Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

makadamia 08:36, 30 maj 2018

U mnie łubiny, mimo upałów, zdecydowanie dłużej kwitną
Wycinam kwiaty, jak tylko zaczynają nasiona zawiązywać i roślina wypuszcza kolejne.
Natomiast po kwitnieniu liście tracą ładny pokrój i robią się bałaganiarskie, dlatego sadziłabym je w głębi rabaty, gdzie inne rośliny je zasłonią.

U mnie w tym roku taki problem, że mszyce je straszliwie zeżarły.
Anitka 09:08, 30 maj 2018

ren133 napisał(a)

Miło mi że zaglądasz
I absolutnie nie wydaje mi się, żeby u Ciebie brakowało konsekwencji...
W przerwie jest ziemia a kostka zabetonowana pod lekkim kątem .

Dzięki za odpowiedź.
Na Chelsea już od pewnego czasu kuszą łubinami. Też mam ochotę je u siebie wprowadzić. Fajne było by takie zestawienie kolorystyczne o którym piszesz.
HannaR 07:30, 31 maj 2018

Rabata bordowo różowo biała byłaby śliczna. Na pewno trzeba by pogodzić się z tym, że rośliny nie kwitną całe lato i że będzie przy niej sporo pracy.

Sama myślę o takiej rabacie w kolorach jasnożółty, kremowy. Myślę, że spróbuję jak uporam się ze szkieletem ogrodu. Choć mam wrażenie, że bylin kwitnących w tych kolorach jest bardzo mało .

Renatko, w którym miejscu u siebie widziałabyś taką rabatę? W okolicy wgłębnika?
malkul 09:51, 31 maj 2018

makadamia napisał(a)
U mnie łubiny, mimo upałów, zdecydowanie dłużej kwitną
Wycinam kwiaty, jak tylko zaczynają nasiona zawiązywać i roślina wypuszcza kolejne.
Natomiast po kwitnieniu liście tracą ładny pokrój i robią się bałaganiarskie, dlatego sadziłabym je w głębi rabaty, gdzie inne rośliny je zasłonią.

U mnie w tym roku taki problem, że mszyce je straszliwie zeżarły.
ile czasu mniej więcej kwitną?
malkul 09:51, 31 maj 2018

eee_taam napisał(a)

dzis wyciełam ...takie własnie nie do końca zeschłe...zazwyczaj czekam az same wyjda ...ale czysciłam rabate z chwastów to i tulipy wyciełam
ja wycięłam wczorja
Kasia_CS 10:00, 31 maj 2018

ja taki stopień zasuszenia tulipanów jeszcze zostawiałam na rabatach - zauważyłam, że te dłużej zostawione liście dają jednak dorodniejsze cebulki.. ale to kwestia tego, czy aż tak Cie drażnią, czy możesz dać im jeszcze chwilę
ren133 12:12, 31 maj 2018

eee_taam napisał(a)

znaczy wetknij go ...nie rezygnuj ...ale to nie moze byc baza rabty na nasz klimat.

ja pamietam \ubin z dzieci\nstwa ...całe łany na wsi rosły ...ale dziadki chyba go siali jako poplon ...czy przedplon cos takiego bo nie wiem po co ...napewno nie dla ozdoby...i kwitł jak szalony

W pobliskich mi szkółkach ciężko z dostępnością bylin typu łubin, naparstnica, dziewanna ... dlatego planuję kupić nasiona i wysiać sobie teraz łubin i naparstnice. Też pamiętam łany łubinów na polach ale również w ogrodzie mamy
ren133 12:16, 31 maj 2018

eee_taam napisał(a)

dzis wyciełam ...takie własnie nie do końca zeschłe...zazwyczaj czekam az same wyjda ...ale czysciłam rabate z chwastów to i tulipy wyciełam

To cierpliwa jesteś ... ja trzymam swoje tylko dlatego, że rabata jest świeżo obsadzona i z obecnymi roślinami szału nie ma więc co mi zależy poczekać i wzmocnić cebule ... tym bardziej, że uwielbiam exotici i planuję je w tym miejscu również w przyszłym sezonie ... ciekawe czy zakwitną tak obficie jak w tym roku
ren133 12:18, 31 maj 2018

polinka napisał(a)

Reniu, wczoraj otrzymałam informację od Mazana, że na rdzę powinno się stosować Tebu, Zato lub Falcon.

Polinko Dziękuję bardzo za tą cenną informację ... tym bardziej, że zato mam w domu ... a wiesz jak często pryskać?
ren133 12:22, 31 maj 2018

wiklasia napisał(a)
u mnie tulipanki pół na pół - czyli połowa już wykopana, a druga jeszcze w ziemi siedzi, ale na dniach planuję się z nimi rozprawić

Tzn że wykopujesz je co roku? bo ja chciałam zostawić swoje na rabacie (w końcu mam nadzieję, że nie będzie więcej roszad z roślinami) ... chodzi mi tylko o wycięcie/wyrwanie tych szpecących liści.