Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Anity 14:47, 29 lip 2013

Do góry
Kolorowe, trochę wiejskie klimaty w końcu ogród za miastem

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:26, 29 lip 2013

Do góry
Ania dobrze że będzie(jest) ciut chłodniej przeprowadzka nie taka męcząca

Marta do jedzenia to raczej to już od 2tygodni
niesamowicie słodka jedyna wada to że pestka czasami pęka

a kolorowo to jest faktycznie

różowe za rudbekiami to tamaryszek pięciopręcikowy -

Glina,słońce,wiatr...czyli mały ogródek w trudnych warunkach 14:23, 29 lip 2013

Do góry
A dziś dokupiłam sobie dwie jeżówki, na jednej roślinie są kwiaty w dwóch kolorach!
Mam nadzieję,że rozrosną się błyskawicznie, tak jak ich zalane wiosną poprzedniczki....Ale teraz rabata podwyższona, myślę,że już nie będzie takich zniszczeń na wiosnę....
Glina,słońce,wiatr...czyli mały ogródek w trudnych warunkach 14:15, 29 lip 2013

Do góry
Właśnie tak planuję,za dwa trzy lata wywalę to obżerze, a rośliny się wyleją na krawędź trawnika....Na razie na skraju sadzę takie, które mają się przewieszać .
Tymczasem na tej rabacie zakwitły liliowce:
Major Hubal

Chicago blackout (już nie taki black od słońca)

Oraz 'Wrocław'

Kwitnie też mój ulubieniec-guzikowiec
Ogród w budowie - nieustającej 13:51, 29 lip 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ewo, mogło być jeszcze gorzej (nazwiska niemieckie nie mają formy żeńskiej, są nieodmienne, tak jak w Czechach nazwisko rodzinne dla kobiety ma zawsze formę żeńską np. Linkova, Kvapilova, Marećkova), Dobrze, że np. ja nie jestem tylko Tadziowa a Gabrysia byłaby Bogdanowa (na Podlasiu, jeszcze funkcjonują takie zwroty). Oznacza to przecież w rzeczy samej przynależność do osoby męża - albo się mylę?

A ja Ci powiem, że kiedyś moi rodzice mówili - idziemy do Włodków, Jurków, itd., itp. jak tam wypadło, czyli pary zaprzyjaźnionego małżeństwa, nazwę którego tworzyło się od imienia męża. My już tak nie mówimy i wczoraj nie było u nas "Tadeuszów", ani nawet " Tadka z żoną".
No i w Polsce przed wojną takie określenia były bardzo powszechne - pan rejent z małżonką, o!
Oznaczało to rzecz jasna przynależność do osoby męża bo i kobiety miały wówczas mniejszą swobodę.

Ale moja róża byłaby nadal tak samo piękna, bez względu na nazwę przecież.
No i w tym miejscu trzeba polecieć Szekspirem, Romeo i Julia, akt drugi, scena druga, po polsku i w oryginale:

"Czymże jest nazwa? To, co zwiemy różą,
Pod inną nazwą równie by pachniało... "

What's in a name? That, which we call a rose
By any other name would smell as sweet.

Żywopłotki cisowe. 13:41, 29 lip 2013

Do góry
Anabell napisał(a)
Ogrodowe w donicach.

Nie mogłam zrobić zdjęcia wszystkich razem bo mi samochodami podjechali i nie było dobrego podejścia.

To płaska odmiana ogrodowa bez nazwyNN

O mamo, zatkało mnie - jakie cuda!
Gdzie je przechowujesz zimą? Mam jedną, która ostatnio kwitła 2 lata temu i daje jej ostatnią szansę na przetrwanie, planuję przesadzić do donicy i przetrzymać w garażu, ale nie wiem jak ją tam późńiej traktować z podlewaniem itp. Podpowiesz coś?
Pozdrawiam
Ogród przy lesie początek 2012/2013 13:38, 29 lip 2013

Do góry
Dzięki Karola .Miałam zwariowany tydzień 4 dzieci w domu ,i te upały ,w sobotę synek miał 11 urodziny ,wczoraj był tort i goście .Dziś troszkę mam luzu,jutro z młodymi do lekarza wypełnić karty na obóz,środa z młodymi dentysta ,czwartek ortodonta i wyjazd na obóz na 11 dni do Międzybrodzia.
Ranczo Edy 13:24, 29 lip 2013

Do góry
Metamorfozy ogrodowe 13:19, 29 lip 2013

Do góry
Moja pierwsza rabata, rosliny posadzone trochę od czapy i już nawet przeniosłam jednego syprysika, bo się nie mieścił, a początki wyglądały tak

sierpien 2008

wrzesień 2011

rośliny posadzone niestety na włókninie, środki obsypane kamykami - ale włóknina straszy

lipiec 2013

włoknina zdjęta , ziemia wyrównana, co nieco dosadzone, obrzeże założone, brakuje jeszcze ładnego wykończenia przyt trawie, ale mi sie już nieziemsko podoba to moje żwirowisko

zaczyna mi się to wszystko coraz bardziej podobać
Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013 13:16, 29 lip 2013

Do góry
Wstawię zdjęcie jedno malutkie, żeby nam było łatwiej w środę wrócić do wspomnień:

Ranczo Edy 13:14, 29 lip 2013

Do góry
Kwiaty po deszczu maki wejgela - krzewuszka
Metamorfozy ogrodowe 13:09, 29 lip 2013

Do góry
przed działką wierzby posadzone jeszcze w trakcie budowy

maj 2011

lipiec 2013

po zrobieniu podmurówki pod ogrodzeniem z przodu, chciałabym posadzić między wierzbami lekko z tyłu duże miskanty chińskie
Metamorfozy ogrodowe 13:06, 29 lip 2013

Do góry
choć dopiero zaczynam przygodę z ogrodowiskiem i ogrodem pokażę róznież coś od siebie, może się spoodoba

wrzesień 2011

czerwiec 2013

lipiec 2013

pęcherznica przycięta, już bez włokniny, na rabatach właśnie ją zdejmuję
Huśtawka w ogrodzie... 12:40, 29 lip 2013

Do góry
pokażę również swoją huśtawkę - jest z jesiona i jest pioruńsko ciężka, stoi jeszcze w miejscu nie ostatecznym, gdzie ma stać na stałe zdecydujemy we wrzesniu po zrobieniu kostki
hustawka to prezent od mojego taty, mój mąż zrobił dach z gontu a ja pomalowałam - awansowałam na domowego malarza

a tu wyczyny alpinistyczne mojego męża

słoneczne pozdrowienia
Huśtawka w ogrodzie... 12:32, 29 lip 2013

Do góry
andziulka napisał(a)
Moja huśtawka

świetne miejsce dla huśtawki - bardzo mi się spodobał ten żwirek na ziemi

brawo!!!
Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013 12:29, 29 lip 2013

Do góry
Ta rabata to mistrzostwo:

I taka:

O tym miejscu powiem więcej: ma jakiś taki niesamowity mikroklimat: nieoczekiwanie ogród opada do skarpy, za którą są bardzo dorodne duże drzewa. Powstaje taka naturalna granica "aha". Żeby rozwiązać problem z odwodnieniem ogrodu, właśnie tutaj na końcu przy spadku Alina zrobiła naturalny staw z roślinnością wodną. Rosną same fajne rośliny. Ten żwir we wgłębniku to najlepszy masaż dla nóg (wiele osób biegało boso po ogrodzie), wygodne ławeczki, stolik na maszynie, naturalne światło i widok na ogród - gęste nasadzenia ale bardzo łagodnie wszystko się przenika, nie ma ostrości i takiego wypierania się roślin (jak ja to nazywam).

Ogrodowe komplety mebli 12:28, 29 lip 2013

Do góry
to i ja szybko pokażę moje mebelki, zrobione są z jesiona z własnego drewna, projekt mój, wykonanie mój mąż a zrobiliśmy je na urodzinowe przyjęcie synka w ostatni weekend i powstały w ciągu 2 tygodni, stół i duże ławy są długie na 2,80, do tego są jeszcze zwykłę lawki i 4 taborety.
ale podczas imprezy okazało się, że potrzebny byłby jeszcze jeden stół - do tych ławek - więc w tym tygodniu mój mąż będzie jeszcze robił nowy, krochę krótszy stół, przyda się jako stół dla dzieciaków

Tu ustawienie na przyjęcie:

a tak się tworzyły:

zapomniałam dodać, że dwukrotnie malowanie Vidaronem - palisander królewski to już ja

pozdrawiamm słonecznie
safikey
Choroby kosaćców 12:28, 29 lip 2013

Do góry
Wstawiam zdjęcia chorych liści, które Basia zdiagnozowała jako dotknięte zgorzelową plamistością. Jeśliby ktoś szukał co kosaćcom bródkowym dolega - tu ma przykład tej choroby.

Mój 4 arowy azyl... 12:21, 29 lip 2013

Do góry
W Morsku, wokół ruin, jest mnóstwo ogromnych mrowisk, których 'mieszkańców' trudno nie zauważyć, bo są wszędzie. Wystarczy na chwilę się zatrzymać a już są na tobie

Skały porośnięte wszelkiego rodzaju roślinnością

ślaz z przymiotnem

dosadzona już perovskia
Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013 12:11, 29 lip 2013

Do góry
Kwitły róże. Uwagę zwraca ziemia w ogrodzie - znakomicie uprawiona i organicznie nawieziona oraz rośliny zdrowe, swobodne, dorodne.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies