Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:22, 26 kwi 2012

Do góry

Tu powinien wyrosnąć miskant

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:13, 26 kwi 2012

Do góry
Porobiła zaległą porcję zdjęć z mojego ogrodu i dziś pokażę.Taki piękny dzień wstał, aż się chce żyć i cieszyć słońcem choć różne zmartwienia zaprzątają głowę. Ale nic tam, nie damy się

Odpowiadam na miłe wpisy, za które dziękuję. Kochani jesteście Duże buziolei wszystkie uśmieszki

Monic - Gosia odpowiedziała za mnie - tak jest godny polecenia i to jeden z moich ulubionych, bo ma taki elegancki i sztywny pokrój, a przy tym cienkie źdźbła, jest wysoki.

Bogda, dobra ziemia na start ale dobrta. nie sam torf wystarczy. Rób kompost ze skoszonej trawy i chwastów, będziesz miała jak znalazł do swojego wielkiego ogrodu

Zuzanka - witam w naszych progach i mam nadzieję, że sporo skorzystasz bo pięknych ogrodów do wzorowania się jest u nas ogromnie duuuużo Zaglądaj najpierw do wizytówek, aby zobaczyć jakie style mamy w naszych ogrodach, jak się coś wyjątkowo spodoba to wchodzisz na pełny wątek Widzę też, że znalazłaś znajomych z forum jak budowałaś dom

Ewciu, zdjęcia magnolii będą, ale nie wiem czy dziś mi starczy czasu

Admete - byłam w Twoim wątku tylko nie wiem czy już po zamieszczeniu tego rysunku, ale chyba to był Twój.

Ewo, właśnie dziś patrzyłam w miedziany kocioł, bratki kwitną, a miskant obserwuję, bo to jak na trawy za wcześnie wyrokować, ale ziemi miał dużo więc mam dobre myśli

Pozdrawiam i biorę się za zdjęcia.

Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 00:52, 26 kwi 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Najprostsze rozwiązanie jakie przyszło mi do głowy..... tylko rabatę trzeba będzie powiekszyć (trzeba liczyć 1,5 na jednego RH)

Od tyłu:
Miskant
RH jakis taki do metra wysokości(białe: Birigitte, Casanova,Simona,Edelweiss, Marietta, fiolet- Azurro, Rasputin, Roseum Elegans )
Hakonechloa
z boku Pinus mugo Mops

Gosiu jutro dokladnie sprawdze nazwe azali na etykiecie to napisze jakie mam
Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 23:56, 25 kwi 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Najprostsze rozwiązanie jakie przyszło mi do głowy..... tylko rabatę trzeba będzie powiekszyć (trzeba liczyć 1,5 na jednego RH)

Od tyłu:
Miskant
RH jakis taki do metra wysokości(białe: Birigitte, Casanova,Simona,Edelweiss, Marietta, fiolet- Azurro, Rasputin, Roseum Elegans )
Hakonechloa
z boku Pinus mugo Mops

Mój Boże!!! zaglądam na swoj wątek i skacze z radości i zachwytu jestem przeszczęśliwa Małgosiu nie wierze własnym oczom to jest cudo co zrobiłaś, podoba mi się ta wizualizacja w 100000% i mam zamiar się dostosować <hura> buziaki dla CIebie zrobiłaś mi ogromną niespodziankę DZIĘKUJE
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 23:24, 25 kwi 2012

Do góry
tomgroch napisał(a)

A tu widok ogólny na układ murków i tarasów. W sumie będą trzy poziomy, a największa różnica poziomów wynosi około 2 m. Widać też pierwszą rabatkę z kaktusami - no raczej żwir widać z tej odległości

To jest ujęcie od górnej części - zachodniej
Placyk pomiędzy murkami będzie częściowo wyłożony płytami z piaskowca, a reszta zostanie pokryta żwirem.
Z "dziwnych" roślin w planach mam jeszcze Agave neomexicana, A. parryi, A. montana, Trachycaprus fortunei, Poncirus trifoliata. Będą też Hibiscus syriacus w wersji niebieskiej, perovskie, lawendy, szałwie, dużo traw. Projekt nasadzeń powstaje spontanicznie, ale ogólny zamysł już jest !
A i jeszcze na placyku (wgłębniku) będzie oczko - najpewniej kwadratowe i koniecznie z lotosem !
pozdrawiam
Tomek

świetne te murki i tarasy a do tego mieliście spotkanie z Martą, ale fajnie trochę zostałam pocieszona, że trawy jeszcze nie idą, więc czekam na swoje; u mnie ruszył miskant Africa, na resztę czekam
Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 22:44, 25 kwi 2012

Do góry

Od tyłu:
Miskant
Hakonechloa
z boku Pinus mugo Mops

Złe DOBREGO początki czyli marzeń kilka o ogrodzie 20:19, 25 kwi 2012

Do góry
Zazielenił się także miskant Variegatus- jeśli nie pomyliłam lokalizacji.

