Brak składników pokarmowych w glebie. Wyściółkuj kompostem, rozmieszaj lekko w obrębie korony, tam gdzie są korzenie pobierające składniki pokarmowe i wodę.
Sprawdź czy nie jest opatulona agrowłókniną, może jest posadzona bardzo głęboko? wtedy odgrzeb ziemię, niech korzenie oddychają.
W warzywniku obecnie najładniej wyglądają buraki liściowe, sałata kolorowa, ale na rabacie egzotycznej w pobliżu eksperymentuję z zimowaniem Phormium i Fatsja japonica w gruncie. Mam tam także posadzone wiele gatunków i odmian wilczomleczy. Wyglądają bardzo kolorowo zimą.
Dziekuje Pani Danusiu,
Rzeczywiscie slabo sie to oplaca
Problem u nas jest taki ze w upaly brakuje wody w wodociagu I jest zakaz podlewania ogrodow.
Mam u sasiada, 5 m od kranca mojej dzialki gleboki na kilka metrow staw (watpie zeby pozwolil mi sie do niego podpiac bo choduje w niej ryby), ale wiem ze woda gruntowa nie jest gleboko, bo jak rok jest mokry to jest na glebokosci szpadla.
Moze po prostu wykopie studnie I poczekam az mi woda naplynie?
Sama nie wiem co mam robic
Tak, soczyście zielona, bo gleba wzruszona nie jest zbita i wyraźniej zawsze tak się dzieje. Teraz widzisz, co by było gdyby gleba była lepiej przygotowana.
Wertykulacja zależy od tego w jakim stanie jest trawnik.
Czy był z folii i 100% korzeni, czy był ściany i niezbyt się ukorzenił, bo gleba zbita jak piszesz. Nie widząc i nie macając tego trawnika nie jestem w stanie powiedzieć co z wertykulacją. Wybacz, ale jasnowidzem niestety nie jestem i nie wiem, czy wertykulacja powyrywa trawnik czy nie.