Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 12:25, 31 maj 2018

nicol21 napisał(a)
Ja już dawno wyciełam liście tulipów, zawsze coś nowego można posadzić a nie patrzyć na straszaki

A nie boisz się że wtedy cebulki się osłabią i nie zakwitną w przyszłym sezonie?
ren133 12:31, 31 maj 2018

lindsay80 napisał(a)
u mnie liście nadal są, w piątek mam wolne to może się z nimi rozprawię.

No właśnie Edytka ja też planuję sobie na piatek porządki na tej bałaganiarskiej rabacie ... w tym roku jakoś przeżyłam ten widok ale nie wiem jak to będzie w przyszlym sezonie kiedy już śmiałki i sesleria dojrzeją? Tak sobie myślę, że przecież można ściąć łodygę tak dwa tygodnie po przekwitnięciu tulipana ale czy wówczas zakwitnie w przyszłym sezonie? Nie wiem jak to rozwiązać...
ren133 12:36, 31 maj 2018

Mirka napisał(a)

Reniu o jakich trzcinnikach piszesz? Na moich nie mam rdzy i nigdy nie miałam.

Ja mam trzcinnika Karl Foerster. W tej chwili wygląda tak
ren133 12:44, 31 maj 2018

Kasya napisał(a)

pewnie o KF, bo chyba tylko one lapia rdze, u wszystkich, wczesniej czy pozniej

moim zdaniem bez sensu jest trzymanie roslin ktore obowiazkowo trzeba pryskac wielokrotnie silnymi preparatami
napewno nie jest to obojetne dla zdrowia jesli sie w ogrodzie przebywa

ja swoich nie pryskam, tylko miedzian na wiosne, jeszcze rdzy nie maja ale na pewno bedzie cale szczesnie ze wtedy zakryja je hortensje i bedzie widac tylko kwiatostany

U mnie trzcinnik Karl Foerster nie ma towarzystwa. To prawda że dużo zachodu z tymi opryskami i pewnie nie pozostaje to obojętne dla naszego zdrowia... Może należałoby pomyśleć o ekologicznej ochronie. Ale czy w przypadku trzcinników będzie ona wystarczająca? Czy ktoś ma w tej sprawie jakieś doświadczenie?
ren133 12:45, 31 maj 2018

kasja83 napisał(a)

Ja ściełam w zeszłym tygodniu...choć u mnie sporo straszyło od początku-bo zakwitła tylko połowa tulipanów.

Ja planuję porządki z moimi jutro
ren133 12:50, 31 maj 2018

makadamia napisał(a)
U mnie łubiny, mimo upałów, zdecydowanie dłużej kwitną
Wycinam kwiaty, jak tylko zaczynają nasiona zawiązywać i roślina wypuszcza kolejne.
Natomiast po kwitnieniu liście tracą ładny pokrój i robią się bałaganiarskie, dlatego sadziłabym je w głębi rabaty, gdzie inne rośliny je zasłonią.

U mnie w tym roku taki problem, że mszyce je straszliwie zeżarły.

Ja planuję trochę ożywiających bylin tutaj, gdzie teraz dosadziłam jarzmiankę, którą mam też przed hortensjami, bordową naparstnicę i białą dziewannę... Przydałaby się do tego zestawu różowa wyższa naparstnicę i łubin zatopiony w hakone
ren133 12:51, 31 maj 2018

Anitka napisał(a)

Dzięki za odpowiedź.
Na Chelsea już od pewnego czasu kuszą łubinami. Też mam ochotę je u siebie wprowadzić. Fajne było by takie zestawienie kolorystyczne o którym piszesz.

Tzn że też zabierasz się za wysiewy w tym roku?
ren133 13:01, 31 maj 2018

HannaR napisał(a)
Rabata bordowo różowo biała byłaby śliczna. Na pewno trzeba by pogodzić się z tym, że rośliny nie kwitną całe lato i że będzie przy niej sporo pracy.

Sama myślę o takiej rabacie w kolorach jasnożółty, kremowy. Myślę, że spróbuję jak uporam się ze szkieletem ogrodu. Choć mam wrażenie, że bylin kwitnących w tych kolorach jest bardzo mało .

Renatko, w którym miejscu u siebie widziałabyś taką rabatę? W okolicy wgłębnika?

No właśnie w okolicy wgłębnika to już nie bardzo mam gdzie coś takiego zrobić... Myślałam zatopić takie bylinki w hakone przed ścianką... może dorzucić tam ze 3 szałwie jako nawiązanie do tej rabaty między ścianką a hortensjami

I jeszcze o tym miejscu myślałam ale tak totalnie chciałabym je zapełnić naparstnicami, łubinami, jarzmiankami może bodziszkiem i szałwią
ren133 13:03, 31 maj 2018

malkul napisał(a)
ja wycięłam wczorja

To cierpliwa jesteś
ren133 13:05, 31 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
ja taki stopień zasuszenia tulipanów jeszcze zostawiałam na rabatach - zauważyłam, że te dłużej zostawione liście dają jednak dorodniejsze cebulki.. ale to kwestia tego, czy aż tak Cie drażnią, czy możesz dać im jeszcze chwilę

Ale czekasz do takiego momentu kiedy pociągasz za łodygę i ona sama wychodzi?