Ogród z Czerwonym mostkiem 19:33, 25 kwi 2012

Do góry
Byłam przed chwilką na obchodzie- jest red baron !
Jedna kępeczka puściła zielone...
I jeden miskant - to był chyba variegatus też.
Reszta śpi.
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:00, 25 kwi 2012

Do góry
Basiaw napisał(a)
Kasiu, mam jeszcze jedno pytanie. Masz w ogrodzie mnóstwo miskantów a jaką masz glebę? Większosć miskantów ma w wymaganiach glebowych, np. w encyklopedii Mariusza, napisane, że potrzebują gleby wilgotnej, ale jak to w sumie interpretować? Muszą rosnąć w żyznej, cięzkiej, trzymajacej wilgoć glebie czy wystarczy pilnowac podlewania w okresach dłuższych przerw w opadach?

Basiu analizując Twoje pytanie odnośnie wody dla miskantów Powiem szczerze, że nie zauważyłam wielkiej różnicy pomiędzy stanowiskami tymi regularnie nawadnianymi z nawadniania, a tymi podlewanymi z węża od czasu do czasu , widzę że na stanowisku suchym rosną równie bujnie.

My mamy w ogrodzie glebę gliniastą, jednak zakładając ogród zakupiliśmy kilka wywrotek ziemi ogrodowej z torfem-taki prawdziwy czarnoziem, została przemieszana z naszą glebą i widzę że rośliny dobrze sobie radzą.
Ja przed sadzeniem miskantów kupuję obornik w workach mieszam z kompostem taki dosyć spory dół i miskanty mają kilka lat spokoju, przez co szybko się rozrastają. Każdy miskant po posadzeniu jest obsypany korą lub żwirem przez co ziemia wokół tak bardzo nie przesycha.
Myślę że woda dla miskantów jest ważna w chwili rozpoczęcia wegetacji, jak również w momencie zawiązywania kwiatostanów, w tym czasie pilnuję podlewania.

Dla mnie miskanty to bezproblemowe rośliny, jedyne zajęcie przy nich to ścinanie na przedwiośniu, no może dodajmy nawożenie i podlewanie od czasu do czasu
Polecam te rośliny.
Zakupy przez internet 13:04, 25 kwi 2012

Do góry
Też byłam pod wrażeniem pakowania, jak minionej jesieni odebrałam przesyłkę.
Aniu, pisałaś gdzieś, że szukasz miskanta afrykańskiego, ja jesienią kupiłam tutaj:
http://www.futuregardens.pl/miskant-chinski-africa.html

Piszą, że chwilowo nie ma, ale może warto zapytać, kiedy będzie?
Ogród z Czerwonym mostkiem 11:53, 25 kwi 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Dzięki Kasiu za podpisanie traw . Posadziłem miskanta Variegatus i cieszę się że go pokazałaś. Podoba mi się.

Zbyszku masz rację ten miskant jest piękny, warto go mieć.
Ogród z Czerwonym mostkiem 11:51, 25 kwi 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Kasiu widzę, źe jednak trochę energii wrociło poczatek zawsze najgorszy ale drugi trymestr powinien być zdecydowanie lepszy
A ściąga z traw wykonana po mistrzowsku. Kilka razy sobie pooglądam. Już wiem, że miskanta variegatusa muszę mięć!!!!
Moje bambusy po wcozrajszych deszczach odżył, wyglądają zdecydowanie lepiej

Marzenko miskant variegatus jest godny polecenia, jest jasnym akcentem na rabacie, podobnie jak cabaret lub cosmopolitan ( ale te podobno bardziej wrażliwe). To są przykłady z tych większych miskantów.
Dobrym akcentem podobnie paskowanym, ale bardziej delikatniejszym i zwiewnym jest miskant morning light.
Dobrze że bambusy odżyły, tak myślałam ze po porządnym podlaniu dadzą radę, moje niestety po zimie nadają się tylko do ścięcia czekam aż wypuszczą z korzenia jak co roku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:28, 25 kwi 2012

Do góry
Danusiu, czy miskant w Twojej miedzianej donicy przezimował? Powiedz jeszcze jak z bluszczami tymi zwykłymi (które zaplatałaś razu pewnego) w donicy u Wiesi - przezimowały?
Mój ogród 17:29, 24 kwi 2012

Do góry
Dziewczyny mam do was pytanie w sprawie traw. Czy miskanty i rozplenice budzą się do życia? Bo moje w ostatnią niedzielę jeszcze nie. Mój pierworodny miskant, w pierwszym roku ładnie się rozrósł i zakwitł. Jesienią w zeszłym roku wyglądał tak.

