Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Madzenka 21:35, 29 sty 2012

Witam krajankę, piękny ogród. A powierzchni tyle, że pracą i pomysłami można byłoby obdzielić pół ogrodowiska.
siaaska 22:46, 29 sty 2012

Widzę że dużo się tutaj dzieje i kolejna rabata poszła w ruch...
Aga nie wiem co Ci doradzić bo sama sobie nie daję rady...
Na szczęście są inni co pomogą...
Ciekawa jestem co w końcu zdecydujecie...
Wieloszka 23:16, 29 sty 2012

Marzena - dzięki za odwiedziny, spieszę z rewizytą
Asia - sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie...
AgnieszkaBK 22:45, 30 sty 2012

Witaj Agnieszko, wpadłam z rewizytą Od dawna zaglądam do Twojego ogrodu. Niejedna osoba pewnie marzy o takim ogrodzie jak Ty posiadasz, a tu ciągłe zmianyale ponoć tak jest, że prawdziwy ogrodnik nigdy nie jest do końca usatysfakcjonowany ... więc Ty twórz a ja będę podglądać
Wieloszka 08:37, 31 sty 2012

Agnieszko, dzięki za odwiedzinki
Syla 09:38, 31 sty 2012

prawa strona - pojawiła się żurawka w czerwieni (dla zobrazowania) może być i żółta na rabatę mocno nasłonecznioną Lime Marmalade

Przy katalpach posadzone są hortensje, pomiędzy żywopłotem z cisa pojawia się trawa (nie wiem czy napisy widoczne)

lewa strona - podsadzone runianką (tak dla porównania) .... wydaje mi się mało widoczna i raczej ja osobiście wybrałabym żurawkę ....

za lawendą po lewej stronie można posadzić kule bukszpanowe wtopione w niską odmianę trawy a rabatę z wrzosami można uzupełnić aby tego było więcej ......

Umieściłam również thuje Danica i Aurea Nana .... pewnie pozostali się wypowiedzą w jaki inny sposób moża lub nie można , to wówczas pozmieniamy
Wieloszka 10:56, 31 sty 2012

Syla dzięęęęęęęęęki!!!! Wczoraj do 1 w nocy rysowałam to samo w gardenpuzzlach, tylko bez zdjęcia, na jakimś zwykłym tle. Wyszło to bardzo nijako (z runianką, która była moją faworytką), więc w końcu zrezygnowałam i zdołowana poszłam spać A tu proszę!!!!! Taka niespodzianka

Już widzę, że thuje Danica to na 100% trzeba stamtąd zabrać, piąta katalpa musi być!
Thuje Aurea nana muszą zostać gdzie są - było tyle zachodu z ich przesadzeniem w to miejsce, że M. i brat zabiliby mnie, gdybym zarządziła ponowną ich przeprowadzkę
To co jest na rysunku małą jasnozieloną kulką (bez podpisu) to chyba tawuły? Tak jak radziła Magnolia porozrzucałabym je nieregularnie w czymś zadarniającym.
Zgadzam się z Tobą, że tym czymś zadarniającym nie może być runianka, bo jest tak nijako. Cała Twoja koncepcja jest super - według mnie najważniejszym elementem jest teraz dobór tego czegoś zadarniającego, co będzie tłem dla wszystkich tych wyraźnych form (aurea nana, tawuł, traw).

Napiszę moje typy rośliny wypełniającej rabatę, a WSZYSTKICH bardzo proszę o ocenę tych pomysłów i pomoc w wyborze:
1. żurawki czerwono- lub bordowolistne
2. trzmielina emerald'n gold,/blondy( bezproblemowa, ale czy nie będzie za dużo już odcieni żółtego?)
3. trzmielina emerald gaiety (ta z kolei jest w chłodniejszych odcieniach - czy zgra się z aurea nana i tawułami?)
4. carex ever gold/ carex ice dance (bardzo mi się podobają, ale problem z odcieniami jak przy trzmielinach)

Aha, i jeszcze sposób rozmieszczenia tawuł - ja nie umiem nieregularnie... No proszę, pomóóóóżcie
Sebek 11:34, 31 sty 2012

Kurcze - rzeczywiście może być zbyt pstrokato. Może daj trzmielinę z białym i carexy też - wtedy powinno być OK.
magnolia 11:53, 31 sty 2012

wg. mnie trzmieliny nie- żólte za pstre, białe- nie zgrywa mi się z Thujami Aurea i tawułami.
carex morrovi Variegata ma paski, ale delikatne, mógłby być, albo Green Dance- zielony , Ever Gold i Ice Dance też za kolorowe. Te trawy już masz, daltego te? jesli nie to szukaj wśród zielonych.
Żurawki purpurowo listne jako wypełnienie na całość- tak, pewnie. Albo z przodu, plamami, jeśli wypełnienie zielone.
Wydaje mi się tez że nie za bardzo można sugerować się Garden Puzzlami w kwestii zestawień roslin. To jest program, który traktuje rosliny 'z grubsza'. Może żeby zestawic kompozycję jako bryły, to tak, ale struktury i faktur liści, kolorów tam nie znajdziesz prawdziwych.
Syla 12:00, 31 sty 2012

Te kulki bez podpisu to właśnie umiejscowiona Danica (przeoczyłam napis) tak po trzy je umiejscowiłam .....

Czyli Danica idzie sobie w stan spoczynku a Aurea Nana zostaje ??? tak jak jest już rozmieszczona ???

Seba , trzmielina białoobrzeżona ! - good idea ! Emerald Gaiety i w niej Danica byłoby wg mnie ok ale są od tego specjaliści , mnie to nie burzy żadnej formy i jak to się tam nazywa ..... i niereguralnie można wmieszać Aurea Nana w Danicę i trzmielinę a przed nimi żurawka

Byłaby taką wisienką o intensywnie czerwonych liściach ... Seba ją ma u siebie , bodajże przy huśtawce umieszczona u Ciebie na przodziku ......

A trzmielina białoobrzeżona pasowałaby również pod białe hortensje

Czy to wszystko się tam zmieści ???

Sorki za chaos , ale wypiłam kawę i mam za dużo energii no i oczywiście mogę się na tym wszystkim nie znać !!!