Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 12:02, 31 sty 2012

Magnolio jeśli chodzi o carex - nie mam żadnych. Zaraz zerknę na Variegata. Te całkiem zielone mogą nie dawać efektu, tak jak runianka. Ale masz rację - najlepiej oceniać te zestawienia na żywo! Tylko jeden problem - musiałabym kupić chociaż po 10szt. każdej z tych roślin i ustawiać i oceniać...
Jak na razie jedyną opcją nie budzącą zastrzeżeń jest purpurowa żurawka
Wieloszka 12:17, 31 sty 2012

Syla włąśnie miałam Cię pytać gdzie można zdobyć taką ładowarkę, która tak ładuje baterie jak Twoje Szalejesz w kilku wątkach na raz Podziwiam! Ja nawet po mocnej kawie nie mam takiego powera

Aurea nana zostaje, ale jest jej trochę więcej, niż na Twojej wizualizacji (12 sztuk) - na zdjęciu widać.

Danicę bym stamtąd zabrała, nie rosną tam dobrze, a rosną tam jeszcze tawuły "goldmound", cięte w kulkę, o ładniejszym odcieniu niż Danici i bezproblemowe. Na zdjęciu są słabo widoczne - tuż po posadzeniu (małe) i zaczęły się przebarwiać jesiennie (takie małe czerwonawe).

Zmieści się tam wszystko, a nawet więcej Rabata ma 4,7m szerokości.
magnolia 12:23, 31 sty 2012

Hej, zielonego się boicie?
Wiosną kolor zielony jest bardzo soczysty, tawuła będzie żółta, wczesnym latem obok będą lawendy, latem później /jesienią miskanty i hortensje. Można dodać czerwonawe żurawki. Będzie kolorowo, jak dla mnie wystarczy.
Syla 12:25, 31 sty 2012

Aaaaa no zapomniałam sobie , że były tam również tyci roślinki ......

A powerek daje mi młode dziecię i to najstarsze również nie oszczędza ...... a w tym roczku sobie zaśpiewam piosenkę z filmu 40-latek ..... hmmmm w głowie szaleństwo tylko ta reszta już tak nie nadąża
Wieloszka 12:28, 31 sty 2012

Magnolio - ależ absolutnie nie boję się zielonego, nie chcę tylko, żeby zieleń zadarniająca rabatę zlała się z zielenią trawnika.
Chociaż tak teraz sobie myślę, że przecież tam (może za rok?) nie będzie żadnego trawnika, tylko nowoczesne oczko wodne, a dookoła jasny żwirek... O kurczę... jedno wiem, że nic nie wiem...
Syla 12:29, 31 sty 2012

Musisz po prostu spokojnie pomyśleć
Wieloszka 12:30, 31 sty 2012

Syla napisał(a)
Aaaaa no zapomniałam sobie , że były tam również tyci roślinki ......

A powerek daje mi młode dziecię i to najstarsze również nie oszczędza ...... a w tym roczku sobie zaśpiewam piosenkę z filmu 40-latek ..... hmmmm w głowie szaleństwo tylko ta reszta już tak nie nadąża

Oj nadąża, nadąża!!!!
Nie, no ubaw po pachy
noemi 13:33, 31 sty 2012

Chciałam przypomnieć to zdjęcie ...super wygląda sama zieleń

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1?page=49#reply

i tu coś podobnego:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1206-maly-ogrod-na-tarasie-dla-osoby-niepelnosprawnej-pomoc-przy-projektowaniu?page=4

tu z żurawki jako wypełnienie:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=142

A może zastosować konwalnik 'Niger' ?

oczywiście tak tylko "rzucam" informacje, bo cienki bolek jestem w tych sprawach
Wieloszka 14:00, 31 sty 2012

Noemi staram się za radą Syli "spokojnie pomyśleć" i co mi wychodzi??? Figa z makiem Chyba naprawdę będę musiała kupić te wszystkie roślinki, porozstawiać i oceniając efekt każdej - dokonać wyboru... Ach ta zieleń ze zdjęcia Magnolii...
No i myślę daaaaaalej...........................................................................................................................
Syla 14:28, 31 sty 2012

Ta zieleń piękna , bez porównania Masz dużo miejsca i taka rabatka u Ciebie ma rację bytu bez dwóch zdań A może skusisz się i w omawianym miejscu coś takiego powstanie .... katalpy już są A całą resztę zaaranżujesz w inne miejsce a M da się przekonać , napewno znasz sposoby