Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:30, 31 sty 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Aaaaa no zapomniałam sobie , że były tam również tyci roślinki ......

A powerek daje mi młode dziecię i to najstarsze również nie oszczędza ...... a w tym roczku sobie zaśpiewam piosenkę z filmu 40-latek ..... hmmmm w głowie szaleństwo tylko ta reszta już tak nie nadąża

Oj nadąża, nadąża!!!!
Nie, no ubaw po pachy
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:28, 31 sty 2012

Do góry
Magnolio - ależ absolutnie nie boję się zielonego, nie chcę tylko, żeby zieleń zadarniająca rabatę zlała się z zielenią trawnika.
Chociaż tak teraz sobie myślę, że przecież tam (może za rok?) nie będzie żadnego trawnika, tylko nowoczesne oczko wodne, a dookoła jasny żwirek... O kurczę... jedno wiem, że nic nie wiem...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:17, 31 sty 2012

Do góry
Syla włąśnie miałam Cię pytać gdzie można zdobyć taką ładowarkę, która tak ładuje baterie jak Twoje Szalejesz w kilku wątkach na raz Podziwiam! Ja nawet po mocnej kawie nie mam takiego powera

Aurea nana zostaje, ale jest jej trochę więcej, niż na Twojej wizualizacji (12 sztuk) - na zdjęciu widać.

Danicę bym stamtąd zabrała, nie rosną tam dobrze, a rosną tam jeszcze tawuły "goldmound", cięte w kulkę, o ładniejszym odcieniu niż Danici i bezproblemowe. Na zdjęciu są słabo widoczne - tuż po posadzeniu (małe) i zaczęły się przebarwiać jesiennie (takie małe czerwonawe).

Zmieści się tam wszystko, a nawet więcej Rabata ma 4,7m szerokości.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:02, 31 sty 2012

Do góry
Magnolio jeśli chodzi o carex - nie mam żadnych. Zaraz zerknę na Variegata. Te całkiem zielone mogą nie dawać efektu, tak jak runianka. Ale masz rację - najlepiej oceniać te zestawienia na żywo! Tylko jeden problem - musiałabym kupić chociaż po 10szt. każdej z tych roślin i ustawiać i oceniać...
Jak na razie jedyną opcją nie budzącą zastrzeżeń jest purpurowa żurawka
Nasz mały raj na ziemi :) 11:36, 31 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Asia, ja też obstawiam żurawki. Fajnie jest mieć blisko domu rabatki ładne przez cały rok

Syla, u Ciebie te czerwone żurawki w tle to obsidian?

Te żurawki to Marmalade .... Obsidian mam posadzone na froncie domu
Przedogródek Agniechy973 11:27, 31 sty 2012

Do góry
Aga, Danusia gdzieś pisała i czytała na stronie ZSZP, ze np. pachysandrę wystarczy 9szt.na m2. Przy Twoich ilościach to już 30szt.do przodu
Kolejna do przeróbki 11:21, 31 sty 2012

Do góry
Ewo, chyba każdy przeprojektowujący (jak Ty i ja) to co już istnieje ma ten sam problem. Możliwości - mnóstwo, ale chodzi o to żeby osiągnąć zamierzony efekt jak najmniejszym wysiłkiem i kosztem
Kubusiowo 11:17, 31 sty 2012

Do góry
Gosia, jak już wstawiłaś rysunek, to lepiej widać gdzie co ma być . No i dalej obstawiam lasek brzozowo-świerkowo-sosnowy tam gdzie wymyśliłaś, że on ma być. Pomysł z łąką kwietną - bomba!!!! Aleja drzew przy drodze też super, "tylko" kwestia wyboru gatunku drzewa Mój głos na buki .
Nasz mały raj na ziemi :) 11:09, 31 sty 2012

Do góry
Asia, ja też obstawiam żurawki. Fajnie jest mieć blisko domu rabatki ładne przez cały rok
Rabata żwirowa wady i zalety takich rabat 11:02, 31 sty 2012

Do góry
Domi według mnie opisała wszystkie najważniejsze wady i zalety - nic dodać nic ująć . No może poza tym, że rabaty żwirowe są według mnie dużo bardziej estetyczne. Są jednak rośliny (zwłaszcza kwasolubne), którym bardziej odpowiada ściółkowanie korą.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:56, 31 sty 2012

Do góry
Syla dzięęęęęęęęęki!!!! Wczoraj do 1 w nocy rysowałam to samo w gardenpuzzlach, tylko bez zdjęcia, na jakimś zwykłym tle. Wyszło to bardzo nijako (z runianką, która była moją faworytką), więc w końcu zrezygnowałam i zdołowana poszłam spać A tu proszę!!!!! Taka niespodzianka

Już widzę, że thuje Danica to na 100% trzeba stamtąd zabrać, piąta katalpa musi być!
Thuje Aurea nana muszą zostać gdzie są - było tyle zachodu z ich przesadzeniem w to miejsce, że M. i brat zabiliby mnie, gdybym zarządziła ponowną ich przeprowadzkę
To co jest na rysunku małą jasnozieloną kulką (bez podpisu) to chyba tawuły? Tak jak radziła Magnolia porozrzucałabym je nieregularnie w czymś zadarniającym.
Zgadzam się z Tobą, że tym czymś zadarniającym nie może być runianka, bo jest tak nijako. Cała Twoja koncepcja jest super - według mnie najważniejszym elementem jest teraz dobór tego czegoś zadarniającego, co będzie tłem dla wszystkich tych wyraźnych form (aurea nana, tawuł, traw).

Napiszę moje typy rośliny wypełniającej rabatę, a WSZYSTKICH bardzo proszę o ocenę tych pomysłów i pomoc w wyborze:
1. żurawki czerwono- lub bordowolistne
2. trzmielina emerald'n gold,/blondy( bezproblemowa, ale czy nie będzie za dużo już odcieni żółtego?)
3. trzmielina emerald gaiety (ta z kolei jest w chłodniejszych odcieniach - czy zgra się z aurea nana i tawułami?)
4. carex ever gold/ carex ice dance (bardzo mi się podobają, ale problem z odcieniami jak przy trzmielinach)

Aha, i jeszcze sposób rozmieszczenia tawuł - ja nie umiem nieregularnie... No proszę, pomóóóóżcie
Kolejna do przeróbki 09:08, 31 sty 2012

Do góry
Ewo, a ja bym z kolei przesadziła stamtąd pelargonie i trzmielinę, a resztę ładnie poprzycinała. na środku powstałego wycinka posadziłabym kulkę na pniu (np.trzmielinę emerald'n gold, bukszpan) A pod nią 2-3 kulki bukszpanowe różnej wielkości. Jako wypełnienie dałabym jakąś kolorową żurawkę (caramel lub jakąś czerwonolistną).
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:37, 31 sty 2012

Do góry
Agnieszko, dzięki za odwiedzinki
Ogród Magdalenka 19:19, 30 sty 2012

Do góry
Elfik napisał(a)

Potwierdzam bezproblemowość - mam z technorattanu komplet na taras
.............meble muszę niestety też chować, bo są b.lekkie i silny wiatr mi je porywa z tarasu.

Agnieszka, mam ten sam problem - moje foteliki fruwają!

Może moje też będą fruwać w tym sezonie czaje się ciągle na jakieś obniżki, ale niestety ceny nie chcą spadać w dół, sprzedawcom pewnie opłaca się przeczekać zimę niż zrobić promocję
Moje roślinki 18:24, 30 sty 2012

Do góry
Witaj Maju, kolorowo i kwitnąco u Ciebie. Mi też spodobał się zielony i fioletowy mieczyk. Ale najbardziej zafascynowała mnie ta szałwia (chyba, że to coś innego - świeża ze mnie ogrodniczka) U mnie nie kwitła tak ładnie. A cóż Ty jej robisz, że u Ciebie jest taka bujna?

IPM Essen 2012 16:36, 30 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
No nie! Sprzedajesz taką informację i jeszcze każesz czekać AŻ do poniedziałku... Nie mogę się doczekać!
stanę w obronie Danusi, czy nikt nie pomyślał że nasza dyrekcja może być troszkę zmęczona, odpocznie to nam pokaże, ja też chętnie i z niecierpliwością oczekuję, ale nie naciskam inaczej zamęczymy naszą GURU i co wtedy będzie kto będzie dla nas taki hojny i cierpliwy.
Ogród Sylwii od początku :) 13:40, 30 sty 2012

Do góry
No i cóż to za nimfa przysiadła na ławeczce - łał!!! Fajna zmiana
Ogród Magdalenka 13:37, 30 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Potwierdzam bezproblemowość - mam z technorattanu komplet na taras
.............meble muszę niestety też chować, bo są b.lekkie i silny wiatr mi je porywa z tarasu.

Agnieszka, mam ten sam problem - moje foteliki fruwają!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:36, 30 sty 2012

Do góry
Karolina, to super cena! Jeśli możesz, daj namiary na szkółkę. Wprawdzie Twoje rejony to daleko ode mnie, ale tak na wszelki wypadek...
Oj, zanim napisałam, już dałaś namiar więc nieaktualne
Przedogródek Agniechy973 12:49, 30 sty 2012

Do góry
Ja uwielbiam tawułę "Goldmound" - jest bezproblemowa, wiosną szybko wypuszcza piękne jasnozieloniutkie liście, ładnie wygląda cięta w kulkę. Jej kolor będzie ładnie "odbijał" od zieleni berberysów i cisów Cenowo też w miarę...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies