Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 08:06, 21 sty 2020

Do góry
thestylowana napisał(a)
Witajcie,

troszkę jestem zdezorientowana w temacie szkodników sosny, czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na właściwy kierunek? Co to takiego i czym potraktować?

Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 07:57, 21 sty 2020

Do góry
madziq napisał(a)
Mam 4 sztuki jałowca 'Gold Cone'. Posadzone dwa lata temu. W momencie sadzenia były piękne, jajowate, gałązki ładne i zdrowe. Obecnie jałowce mają dużo brązowych gałęzi (nie chodzi o to, że są takie tylko po zimie, w lecie też jest takich sporo). Jałowce są wysokości ok 150cm. Rozłażą im się gałęzie na boki, są po prostu brzydkie. Latem atakują je często mszyce. Proszę o podpowiedź jak o nie zadbać, jak doprowadzić je do ładnego wyglądu. Czytając o jałowcach wszędzie spotykam info, że są bezproblemowe itp. Okazuję się, że wręcz przeciwnie. Kupiłam je ze względu na ładne żółte przyrostu a w sumie od dwóch lat to raczej są jak brzydkie, przerzedzone, porozłażone krzacory Proszę o pomoc
Choroby i szkodniki roślin domowych, błędy w uprawie 07:56, 21 sty 2020

Do góry
Wspomaganie to drugorzędna sprawa. Najpierw trzeba zapewnić właściwe warunki. Równomierna wilgotność podłoża i powietrza, zimą zraszanie, bo zapewne ma zbyt suche i gorące powietrze od grzejników i dlatego zrzuca liście. Może też bywa zalewany lub może mieć za sucho. Pomyśl co robisz źle.
Choroby i szkodniki roślin domowych, błędy w uprawie 07:54, 21 sty 2020

Do góry
Tieltestrat17 napisał(a)
Witam
Mam spory problem dostałem drzewko do domu w prezencie i jest mega kapryśne czy ktoś wie co to za drzewko, jak je pielęgnować jakie odżywki można mu podać i jakie warunki lubi.
Pozdrawiam
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 07:51, 21 sty 2020

Do góry
Podobnie rośnie, nie warto sadzić.
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 07:50, 21 sty 2020

Do góry
strzelec52 napisał(a)
Mam takich 40 sztuk. Rosną u mnie już 2 lata. Gdy sadziłem to myślałem, że to cudo. Niestety ciągle coś im dolega. Większość ma już ok. 1,5 m a sadziłem takie ok. 60-70 cm. Gleba słaba, ale dbałem o nie. Ściółkowanie, nawóz w drugim roku. Najpierw zamierały mi całe pojedyncze gałęzie. Wycinałem, pryskałem topsinem, później dałem mikoryzę. Jesienią myślałem, że już będzie dobrze, suchych końcówek już prawie nie było. Niestety w trakcie zimy zaczęło ich przybywać. Nie wygląda to strasznie, ale nie tego oczekiwałem. Generalnie z daleka rośliny wyglądają dobrze, ale z bliska już nie za bardzo.

Jakie macie doświadczenia z tym Spartanem?

Pytam bo nie chcę walczyć nadaremno. Jeśli posadzenie tego to błąd to wolę to naprawić wcześniej. Mam obok 20 sztuk Thuja Plicata Atrovirens i rośnie ładnie. Jeśli ten Spratan taki chorowity to niestety pójdzie pod nóż. Zastąpię go grabami kolumnowymi lub tą Atrovirens albo inną Plicatą.

Co o tym myślicie? Z góry dziękuję za sugestie.

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 07:48, 21 sty 2020

Do góry
TomaszL napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie.
Mam problem ze szkodnikiem w postaci ćmy czy motyla . Mieszkam w Szczecinie i atakuje mi całe podwórko. Okna trzeba zamykać bo do domku wlatują. Są „ agresywne „ tzn opanowują wszystkie rośliny i nie boją się nawet silnego strumienia wody. Podobno to szkodnik bukszpanów a mam ich 3 takie po 20 lat. Bukszpany już na wykończeniu ale o drzewka owocowe i inne roślinki będę walczył. Teraz chyba jest ich wylęg bo widzę ich setki na innych roślinkach. Po rozmowie z sąsiadem, który co wieczór okłada kijem żywopłot co by larwy strzepnąć postanowiłem działać. Chcę je unieszkodliwić jakimś opryskiem. Jak się da. Po podwórku bega pies, dzieci i mam jeszcze szarą reneta i jarzynę na krzakach. Proszę o pomoc i wskazówki jak się z tym rozprawić tu i teraz

Choroby i szkodniki roślin domowych, błędy w uprawie 07:43, 21 sty 2020

Do góry
Dama_Kier34 napisał(a)
Witam, moją sąsiadką jest przemiła starsza Pani, której mieszkanie tonie w kwiatach. Jeden z nich "zachorował" i wspólnie szukamy informacji, aby przywrócić do go zdrówka. Czy jest to możliwe, a jeśli tak ... to jak roślinkę "wyleczyć" ?
Właścicielka posiada kwiat od ponad roku. Półtora tygodnia temu na liściach pojawił się ten nieprzyjemny biały nalot. Co robić?
Z góry serdecznie dziękujemy za pomoc.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/49/491447/thumb_original.jpg
Choroby i szkodniki jabłoni, jabłoń - Malus 07:39, 21 sty 2020

Do góry
s0pel napisał(a)
Witam wszystkich bardzo serdecznie, mam u siebie na podwórku jedną jedyną jabłonkę (wiek ok.40lat), która zresztą była zaniedbywana przez wiele lat. W tym roku dokonałem u niej cięcia przerzedzającego koronę. Ale zauważyłem na pniu drzewa wiele pęknięć i ubytków oraz, że kora jakby się łuszczyła (widać to na 3 zdjęciu). Wszystkie te rzeczy występują do ok. 200cm od ziemi. Czy to efekt pęknięć mrozowych czy objaw jakiejś choroby? Wystarczy rany i ubytki kory zasmarować funabenem?
Planuję w grudniu pobielić drzewko tylko do jakiej wysokości to zrobić?
Mam tez pytanie, co zrobić z źle wyciętą gałęzią (4 zdjęcie)widać, że rana zarasta, ale woda zbiera się w tej ranie i zaczyna próchnieć powoli.
Z góry dziękuję za pomoc.
Wiśnia kanzan nie kwitnie zamkn. 07:33, 21 sty 2020

Do góry
Odpowiedź tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/7901-wisnia-pilkowana-kanzan?page=1#post_2
Wiśnia piłkowana 'Kanzan' - Prunus serrulata 'Kanzan' 07:33, 21 sty 2020

Do góry
Margaretka84 napisał(a)
Witam, od 2 lat posadzona została w moim ogrodzie wiśnia kanzan, jako już całkiem spore 2 metrowe drzewko. Jednak wiśnia ani razu nie zakwitła wiosną, mało też ma liści. Posadzona jest w miejscu dosyć wietrznym i słonecznym. Nie widać by coś złego działo się z pniem. Proszę o pomoc, co zrobić< co może być powodem.

Tak jak w poście powyżej.

Brak składników pokarmowych w glebie. Wyściółkuj kompostem, rozmieszaj lekko w obrębie korony, tam gdzie są korzenie pobierające składniki pokarmowe i wodę.

Sprawdź czy nie jest opatulona agrowłókniną, może jest posadzona bardzo głęboko? wtedy odgrzeb ziemię, niech korzenie oddychają.
Wiśnia piłkowana 'Kanzan' - Prunus serrulata 'Kanzan' 07:30, 21 sty 2020

Do góry
sztilpner napisał(a)
Witam serdecznie.
Posadziłem wiśnie piłkowaną, pięknie kwitnie, ale od dwóch lat nie ma przyrostów i to mnie martwi. Nie stosowałem żadnych nawozów. Proszę o poradę.

Z góry dziękuję.

Trzeba poprawić jej warunki, może ziemia jest uboga, zastosuj nawóz wieloskładnikowy w kwietniu. Rozłóż pod koroną kompost dość grubo - ok. 5 cm.
Ogród z rzeźbą 20:56, 20 sty 2020

Do góry
Ja akurat była "kaktusiara" więc darzę szczególnym sentymentem. I kolorowe grysy użyte fajnie.
Beth Chatto Garden- Anglia 20:55, 20 sty 2020

Do góry
To ogród "sztandarowy" - być w Anglii a tam nie być - niemożliwe.
Byłam już kilka razy, opisałam tylko raz - w 2010 roku https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/65-ogrody-angielskie-the-beth-chatto-gardens
Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 20:53, 20 sty 2020

Do góry
Styczeń 2020

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 20:48, 20 sty 2020

Do góry
Styczeń 2020

Astry

Miskant i wernonia. Wernonia ma super poskręcane, ciemnobrązowe listki

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 20:47, 20 sty 2020

Do góry
Styczeń 2020

Pszonak ma pąki

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 20:46, 20 sty 2020

Do góry
Styczeń 2020

W warzywniku obecnie najładniej wyglądają buraki liściowe, sałata kolorowa, ale na rabacie egzotycznej w pobliżu eksperymentuję z zimowaniem Phormium i Fatsja japonica w gruncie. Mam tam także posadzone wiele gatunków i odmian wilczomleczy. Wyglądają bardzo kolorowo zimą.

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 20:45, 20 sty 2020

Do góry
Grudzień 2019

Wizytówka - Ogrodowisko-ogrody pokazowe-Nasza Anglia 20:40, 20 sty 2020

Do góry
Grudzień 2019

kwitną ciemierniki

Świąteczne dekoracje. Króluje rdza i ocynk.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies