Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 09:11, 20 wrz 2013

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Od dawien dawna wie pewnie okolica cała
Że u nas cebula od wieków królowała.
Gdzie okiem sięgnąć były cebuli zagony
Wszyscy temu warzywu dawali pokłony.

Przodkowie o północy koniki zaprzęgali
I z cebulą nawet w Koszycach handlowali.
Cebula bowiem niesie zdrowie i urodę
Jest dobra prawie na każdą chorobę.

Gdy Ci nadciśnienie w głowie buzuje
Serduszko może nierówno pracuje,
Nie pamiętasz co jadłaś na śniadanie?
Spożywaj dużo cebuli i po problemie.

Troszkę w okolicy zmieniły się czasy
Młode gospodynie jadą na wywczasy.
Najwięcej cebuli pewnie spotkacie
U Gruszki w sklepie - jest na blacie.

Nasz przydomowy ogródek 09:05, 20 wrz 2013

Do góry
Nasza Krysia wraz z innymi przedstawiła swoje obrazy malowane nitką i igłą.

Ketmię to pamiętacie.

Ogród Eli 08:59, 20 wrz 2013

Do góry
świeżutkie dzieło, by troszkę ochronić te dwie biedne roślinki przed kosiarką, pieskiem i dzieciakami wymyśliłam mini rabatkę z wiosennymi cebulami, posadziłam szafirki, krokusy, mnóstwo tulipanów i chyba czosnek ozdobny. mam nadzieje, że na wiosnę będzie pięknie, o ile nornice nie zjedzą mi cebulek.
Nasz przydomowy ogródek 08:41, 20 wrz 2013

Do góry
Tatusiowie popijali pifko a ich pociechy miały zajęcia z wf.

Od dawien dawna wie pewnie okolica cała
Że u nas cebula od wieków królowała.
Gdzie okiem sięgnąć były cebuli zagony
Wszyscy temu warzywu dawali pokłony.

Przodkowie o północy koniki zaprzęgali
I z cebulą nawet w Koszycach handlowali.
Cebula bowiem niesie zdrowie i urodę
Jest dobra prawie na każdą chorobę.

Gdy Ci nadciśnienie w głowie buzuje
Serduszko może nierówno pracuje,
Nie pamiętasz co jadłaś na śniadanie?
Spożywaj dużo cebuli i po problemie.

Troszkę w okolicy zmieniły się czasy
Młode gospodynie jadą na wywczasy.
Najwięcej cebuli pewnie spotkacie
U Gruszki w sklepie - jest na blacie.
W moim magicznym ogrodzie wszystko... 08:35, 20 wrz 2013

Do góry
W ogrodzie faktycznie pracujemy, tworzymy go, zmiany widać, ale ciągle jest to jeszcze tylko baza dla efektu końcowego, który będzie można nazwać ogrodem. A poniżej moja córeczka w ogrodzie wiosną 2013 r.

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:34, 20 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)

Sama do części nie mam pomysłu...ale ... nie takie rzeczy sie robiło Poza tym zawsze można wyciepać coś brzydkiego

Wczorajsze zakupy... przyszłą mega wielka paka. podziwiam szkółki za umiejętność pakowania.... a wczorajsze pakowanie było super.. ani listeczek czy kwiatek się nie zniszczył Lubię kupować w sprawdzonych sklepach.

super zakupy Aniu...podobaja mi sie te niższe żurawki.,..no i ta żółta hosta..napisz plisss co to za odmiana
Nasz przydomowy ogródek 08:30, 20 wrz 2013

Do góry
Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny i wpisy. Nie mam czasu bo firmę mamy na karku.
W zeszłą niedzielę były u nas dożynki - ale się działo. Ludziska się dożynali na różne sposoby.

Ogród Sylwii od początku cz.II 08:06, 20 wrz 2013

Do góry
Sylwuś - dziękuję Kfiatuszkowo dziękuję Wszystko zrozumiałam
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:04, 20 wrz 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
My zaglądamy do Ciebie Damy radę Aniu

Po cichu na to liczę.. i już dalej nie cofam z odpowiedziami, bo dziś piątek..
Trzymać sie dzielnie... kilka godzin i weekend..

Moje hostki z bliska

Ogrodnik Mimo Woli cd 07:57, 20 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)
To ja sobie porozpaczam nad tymi cudnymi bukszpanami. Ja to albo mieszkam na takim zad..... albo nie wiem gdzie szukać, że żadnego konkretnego buksika nie moge wychaczyć za przyzwoitą sumke. Wczoraj miotła 40cm za 60zł, a kula ok 35cm 140zł, o stożkach i innych formach nie wspominam...tragedia
Cherry Cola super wybór

Łukasz.. u nas też drogo i mały wybór, ale jak sie szpera po szkółkach to okazje się trafiają.. nie wiem czy to okazja te drapichrusty, bo płaciłam po 24zł..... ale za kilka lat zrobię z tego ekranik To kopane z gruntu...... mam nadzieję, że sie przyjmą..

Z bliska zakup.. po lewej widać listki Georgia Peach .... i kwiatki nawet całe po podróży....

Ogródek Anity 07:48, 20 wrz 2013

Do góry
Na miły początek dnia trochę koloru!
Ogrodnik Mimo Woli cd 07:37, 20 wrz 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

To czekam na zdjecia, gdzie Ty to wszystko mieścisz???Miłego dnia.

Sama do części nie mam pomysłu...ale ... nie takie rzeczy sie robiło Poza tym zawsze można wyciepać coś brzydkiego

Wczorajsze zakupy... przyszłą mega wielka paka. podziwiam szkółki za umiejętność pakowania.... a wczorajsze pakowanie było super.. ani listeczek czy kwiatek się nie zniszczył Lubię kupować w sprawdzonych sklepach.

Rododendronowy ogród II. 07:02, 20 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)
Bogdzia.. dziś u Ciebie stronek miałam więcej niż u siebie

Trawki muszą mieć miejsce aby wyglądać ładnie.. i też uważam, że krawężniki w ogrodzie na amen to guupi pomysł .. ja mam młody ogród i połowę już przestawiałam

Ze stronkami to niemożliwe, u Ciebie tłok że palca nie ma gdzie wcisnąc.Rozplenica od Ciebie bardzo się rozrosła i została podzielona na dwie, duzo lepiej rośnie niż moje rozplenice.Tu jeszcze w całości

.

Wszystkim życze miłego dnia.
Ogród w Puszczykowie 01:11, 20 wrz 2013

Do góry
Póki co rabata wygląda tak:

Jutro przegrabię, dołożę trochę ziemi na te korzonki i przykryję korą. Potem zabiorę się za rabatę po drugiej stronie schodów tarasowych. Ufff...
Wywaliłam lawendy, które rosły przy schodach, przeflancuję czerwonego berberysika i 2 irgi (tylko dokąd...?) i posadzę jakieś niskie krzewinki na samym dole tej rabaty. Jeśli nasunie się Wam co pasowałoby w to miejsce, będę wdzięczna za wszelkie sugestie Miejsce jest bardzo słoneczne, ziemia kwaśna, wilgotna. Dłubać w ziemi uwielbiam, ale z artystycznym polotem u mnie krucho
A teraz już do spania
Dobranoc
Ogród w Puszczykowie 00:59, 20 wrz 2013

Do góry
Po tym zbrałam się za pozostałą część rabaty. Ta, po zdjęciu kory i agrowłókniny nie przedstawiała się dobrze niestety
praktycznie wszystkie rośliny (z wyjątkiem róż i ketmi - te sadziłam w kwietniu tego roku) miały liczne korzonki położone na powierzchni ziemi, tuż pod włókniną.

Nieźle... Mam w garażu jeszcze 2 grube rolki tej agrowłókniny
Ogród w Puszczykowie 00:46, 20 wrz 2013

Do góry
Dzisiejszy dzień minął pracowicie. Przeczytałam cały wątek o agrowłókninie przeciw chwastom i upewniłam się w tym, co mi moja ogrodnicza intuicja podpowiadała Zastanawiałam się np. jak tym krzaczkom posadzonym na agrowłókninie dosypywać kompostu, jak posadzić cebulki, jak ziemię wzruszyć od czasu do czasu. A sadzenie i przesadzanie to już naprawdę mnie wkurzało. Zdecydowałam, że na próbę zdejmę włókninę na rabatach przy tarasie. Jak próbowałam zagaić temat ze znajomymi to patrzyli na mnie trochę dziwnie. Jak na pierwsze emancypantki, co to zdejmowały gorsety Niektórzy nawet podwójną warstwę dają tej agrowłókniny, a ja chcę zdejmować...?
Ale co tam, postanowione, zrobione

Na pierwszy rzut poszły jałowce. Ziemia pod agrowłókniną okazała się w miarę dobrej kondycji, mokra, bez chwastów.

Rozgrabiłam dobrze ziemię, zostawiłam, żeby się trochę przewietrzyła, podsypałam jesiennego nawozu. Potem rozłożyłam prasę i na to korę.
Ogród Hrabiego 00:28, 20 wrz 2013

Do góry

Gosia, Dziękuje. Widzę że oprócz bloga zajrzałaś również na Facebooka, gdzie wstawiam dużo fotek i muzyki.
Bardzo się cieszę ze mamy podobne gusta ( otwór z filmu bardzo klimatyczny)
Wkrótce wstawię krótki filmik pt. Kobieta w czerni, nakręcony w domu i w ogrodzie.

Agnieszka
Z róż Bonica jestem bardzo zadowolony.
Na początku trochę się objawiałem różu w alejce, ale ostatecznie nadały jej delikatności i elegancji.
Róże niemal bez przerwy obficie kwitną i maja coraz więcej pąków.
Teraz krzaczki jeszcze bardziej podrosły, że aż szkoda będzie je podcinać.
Agnieszka a ty jak mocno podcinasz swoje róże?

Czerwiec:

Lipiec:

Wrzesień:

W kamiennym kręgu od początku 23:49, 19 wrz 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Na przekór szarej jesieni...

Aniu, bajecznie!!!
W kamiennym kręgu od początku 23:21, 19 wrz 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Na przekór szarej jesieni...

ta precyzja w cięciu tuj, niesamowita ilość jednorocznych o kancikach nie wspomnę - powalające !!!
ściskam, dobranoc
Jurajski Ogród 22:57, 19 wrz 2013

Do góry
pożegnanie lata w Jurajskim - cd
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies