Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Żwirek, ale co dalej? 13:29, 27 lut 2012

Do góry
anna_lastowska napisał(a)
Kochani, powiedzcie, czy ma sens sąsiedztwo kory i żwirku.
U Danusi widziałam, że je łączy, ale na niewielkich obszarach.
Ja planuje rabatę na otwartej przestrzeni i zastanawiam się czy wiatr nie będzie mi nawiewał kory na żwir - a Kopciuszkiem nie jestem

Aniu, miałam u siebie połączenie kory i żwiru z ekobordem pomiędzy nimi. Przy każdych silniejszych wiatrach niestety kora jest zwiewana na żwirek. Ekobord przed tym nie chroni, a już na pewno nie na dużych działkach, gdzie jest otwarta przestrzeń i wiatr hula jak chce...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:22, 27 lut 2012

Do góry
Haniu, Danka dzięki za otuchę... Już powoli dochodzimy do siebie... Ja dzięki ogrodowisku, bo nie myślę o przykrych chwilach, tylko planuję ogrodową przyszłość...

Marzenko dziękuję za propozycję, ale niestety nie wybieram się do Bogdzi, bo będę w tym czasie na wyjeździe służbowym Ale możemy się jakoś zorganizować na wyjazd do Danusi, na Święto Róż 2.06.

Gosiu znam ten ogród i chyba wszystkie inne nowoczesne z tej firmy Ten był kiedyś przedstawiony w "Ogrodach". Są boskieeeee!!!!!!! Bo jednocześnie angielskie i nowoczesne, zwiewne, przytulne ale uporządkowane...

A po wizycie na Gardenii mam nowy pomysł na to miejsce z ławką przy donicy: donica zostanie powiększona, a wraz z nią długość ławek, a zamiast ciurkadełka będzie wymurowana jak gdyby mała doniczka na środku, wysypana ozdobnymi kamieniami ze specjalnym wkładem z paliwem - będzie to takie nowoczesne ognisko. Ogień będzie się wydobywał jak gdyby spomiędzy kamieni. Natomiast ciurkadełko zamontujemy w tarasie - po prostu wyjmiemy parę płyt tarasowych (były układane na piasku) - M. mówi, że to nie będzie trudne i przyobiecał realizację w maju w ramach prezentu urodzinowego
Mam nadzieję, że za zmianę planów nie pogniewają się wszyscy Ci, którzy poświęcili czas na wspólne ze mną projektowanie tamtej rabatki... Ale już kilka osób, nie tylko z ogrodowiska twierdziło, że przydałoby się u mnie ognisko, więc... będzie
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 12:48, 27 lut 2012

Do góry
Joanka napisał(a)
Moze kiedyś spotkamy się gdzieś po środku

Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie spotkamy się na Święcie Róż u Danusi - przynajmniej taki mam plan
Kiedyś będzie tu pięknie ... 12:39, 27 lut 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
U mnie też co nieco wychodzi - trawy chyba też dziś przytnę - a co tam - idę już

Sebku, nie przycinaj jeszcze traw - radziłam się w tej sprawie Mariusza. Specjalista nakazuje odczekać jeszcze 2-3 tygodnie, więc czekam, choć ręka mnie świerzbi i nowy sekatorek J.Bentley czeka na swój pierwszy raz w ogrodzie .

A w kwestii nawozów - od tego roku za radą Danusi będę stosować w płynie, bo szybciej działają. W ubiegłym roku stosowałam azofoskę - może taniej wychodzi, ale te granulki nie podlewane ciągle powoli się rozpuszczają, więc i działają z opóźnieniem. Chyba, że ktoś ma automatyczne nawadnianie. Aha i jeszcze jeden plus nawozów płynnych - można ich dawkowanie dolistne połączyć z różnymi środkami ochrony roślin, grzybobójczymi itp.
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 12:31, 27 lut 2012

Do góry
Świetny plan spotkania! Już się nie mogę doczekać!!!

Joanko dla nas z kolei ogród Szmitów strasznie daleko... Chyba zostanie mi podziwianie Waszego spotkania z fotorelacji
Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 12:26, 27 lut 2012

Do góry
gaby3003 napisał(a)
serdeczne dzięki Danusiu
na następne spotkanie, każdy przyjeżdża, ze swym awatarem przypiętym do klapy smokingu.......

Świetny pomysł!!! Bez tego trudno się zorientować kto jest kim i z jakiego ogrodu. Albo imię/nick i nazwa ogrodu na jakiejś plakietce. Chyba, że ktoś udoskonali pomysł
Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 11:56, 27 lut 2012

Do góry
Dolne zdjęcie:

Hania, Genia, przyjaciółka z ładnym ogrodem, podpowiedzcie, nie mam pamięci do osób Przepraszam,
Potem w beżu Monika Kwiat Holandii, Krys, Danusia, Wieloszka i Wieloch oboje

Mogłam znowu Hanię z Genia pomylić, dopiszcie proszę przyjaciółkę.

Górne zdjęcie

Przyjaciółka, Hania, Danusia, Monika Kwiatuszek Holandii, Krys z mężem, Wieloch, Genia (Niage). Wieloszka i Malwina - córka Krys.

Jak coś pochrzaniłam będę przepraszać
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 20:00, 26 lut 2012

Do góry
Tak? no to jakoś może damy radę, ale nocujemy u Ewy. Chyba że drugiego dnia w 3 krótko pobędziemy. Tylko kto bliżej Pszczólki? Wieloszka czy Marzena?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:58, 26 lut 2012

Do góry
Wieloszka,również wyrazy współczucia dla Was.Sama to przechodziłam dokładnie rok temu.Akurat w ten dzień kiedy odbywało się spotkanie Ogrodowiska na Gardenii,.... ja pochowałam najbliższą osobę-tatę.Straszne chwile...ale czas leczy rany...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:14, 26 lut 2012

Do góry
Wieloszka,Tobie i rodzinie wyrazy współczucia.Nigdy nie mamy gwarancji na długie życie,a może to i dobrze,że tak jest....
Smutek i ból rozstania z czasem się zabliźni. Głowa do góry!
Pozdrowienia!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:57, 26 lut 2012

Do góry
Dziękuję wszystkim odwiedzającym za wyrazy współczucia...
Wczoraj na Gardenii podładowaliśmy baterie i nie żałujemy wyjazdu, aczkolwiek decyzja została podjęta niemal w ostatniej chwili, nawet aparatu zapomnieliśmy zabrać .
Krysiu i nawzajem i nawzajem! Dzięki temu łatwiej będzie identyfikować nazwę ogrodu z właścicielem
Noemi niestety nic nie kupiłam, a może stety Chociaż raz wykazałam się zdrowym rozsądkiem Nie miałam konkretnej listy zakupów, a kupowanie na zasadzie "co mi się spodoba" w takim miejscu... musiałabym mieć duuuży worek pieniędzy, bo podobało mi się mnóstwo wszystkiego! A nie wszystko można było kupić, część to tylko prezentacje, więc zbieraliśmy wizytówki, katalogi i po przemyśleniu na chłodno potrzeb i budżetu będziemy zamawiać przez internet. Z dolnośląskich wystawców spotkaliśmy "Mykitę i Szymańskiego" spod Brzegu i "Bodnara" z Rogoźnicy. Generalnie wystawa bardzo nam się podobała, aczkolwiek w naszym odczuciu skierowana jest bardziej do branżowców - szkółkarzy, architektów krajobrazu, firm zakładających ogrody.
Marzenko szkoda, że Cię nie było, ale jest zaplanowanych tyle wiosennych spotkań, że szybko nadrobisz zaległości
Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 09:36, 26 lut 2012

Do góry
Kochani, dziękujemy za wspaniałe spotkanie! Wniosek mam taki - trzeba pozmieniać avatarki, bo gdyby nie Szefowa, trudno byłoby się odnaleźć . My niestety wybraliśmy się bez aparatu, niemal w ostatniej chwili. Na szczęście inni focili wytrwale . Pierwszy raz spotkałam na żywo Szefową - rzeczywiście kobitka z niespotykaną energią i charyzmą, a Witka podziwiam za to, z jaką wytrwałością i pasją odpowiadał na grad pytań technicznych . Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 00:00, 26 lut 2012

