Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 12:46, 29 maj 2018

Makusia napisał(a)

Toszka włączyła tryb dochodzeniowo-śledczy
Przyznaj się Asiu zanim lampą po oczach dostaniesz! Nie kłam! Lałaś wodą po liściach zimną! A ja po pomidorach

Już się przyznałam, nawet nie czekałam
Toszka 12:56, 29 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Toszko, czy Mospilanu można użyć z konewki z drobnym sitkiem? Dotknęłam bukszpanów a tam błękitny pył wełnistej mszycy.

Lepszy będzie opryskiwacz (nawet taki z butelki do mycia szyb), bo lepiej i precyzyjniej "sika". Ale i konewką mozna to przy okazji podlejesz, a korzenie -może - wciągna środek i tez pójdzie w soki. Jednak obawiam się, ze w te upały środek nie da rady dotrzeć do korzeni.
Konewka mocno nieekonomiczna. Nie masz w domu nic z psikaczem? Po jakimś kosmetyku żadnej butelki? Idź szukaj
Pszczelarnia 14:07, 29 maj 2018

Mam ale tylko do octanu wapnia. Rozumiem: nieekonomiczne i idę szukać psik-psik.
roma2 20:43, 29 maj 2018

Muszę spokojnie pooglądać. Linki. I poczytać.
wiklasia 22:04, 29 maj 2018

makadamia napisał(a)

No nie wiem....

Jak się cofnąć parę lat wstecz, to już w 2014 roku ten sposób nasadzeń był częsty na CHFS - i jakoś nie widzę, żeby się przedzierał "pod strzechy", w przeciwieństwie np.: do drzewek wielopniowych, lasków brzozowych czy grabów strzyżonych.

Asiu, taki mały drobiazg - przykład idzie z góry
Dotychczasowe realizacje Szefowej, które były prezentowane na ogrodowisku, a na które się natknęłam, w zdecydowanej większości były "poukładane".
Szefowa dopiero w tym sezonie, w nowym ogrodzie pokazała "spontan" i myślę, że znajdzie on wielu naśladowców.
Poczekajmy tak ze dwa sezony
Zobaczymy w jakim kierunku to pójdzie.

roma2 22:12, 29 maj 2018

Na szczęście na tym forum istnieje "spontan" od dawna . I jest takich ogrodów całkiem sporo. Choć trzeba by zdefiniować "spontan". Asiu? Kolejna dyskusja? Spontannowa? Spontaniczna?
Edit: poprawiłam byka językowego
la_estrellita 22:25, 29 maj 2018

wiklasia napisał(a)

Tak sobie myślę, że za jakiś czas na ogrodowisku coraz więcej będzie powstawało takich ogrodów - nie pod kreskę i od linijki, i nie w szpalerkach. Ale to pewnie za jakieś 2-3 lata forumowiczki pójdą w ten trend. Choć zauważam, że Hania co to łopatkę ma tu i tam od kilku lat idzie tropem bardzo zbliżonym do tego, co jest prezentowane na CFS.

Taki właśnie ogród chciałabym stworzyć i siebie. Taki poczochrany, trochę busz. Taki, że jak mi się jakieś nasionka rozsypia niechcący na rabacie to każdy będzie myślał, że tak miało być. Bez iglaków, bez kulek bukszpanowych, stożków i innych formowanych roślin. Za to z dużą ilością kwitnących bylin. Będę musiała zajrzeć do Hani, na pewno znajdę u niej wiele inspiracji .

ren133 napisał(a)

A mnie przypadł do gustu pierwszy ogród

Mi też bardzo ale u siebie bym tak nie chciała. Już.
JoannaDe 22:28, 29 maj 2018

W dyskusje o CHFS się nie wdaje bo mnie się nic nie podobało. Za duży busz dla oczu mych

makadamia napisał(a)

W takim razie, przechodząc do tematów konkretnych, u mnie też wieściD.
dobra wieść - floksy złapały mączniaka
zła - nie floksy co trzeba
te na małej rabatce, których chciałam się pozbyć, są czyściutkie, a na tej większej, gdzie by mi się przydały - całe liście mają już białe:/

druga zła wieść - mszyce żrą mi łubiny ale to jak?! całe rośliny w drobnych, zielonych robaczkach! połowę kwiatów mi ogołociły i nawet oprysk mospilanem nie pomógł

trzecia wieść, już bardziej humorystyczna: zrobiłam wczoraj oprysk PW i pojechałam po dziecia; przyjechał mąż, skosił trawę i włączył spryskiwacz
chyba dzisiaj będę musiała powtórzyć ten oprysk, tylko najpierw skonsultuję się z mężem, czy przypadkiem znowu nie zamierza podlewać

Ale za to z tego porechotałam. Dzięki Asia
Wani 23:00, 29 maj 2018

Pooglądałam sobie ogrody dziś rano ( o piątej ) przed pracą. Jestem zaskoczona bo nic mnie za serducho nie chwyciło. Podoba mi się busz ale jakoś jednak za chaotycznie dla mnie. JAk pierwszy raz zobaczyłam ogrody Oudolfa to mi gały na wierzch wyszły, tutaj zdecydowanie bez efektu WOW dla mnie.
Swoją drogą z ciekawością przeczytałam dyskusję o trendach w ogrodach Chciałoby się napisać że ja tam się im nie poddaję ale brzózki zamówiłam Mam jednak nadzieję że mody ogrodowe nie mają takiego "zasięgu" jak mody wnętrzarskie. Jednak trudniej jest zmienić nasadzenia w ogrodzie niż pomalować ściany na jedyny słuszny kolor
DorKa 08:18, 30 maj 2018

To ja już nie wiem lać czy nie lać Moje nigry złapały przędziorka. Wyczytałam ,że zbyt sucho miały i trzeb lać ( po całej roślinie również liściach ) Po świerkach i różach nie leję bo wiem ,że nie lubią. To po czym lejemy czy po niczym ?

ale polałam wodę. Nie da się tego czytać