Witam
Jesienia posadzilam piwonie 10 sztuk...nowe i przesadzone z innego miejsca i stare podzielone od mamy bo u niej słabo kwitły. Podłoze przygotowane nowe ..dołki z obornikiem i wiórami rogowym...miejscie słoneczne południowe. Na wiosne pięknie ruszyły. Zdziwilam się ilością pąków ...sadzilam ze pierwszego roku po przesadzeniu nie zakwitną. Trzy zakwitły ale przez deszcz szybko przekwitły. Reszta poków stoi w miejscu a dzis zauważyłam ze wszystkie pączki zrobily sie brązowe. Wygladają jakby zaschly ale jeden pod palcami sie rozłaził jakby byl mokry. Tydzien wczesniej opryskalam mospilanem. Co im zaszkodziło?? Oprysk? Czy za duzo podlewania i deszcz?? Co zrobić?? Dziekuje z gory za podpowiedzi
Penstemony na nowym stanowisku.
Być może, że te przeprowadzki nie spodobają się roślinom, tym bardziej, że znów mają być upalne dni.
Ale dziś ziemia była mokra na szpadel.
Przyszły mi dziś 3 białe rutewki orlikolistne.
Wysokość 80-120 cm co oznacza, że zajęły miejsce po wyrwanych wieczornikach. Mam nadzieję, że nie stworzą takiego samego buszu.
Jako, że po usunięciu wieczorników powstała dziura długa na dwa metry i szeroka na pół metra to dosadziłam tam jeszcze penstemony.
Wycięłam też czosnki Globemaster.
W miejsce penstemonów poszły 2 kocimiętki. W miejsce kocimiętek szałwie niebieskie-samosiejki.
było
jest...pusto
Groszkowy cud. Reniu, lubię Twoje podglądanie natury i tegoż komentarze słowne i obrazkowe. Szukasz smaczków w ogrodzie, a ja zastanawiam się, czy to nie one szukają Ciebie
Orlaya z białą szałwią wygląda przecudnie, biała szałwia z fioletową lawendą także, do tego akcent żółtych liliowców… upajam się tymi połączeniami.
Ciekawi mnie, dlaczego owady nie oblegają lawendy.
Przenosiny penstemonów - naprawdę jest mi bardzo miło, że taką wytrawną „Byliniarę” jak Ty mogło zainspirować coś z mojego młodego ogródeczka
Czy hortensje w tym roku nie startują wyjątkowo wcześnie? U mnie Annabelle już białe…
Jak myślisz, że bodziszki plamiste Espresso też można teraz przesadzić?
Lubię jak dużo już roślin kwitnie w ogrodzie i lubię różne kolory
Dziękuję i cieszę się ,że obrazy ci się spodobały i anioły również
O tak spotkanie było bardzo udane.Agnieszka- agapant ma cudowny ogród .Przepiękne zestawienie.ciekawe rośliny .dużo traw, czosnków i to wielkich, prześlicznych róz i oj wszystko idealne.
Fajnie móc zobaczyć taki wymuskany ,przepiękny ogród na żywo a z drugiej strony jak przyjechałam to zobaczyłam jaki mój ogród jest jeszcze marny.
Ale cóż jest jaki jest.
Dobrze,że kwitną róże i cieszą A w tym roku są nawet ładniejsze w niż poprzednich latach .
NN
Ależ piękny jest ten irys
Róże i irysy królują.
Jesteś zadowolona z tych czyśców? Mam wielkokwiatowego i liście ma wielkie, właściwie taka wielka pokrzywa. Może jak więcej kwiatów zakwitnie to będzie ładniej wyglądał