Do góry
Wieloszka niczym Marina Vlady......
Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 22:57, 25 lut 2012

Do góry
Monika,Agnieszka z mężem (Wieloszka) ,moja córka Malwina

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:47, 23 lut 2012

Do góry
Marzenko, latarenki cudne, ale nie mam teraz do tego głowy. Wczoraj pochowaliśmy mojego teścia... Jak nasze życie wróci do normy przyjdzie czas i na to...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:56, 23 lut 2012

Do góry
Dwa dni mnie nie było i zaś kilka stron mam do nadrobienia No ale nie ma się czemu dziwić - ciekawy dom, piękny ogród - więc odwiedzany chętnie
Jak już przetestujesz te tańsze donice z nawadnianiem pochwal się koniecznie - ja też takich szukam, ale ceny odstraszają...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:06, 21 lut 2012

Do góry
Wieloszka kupiłam laterankę w Home&You. ALe nie pamiętam czy za 100 czy 200 zł......

A od przyjaciółki dostałam z Almi Decor - cudną Sorki za jakość ale z lampą błyskową słabo wyszła teraz w nocy Ceny oczywiście nie znam
Ale jak mnie ładnie poprosić jutro podjadę do TK MAx przy Koronie i sprawdzę czy są

Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:02, 21 lut 2012

Do góry
Dziewczyny,
Walkę z chwastami na pewno wygramy bo zacięte jesteśmy Ja też marzyłam o dużym ogrodzie ale boom budowlanyw 2007 roku ściągnął mnie na ziemie jak policzyliśmy, że działka by nas kosztowała tyle co dom... Teraz przyznam się, że te 900 m2 w zupełności mi wystarczy.
Co do kostki granitowej to też ją wykonywalam na raty , bo koszty straszne ale taka jest zaleta projektu ogrodu zaplanowanego na etapie budowy, że potem można go latami, etapami realizować. I ja sobie tak miesiąc po miesiącu od listopada 2010 zakładam.
Wieloszka - korę kupuję przez przeszukiwanie ofert na allegro. Wpisz Wrocław kora sosnowa i wyrzuci ci wszystkie oferty. Przy zamowieniu min 50 worków transport jest gratis. Ja po kilu kursach do Castoramy i osobistym targaniu worków po cenie min 20-30% droższej niż na allegro zmądrzałam. Teraz dostawa przyjeżdża na podjazd i jeszcze się sama układa mogą ci też przeliczyć ile worków potrzbujesz. Ja na razie zużyłam 150 a mam cieniutką warstwę na 50% nasadzeń.
Monika - wykonywanie nasadzeń własnymi rękami daje niesamowitą satysfakcję, a jak po latach wreszcie zaczyna nabierać upragnionego wyglądu to szczęście i duma rozpiera piersi. Ale twoje holenderskie bukszpany pewnie od razu będą piękne.
Ogródkowe perypetie:) 14:28, 21 lut 2012

Do góry
Oj Ircia, pracuję to za dużo powiedziane ale mam nadzieję, że dzięki pomocy dziewczyn i Rafała coś mi się uda stworzyć

A właśnie, może ruszymy dalej z tym moim kawałkiem ugoru? Syla wróciła pełna energii i zapału, Magnolię pomęczę Kaisog, Wieloszka może też coś doradzi..

Tylko gdzie ten Rafał? jakieś malowidło by się przydało)

Zanim wgram zdjęcia..może dziś mi sie uda o zgrozo.. to Syla poruszyła problem przedogródka.. No i dalej nie wiem co zrobić, bo te cisy to chyba faktycznie nie wejdą. Co może tam rosnąć, robić za żywopłot od sąsiadów, którzy mi miało nie podtruli dzieci ostatnio czadem( i się zmieści??

Trzmielina - Euonymus 12:14, 21 lut 2012

Do góry
Mam szczepioną na pniu trzmielinę "emerald'n gold" i "emerald gaiety". Nie są drogie (ok.35-40 zł) u nas we Wrocławiu dostępne od wiosny we wszystkich szkółkach. Polecam w zaciszne miejsca - ubiegłej zimy 5 szt. mi przemarzło. O podkładkach nic niestety nie wiem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies