Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

popcorn 09:00, 16 paź 2013

Moja brzoskwinia straszona siekierą zaczęła owocować w te pędy Działa!

miłego dnia, Małgosiu! myśl nad Alexandrine
Margarete 13:19, 16 paź 2013

popcarol napisał(a)
Moja brzoskwinia straszona siekierą zaczęła owocować w te pędy Działa!

miłego dnia, Małgosiu! myśl nad Alexandrine

Hej, Karolcia,
odpisałam w twoim watku.
Buziaki !
Bogdzia 16:29, 16 paź 2013

Alexandrina piekna ale duza rośnie , potrzebuje miejsca.Wiosną cieszy niesamowicie , dużo bardziej niz te późniejsze magnolie w kolorach różu.Pozdrówka zostawiam.
Margarete 17:51, 16 paź 2013

Bogdzia napisał(a)
Alexandrina piekna ale duza rośnie , potrzebuje miejsca.Wiosną cieszy niesamowicie , dużo bardziej niz te późniejsze magnolie w kolorach różu.Pozdrówka zostawiam.

Witaj Bogdziu ! A nam z Karolinka chodzi nie o magnolie ale o piekna róże Alexandrine - zobacz u niej w watku bo dołączyła linki do wszystkich 5 róz jakie sobie kupiła, ta Alexandrina jest sliczna, kremowa, pełna.... boska, mam na nia ochotę
Madzenka 19:17, 16 paź 2013

Margarete napisał(a)

Iwo - jak dawno do mnie nie zaglądałas, ciesze sie że wpadłas.
To berberys gren carpet - pisałam wyżej w odpowiedzi dla Bogdzi - że zdobi ogród o każdej porze roku. wieczorem poszukam fotek z wiosny i lata to wkleje i pokarze .
Za miłe słowa odnosnie ogrodu - wielkie dzieki !

I ja poproszę o zdjęcia z róznych pór roku, bo to kultowy berberys ogrodowiska a ja sie przymierzam do zakupów na wiosnę
Madzenka 19:19, 16 paź 2013

To ja uciekam bo tu siekierą starszą rośliny
Margarete 23:19, 16 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)
To ja uciekam bo tu siekierą starszą rośliny

Noo. no u mnie siekierą straszą - to prawda ale ty Mandżen tez z niezłym narzędziem i to pewnie ostrym sie tu i tam pokazujesz ostatnio, gdzie nie zajrzę to widzę ....
Margarete 23:30, 16 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)

I ja poproszę o zdjęcia z róznych pór roku, bo to kultowy berberys ogrodowiska a ja sie przymierzam do zakupów na wiosnę

Ten mój berberys pochodzi z przedogrodowiskowych czasów albo prawie z prehistorii.... Tak jak kiedys pisałam nasze segmenty wraz z poprzecznie stojącymi budynkami stanowiły jedna spóldzielnię i tworzyły wzdłuz całej ulicy kilka takich kompleksów ze wspólnymi dziedzińcami. Nie mielismy - my mieszkańcy segmentów swoich ogródków tylko teren zielony był wspólny. Wspólne trawniki, nasadzenia, oczko wodne w kazdym dziedzincu, ławeczki etc.... Ale spółdzielnia upadła kilka lat temu ( ewenwment na skalę krajową ) i powstały wspólnoty, podzielono grunty, wykupilismy je i tym sposobem mam ogród z pozostałosciami poprzednich nasadzeń. Do nich nalezy m. in. berberys green carpet oraz 3 thuje w które jest wciśniety. Nie wywaliłam ani berberysa bo sliczny ani tuji bo były juz wyrosniete i było mi szkoda, a poza tym stanowiaą taką przegrode, dziela przestrzen, która teraz mozna fajnie zaaranzować, tworząc odmienne w charakterze "wnętrza". Wszystko przede mną oczywiście....
Margarete 23:46, 16 paź 2013

Nie mam zdjęc samego green carpet - raczej "załapywał" sie na fotki tak przy okazji...
Wczesna wiosna budzi sie do życia dośc wcześnie i zieleni sie zdobiąc ogród bardzo jasną, soczysta zielenią listków To fotki z końca kwietnia.

Trawa jeszcze szaro-bura a on już zieloniutki

Potem zdobi i raduje oko drobnymi żółto-kremowymi kwiatostanami

A generalnie całe lato uwodzi swoim pokrojem i pieknie wygietymi, zwieszajacymi sie gałęziami - niestety włazi na tuje i musze go chyba troche ostrzej podciąc

Ładnie sie komponuje z innymi "uzytkownikami" ogrodu

A jesienią zachwyca kolejnymi odsłonami kolorów -najpierw ma lekko brunatne liście i czerwone owocki

A o tej porze roku to już prawie "płonie" kolorami

paniprzyroda 23:56, 16 paź 2013

Ładnie pokazałaś swojego berberysa, mam go również w ogrodzie od dawna. Można go ostro ciąć, robiłam to wiosną w tym roku i bardzo ładnie odbił i zagęścił się. Dobrej nocy.