Zachęcona sukcesem kupiłam jesienią jeszcze jednego miskanta i rozplenicę. Wszystkie w.w. trawy na początku kwietnia przycięłam i w niedziele, nie widziałam jeszcze oznak życie. Boję się czy nie zmarzły?
A może one tak mają i późno się budzą.?
A to jeszcze moje wiosenne kwiatki.
Szafirki jak zwykle nie sprawiły zawodu.

Miodunki jakieś w tym roku niskie, ale oblepione kwiatkami.

Najzwyklejsze liliowce, te to są pewniaki.

A tulipan Greigii pozował mi do portretu.
Dopiero buduję ale już projektuję i proszę o pomoc 15:18, 24 kwi 2012

Do góry
ElaK napisał(a)
To i pokażę co wyszło mi z przymiarki do rabaty między wyspą 1 a 3, gdzie króluje lawenda i róże (w projekcie wykorzystane do tego celu azalie bo róż nie ma. Koło róż dwie budleje Dawida bo uwielbiam motyle a wtle Miskant no i oczywiście na końcu żywopłot, którego tu nie widać. Czyli kalinę widoczną na poprzedniej rabacie zastąpiłam budleją. No i na dziś koniec tych projektów bo ktoś musi to oglądnąć i ocenić czy ma to ręce i nogi bo w programie to się fajnie nanosi a czy da się to w rzeczywistości zrealizować i ładnie to będzie wyglądało

To mi się spodobało, nie wiem tylko jak róże z miskantami dużymi się pomieszczą, czy miskany się na nie nie położą.?

Róż jakby za mało te 4 krzewy, chyba że to są pienne róże? Ładnie to wygląda, ale róże muszą "kipieć" na tej rabacie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:42, 24 kwi 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Danusiu, czy miskant Gracilimus jest godny zakupu?

Odpowiem za Danusię - tak

Ja tez potwierdzam, choc nie widziałam go jeszcze w realu, ale juz sobie zapisaalm do zamówienia u naszego Mariuszka

Zakochałam się w trawach po uszy patrząc na rabaty u Szefowej, zwłaszcza w połączeniu z hortensjąA jak szybko un rośnie?i czy oprócz dobrej ziemi podczas sadzenia jeszcze cosik mu dać, żeby bylo mu dobrze na start?
Ogród do poprawki :) 14:35, 24 kwi 2012

Do góry
To jak miałby być nowy buk, a to by była rabata wyżwirowana, jak ta świerkowa, to może lepiej w tym miejscy przy rynnie dać jakąś wysoką trawę, a małego buczka gdzie indziej? On jest szczepiony tak niziutko?
No, Danusia też napisała "bardziej masywną figurę".
Mnie by się najbardziej podobało, jakby tam były powtórzone niektóre gatunki z rabaty przy podjeździe, jako małe stożki, ale hmm, co dać na ten największy? Może świerk 'Cupressina',jakbyś spory egzemplarz dostała, bo on wolno rośnie, co ogólnie jest zaletą, ale nie wtedy, kiedy się startuje ze zbyt niskiego poziomu. Albo może tam serbski 'Nana' by wszedł i w przyszłości do lekkiego strzyżenia?
Kurcze, nie wiem, może Szefowa się odezwie.
I do stożków dorzucić trawy, i przy podjeździe troszkę też, tylko niedużo i niewysokie, a przy domu więcej i wyraziste, np. jakis miskant wyprostowany przy rynnie, tak, żeby z patrząc z tarasu wychylał się zza rogu. Tak by pasowało?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:21, 24 kwi 2012

Do góry
Monic napisał(a)

Odpowiem za Danusię - tak
Dopiero buduję ale już projektuję i proszę o pomoc 13:07, 24 kwi 2012

Do góry
To i pokażę co wyszło mi z przymiarki do rabaty między wyspą 1 a 3, gdzie króluje lawenda i róże (w projekcie wykorzystane do tego celu azalie bo róż nie ma. Koło róż dwie budleje Dawida bo uwielbiam motyle a wtle Miskant no i oczywiście na końcu żywopłot, którego tu nie widać. Czyli kalinę widoczną na poprzedniej rabacie zastąpiłam budleją. No i na dziś koniec tych projektów bo ktoś musi to oglądnąć i ocenić czy ma to ręce i nogi bo w programie to się fajnie nanosi a czy da się to w rzeczywistości zrealizować i ładnie to będzie wyglądało
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:18, 24 kwi 2012

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies