszkę bardziej wiotka, w fazie rozkwitu kwiaty są jasno różowe, a później robią się ciemne podobnie do Secret Affiar jednak kształt kwiatu jest bardziej płaski, zewnętrzne płatki są dłuższe, a środek mniej upakowany, płatki w środku są większe niż u powyższej odmiany.

No tyle wiem z moich obserwacji
Ogród z łezką II 23:05, 20 lip 2015

Do góry
Wyjazd widzę, że bardzo się udał
Niestety Kasiu nie powiązałem faktu pustego domu z pustym garażem... no i jestem uziemiony w tym tygodniu.
Ogród przydomowy - Hosty 11:27, 20 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Myślę, że pysznogłówka ładnie się tam wpasuje bo da mocny akcent kolorystyczne, ale taki kolor powinien dobrze tam pasować. Ja posadziłem u siebie trzy rośliny w grupie, ale wiosną więc są dobrze ukorzenione i miały czas wyrosnąć wielkie

Miejsce o którym pisałem:

Ogród przydomowy - Hosty 11:11, 20 lip 2015

Do góry
Myślę, że pysznogłówka ładnie się tam wpasuje bo da mocny akcent kolorystyczne, ale taki kolor powinien dobrze tam pasować. Ja posadziłem u siebie trzy rośliny w grupie, ale wiosną więc są dobrze ukorzenione i miały czas wyrosnąć wielkie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:09, 20 lip 2015

Do góry
Kasiu jak się dobrze zadomowi to już szybko rośnie, trzyletnie egzemplarze są już wielkie, ja też planuje jeszcze dosadzić w jedno miejsce świecznice

Mateusz potrafisz to co wiele osób chciałoby potrafić czyli świetnie rozplanować przestrzeń w ogrodzie co widać na Twoich rysunkach, teraz rozmieszczenie roślin to już tylko zależy od Twoich preferencji i stanowiska, jest mnóstwo pięknych roślin, na które nie trzeba wydawać majątku, ja głównie z takich korzystam, fakt mam sporo bukszpanów, ale one są z plantacji, więc nie zapłaciłem za nie 10% tego co musiałbym dać w centrum ogrodniczym. Na dodatek pobliska szkóka bylinowa daje mi możliwości sporych nasadzeń przy niedużym wydatku za co jestem strasznie właścicielom wdzięczny. Musisz sobie wytyczyć rabaty i pokazywać co chcesz posadzić co Ci się podoba. Roślin można się szybko nauczyć tym bardziej jak kogoś to interesuje. Ogród masz niewielki, wiec raz dwa się zapełni, a na dodatek wiele roślin, które są popularne na ogrodowisku można samemu pozyskać lub szybko rozmnożyć z jednej rośliny

Gosiu zapraszam jak najszybciej bo lilie i reszta przekwita a w końcu chciałem pokazać rabaty w najlepszym momencie, chociaż przedogródek to w tym roku tragedia.. Jutro jadę na przeszpiegi i małe zakupy więc będę Cię kusił

Karolino oczywiście zrobię dzisiaj zdjęcia wszystkich trawek

Beatko bardzo mi miło

Magda rabatka zapewne powiększy się na jesieni bo teraz już nie będę męczył bylin i wszystkiego przesadzał, będzie troszkę zmian, ale za to nowe miejsce na to co się nie zmieściło się znajdzie

Wojtku pysznogłówka to ładny akcent kolorystyczny i długo kwitnie
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:39, 20 lip 2015

Do góry
Bardzo intrygujący ten ostatni post to jestem ciekawy jakie zmiany się szykują i coś mi się wydaję, że każdy chciałby mieć takich gości
Moja codzienność - ogród Oli 07:55, 20 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
O tak Secret Affair jest cudna nie za wysoka i bardzo sztywna mam jej najwięcej.
Cudny masz ten ogród, a hortensje w tym roku dadzą niezły pokaz bo sporo urosły
Takie pytanko, czy trzcinniki się wysiewają? bo jak tak to chyba nie chce kolejnej wysiewającej się rośliny

Secret Affair w zeszłym roku miały po jednym pędzie i kwitły obficie do przymrozków w tym cudnie poszły w masę i kwiatów będzie cała masa uwielbiam tą jeżówkę
Szpaler limkowy bardzo mnie cieszy w końcu całość jest na jednakowej wysokości i choć część sadzona w zeszłym sezonie jest chudsza to prawie tego nie widać. Jeszcze kilka dni i zacznie się pokaz
Trzcinników nie mam ale chyba myślałeś o trzęślicy ? Variegata rośnie od wielu lat i nigdy się nie wysiała, pozostałe tyle co sadzone ale myślę, że nie ma ich się co bać są piękne
Rododendronowy ogród II. 23:03, 19 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Bogdziu piękne masz liliowce i sporo ich masz , ale wiesz jak u mnie wyglądają liliowce tzn gdzie rosną, a mam ich 70 i w tym roku niestety cały przedogródek to kwitnąca, a raczej niekwitnąca katastrofa, przynajmniej te upały i duża wilgotność otworzyła ostatnie kwiaty najładniejszych odmian. Ścisk im nie służy
Dobrze, że nie pojechałem na pola z liliowcami bo bym znowu przywiózł

Moje w tym roku też urodą nie oszałamiaja cos im nie pasuje ten rok. Jak juz masz scisk to lepiej nowych juz nie kupuj, wiem to z doświadczenia własnego

Rododendronowy ogród II. 22:46, 19 lip 2015

Do góry
Bogdziu piękne masz liliowce i sporo ich masz , ale wiesz jak u mnie wyglądają liliowce tzn gdzie rosną, a mam ich 70 i w tym roku niestety cały przedogródek to kwitnąca, a raczej niekwitnąca katastrofa, przynajmniej te upały i duża wilgotność otworzyła ostatnie kwiaty najładniejszych odmian. Ścisk im nie służy
Dobrze, że nie pojechałem na pola z liliowcami bo bym znowu przywiózł
Moja codzienność - ogród Oli 22:20, 19 lip 2015

Do góry
O tak Secret Affair jest cudna nie za wysoka i bardzo sztywna mam jej najwięcej.
Cudny masz ten ogród, a hortensje w tym roku dadzą niezły pokaz bo sporo urosły
Takie pytanko, czy trzcinniki się wysiewają? bo jak tak to chyba nie chce kolejnej wysiewającej się rośliny
W kamiennym kręgu od początku 18:14, 19 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Jeszcze nie miałem okazji zobaczyć tego motyla, na prawdę jest cudowny i szkoda, że taki rzadki

U mnie tez bywa nieczęsto, chyba tylko przelotem
Dlatego tak się cieszę, bo zawsze u Bogdzi go spotykałam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:56, 19 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Zapomniałem się pochwalić, że zakwitła ponownie Munstead Wood i ma całkiem inny kwiat niż te, zakwitły w kartonie... cudooo
Ja odmianowe jezówki kupuje po 9zł wysyłkowo mają po 12-15, ale to wiesz gdzie...

U mnie było tak samów. Ubiegłym roku, pierwsze kwitnieni było buraczkowe I szybko przypalało je slonce, drugie zachwycajaca purpura. W tym roku tak obficie kwitnie ze jestem w szoku. Jak pomyśle co będzie za rok (bo przecież dokupiłam jesienia dwa kolejne krzaki) . MW jest z pewnoscia moja TOP 5 róż
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies