Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:25, 31 maj 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ja już dawno wyciełam liście tulipów, zawsze coś nowego można posadzić a nie patrzyć na straszaki

A nie boisz się że wtedy cebulki się osłabią i nie zakwitną w przyszłym sezonie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:22, 31 maj 2018

Do góry
wiklasia napisał(a)
u mnie tulipanki pół na pół - czyli połowa już wykopana, a druga jeszcze w ziemi siedzi, ale na dniach planuję się z nimi rozprawić

Tzn że wykopujesz je co roku? bo ja chciałam zostawić swoje na rabacie (w końcu mam nadzieję, że nie będzie więcej roszad z roślinami) ... chodzi mi tylko o wycięcie/wyrwanie tych szpecących liści.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:18, 31 maj 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Reniu, wczoraj otrzymałam informację od Mazana, że na rdzę powinno się stosować Tebu, Zato lub Falcon.

Polinko Dziękuję bardzo za tą cenną informację ... tym bardziej, że zato mam w domu ... a wiesz jak często pryskać?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:16, 31 maj 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

dzis wyciełam ...takie własnie nie do końca zeschłe...zazwyczaj czekam az same wyjda ...ale czysciłam rabate z chwastów to i tulipy wyciełam

To cierpliwa jesteś ... ja trzymam swoje tylko dlatego, że rabata jest świeżo obsadzona i z obecnymi roślinami szału nie ma więc co mi zależy poczekać i wzmocnić cebule ... tym bardziej, że uwielbiam exotici i planuję je w tym miejscu również w przyszłym sezonie ... ciekawe czy zakwitną tak obficie jak w tym roku
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:12, 31 maj 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

znaczy wetknij go ...nie rezygnuj ...ale to nie moze byc baza rabty na nasz klimat.

ja pamietam \ubin z dzieci\nstwa ...całe łany na wsi rosły ...ale dziadki chyba go siali jako poplon ...czy przedplon cos takiego bo nie wiem po co ...napewno nie dla ozdoby...i kwitł jak szalony

W pobliskich mi szkółkach ciężko z dostępnością bylin typu łubin, naparstnica, dziewanna ... dlatego planuję kupić nasiona i wysiać sobie teraz łubin i naparstnice. Też pamiętam łany łubinów na polach ale również w ogrodzie mamy
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:10, 30 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
Wianek cudo!!!
A ja chciałam jeszcze zapytać jak długo wytrzymują Ci hortensje w donicach?

Hortensje są w donicach aż do zimy i dopiero po pierwszych przymrozkach je usuwam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:08, 30 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Miło mi że zaglądasz
I absolutnie nie wydaje mi się, żeby u Ciebie brakowało konsekwencji...
W przerwie jest ziemia a kostka zabetonowana pod lekkim kątem .

Dzięki za odpowiedź.
Na Chelsea już od pewnego czasu kuszą łubinami. Też mam ochotę je u siebie wprowadzić. Fajne było by takie zestawienie kolorystyczne o którym piszesz.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:20, 30 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
I jeszcze mam pytanie... Czy trzymacie jeszcze przekwitnięte tulipany na rabatach czy jeszcze tylko u mnie straszą?

Ja ściełam w zeszłym tygodniu...choć u mnie sporo straszyło od początku-bo zakwitła tylko połowa tulipanów.
Ogródek Iwony II 00:14, 30 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Mam nawet w telefonie jedno zdjęcie Krzysztof ów z globemasterami

Krzyśki są śliczne. Nie wiem, czy może mam też, bo to była mieszanka z Lidla, ale są niższe od pozostałych czosnków i kwiatki mają gwiazdki i strasznie mi się podobają.

Będę jesienią szukać.
Dwa ogrody 00:12, 30 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Mam taką samą dziewannę białą z różem czyli dziewanny też się wysiewa? teraz jest odpowiedni czas? A ta naparstnica z tyłu to jakaś konkretna odmiana?

Dziewanny można wysiewać. To moje pierwsze próby z nimi. Siałam wiosną, do jesieni wykształcą rozety liściowe. W przyszłym roku powinny zakwitnąć. Czy powtórzą dokładnie cechy rośliny matecznej, to się okaże. Naparstnica bezodmianowa, ciekawy kolor, chociaż zanosiło się na coś bardziej efektownego
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:37, 29 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

A propos oprysków ... pryskałam trzcinniki topsinem z końcem kwietnia i dziś chciałam powtórzyć oprysk i niestety rdza zaczęła już wchodzić ... nie wiem jak się ustrzec tego dziadostwa? Może pryskać co dwa tygodnie?

Reniu o jakich trzcinnikach piszesz? Na moich nie mam rdzy i nigdy nie miałam.
Dwa ogrody 23:37, 29 maj 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

i przeżyła zimę moja dziewanna, jej właśnie sadzonki dostały dziewczyny na spotkaniu lilakowym

dziewanna z nasionek od Ciebie, kilka dni temu

Mam taką samą dziewannę białą z różem czyli dziewanny też się wysiewa? teraz jest odpowiedni czas? A ta naparstnica z tyłu to jakaś konkretna odmiana?
Tu ma być ogród :) 23:30, 29 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
Edytka masz piękne, dorodne, zadbane rośliny
Ogród robi się coraz bardziej dojrzały
Naparstnice piękne i jarzmianki i róże i szałwie ... ach wszystko takie "upasione" Pięknie jest

A powiem Ci Reniu, że poza Azofoską na wiosnę niczym nie nawoziłam ogrodu, chyba ziemia roślinom po prostu odpowiada.

Chwasty też mam upasione, tak przy okazji
Podmiejski ogródek 22:25, 29 maj 2018

Do góry

wiklasia napisał(a)

Tak sobie myślę, że za jakiś czas na ogrodowisku coraz więcej będzie powstawało takich ogrodów - nie pod kreskę i od linijki, i nie w szpalerkach. Ale to pewnie za jakieś 2-3 lata forumowiczki pójdą w ten trend. Choć zauważam, że Hania co to łopatkę ma tu i tam od kilku lat idzie tropem bardzo zbliżonym do tego, co jest prezentowane na CFS.

Taki właśnie ogród chciałabym stworzyć i siebie. Taki poczochrany, trochę busz. Taki, że jak mi się jakieś nasionka rozsypia niechcący na rabacie to każdy będzie myślał, że tak miało być. Bez iglaków, bez kulek bukszpanowych, stożków i innych formowanych roślin. Za to z dużą ilością kwitnących bylin. Będę musiała zajrzeć do Hani, na pewno znajdę u niej wiele inspiracji .

ren133 napisał(a)

A mnie przypadł do gustu pierwszy ogród

Mi też bardzo ale u siebie bym tak nie chciała. Już.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:34, 29 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Może mazan ma jakiś skuteczny sposób na tą rdzę?
Klonika żal

Reniu, wczoraj otrzymałam informację od Mazana, że na rdzę powinno się stosować Tebu, Zato lub Falcon.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:27, 29 maj 2018
Do góry
ren133 napisał(a)
I jeszcze mam pytanie... Czy trzymacie jeszcze przekwitnięte tulipany na rabatach czy jeszcze tylko u mnie straszą?

dzis wyciełam ...takie własnie nie do końca zeschłe...zazwyczaj czekam az same wyjda ...ale czysciłam rabate z chwastów to i tulipy wyciełam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:25, 29 maj 2018
Do góry
ren133 napisał(a)
Justyna powoli sprowadzasz mnie na ziemię... Jeśli tydzień to szału nie ma...

znaczy wetknij go ...nie rezygnuj ...ale to nie moze byc baza rabty na nasz klimat.

ja pamietam \ubin z dzieci\nstwa ...całe łany na wsi rosły ...ale dziadki chyba go siali jako poplon ...czy przedplon cos takiego bo nie wiem po co ...napewno nie dla ozdoby...i kwitł jak szalony

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:22, 29 maj 2018

Do góry

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:19, 29 maj 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
Poli moje bukszpany na razie się trzymają ale przyjrzę im się dokładnie przy czerwcowy cięciu... dzięki

Od razu pomyślałam o Tobie Reniu bo masz chyba najwięcej buksów i żal by było tak ładnego ogrodu.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:18, 29 maj 2018

Do góry
Justyna powoli sprowadzasz mnie na ziemię... Jeśli tydzień to szału nie ma...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies